XS
SM
MD
LG

Svetsko drumsko prvenstvo u Norveškoj

U nedelju 17. septembra u Bergenu u Norveškoj startuje UCI Svetsko drumsko prvenstvo, koje će otvoriti hronometar za dame, a zatvoriti drumska trka za muškarce, nedelju dana kasnije.

 

Smotra najboljih biciklista sveta održaće se na zapadnoj obali Norveške, u živopisnom gradu Bergenu, koji je okružen fjordovima i planinama, pružajući tehnički izazovan teren za takmičenje, kao i spektakularne predele za prelepe kadrove u kojima će gledaoci uživati.

 

Svakako da će najzanimljivije trke na 90. UCI Svetskom prvenstvu biti održane na kraju takmičenja, muška drumska trka je zakazana za 24. septembar, dok će se dame u istoj disciplini nadmetati dan ranije.

 

Muška drumska trka je najduža jednodnevna deonica koju će biciklisti preći u 2017. godini. Peter Sagan je jedan od glavnih konkurenata za najviši stepenik podijuma, a ako Slovak pobedi na takmičenju, to će biti njegova treća uzastopna titula. Ruta je dužine 276 kilometara, nakon 40km vožnje kroz živopisne predele na prilazu Bergenu, učesnike očekuje 12 krugova po valovitim predelima oko norveškog grada. Devojke će se takmičiti na istoj ruti, samo što će voziti osam krugova, odnosno preći će 152.8km.

 

Pored Sagana, u borbi za titulu učestvovaće i Greg van Avermet, koji je dominirao na jednodnevnim klasicima na startu sezone. Mikal Kvjatkovski je bio pogonska sila Skaj tima, koji je vodio Krisa Fruma do još jedne pobede na Turu. Iako će Tom Dumolan ciljati trijumf na hronometru, osvajanje duple krune nije nemoguće, posebno ako veliki Holanđanin bude bio u begu.

 

U Bergen će putovati i Kris Frum, koji će pokušati da obogati svoju impresivnu kolekciju majica i onom najvažnijom, duginih boja za šampiona sveta. Britanac nije bio uspešan na prethodnim svetskim prvenstvima, ali je ove godine osvojio žutu i crvenu majicu, na Turu i Vuelti. Za jednog od favorita na hronometru slovi i Toni Martin, ali spust sa planine Flojen više će pogodovati univerzalnom vozaču, Tomu Dumolanu, koji je senzacionalnim hronometrima došao do ružičaste majice na poslednjem Điru.

 

Program direktnih prenosa na Eurosportu:

 

Nedelja 17. septembar

 

11:00 hronometar za žene  uživo na Eurosportu 1 i Eurosport Plejeru

14:30 hronometar muški timovi  uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

 

Ponedeljak 18. septembar

 

10:00 hronometar juniorke  uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

12:35 hronometar U23     uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

 

Utorak 19. septembar

 

10:30 juniorski hronometar za dečake uživo na Eurosportu 1 i Eurosport Plejeru

14:00 hronometar žene uživo na Eurosportu 1 i Eurosport Plejeru

 

Sreda 20. septembar

 

12:00 hronometar za muškarce uživo na Eurosportu 1 i Eurosport Plejeru

 

Petak 22. septembar

 

09:00 drumska trka za juniorke uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

15:30 drumska U23 trka uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

 

Subota 23. septembar

 

08:00 drumska trka za juniore   uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

12:20 drumska trka za žene  uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru

 

Nedelja 24. septembar

 

09:00  drumska trka za muškarce  uživo na Eurosportu 2 i Eurosport Plejeru