XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Matić počeo Dunavski kup pobedom u Novom Sadu

Branislav Matić, biciklista novosadskog Fantika počeo je 19. „Dunavski kup“, najmasovnije takmičenje amatera, rekreativaca i mladih biciklista u regionu, pobedom u prvoj trci, ciklo krosu u Novom Sadu. Matić je na odlično pripremljenoj kružnoj stazi (krug 1.000 metara), koju su organizatori iz novosadskog kluba Elit u subotu očistili (na radost učesnika) od 25 sentimetra debelog snega, bio brži od druga iz kluba Dejana Jojkića, dok je treće mesto pripalo Slobodanu Radovanoviću iz Šida. Učestvovalo je 20 vozača iz šest klubova, kao i tri biciklistkinje.

Druga trka je 20. marta takođe u Novom Sadu kada će stratovati i „Mali Dunavski kup!“ za bicikliste ispod 13 godina,  a završetak ciklusa je finalnom trkom 5. oktobra takođe u Novom Sadu. Voziće se i u Horgošu, Bačkom Petrovcu, Apatinu, Erdeviku... U planinskom biciklizmu učesnici će se prvi put ogledati 31. jula, a karavan prvi put u istoriji „Dunavskog kupa“ vozi u Mađarskoj 20. avgusta u Vilanju. U instranstvu, voziće se još u Vinkovcima u Hrvatskoj  i Tuzli u BiH.  Dvodnevna trka održaće se 21. i 22. maja u Bačkom Petrovcu.
- Tradicionalno, prateća manifestacija biće Mali „Dunavski kup“ za dečake i devojčice do 12 godina, a ove sezone smo uveli i Dunavski parasajklin kup  u kome će učestvovati naši paraolimpijci i druga lica sa posebnim potrebama – naglasio je Tibor Tarjan. – Ukupni nagradni fond je oko 110.000 dinara, ali mislim da biciklisti ne dolaze na naše trke samo zbog nagrada, već pre svega zbog lepog durženja i dobre organizacije.

Ove godine pripremljen je poseban trofej pobedniku „Zlatna amfora“ koju zajednički daruju Zlatara Tarjan iz Novog Sada i Grnčarska radionica Miljana Stankovića iz Zrenjanina, a glavna nagrada je ram za trkački bicikl Trogon, dar generalnog sponzora Ciklo manije internešenel čiji je vlasnik nekadašnji profesionalac Zoltan Tarjan. Sponzor takmičenja je u Vitalikum, a pomogli su i BS Vojvodine, Novosadski sajam, Novosadski maraton, Grad Novi Sad i drugi gradovi domaćini jedne od 22 trke koliko ih ima ove godine.