XS
SM
MD
LG
28.02.2011 Ž. Radivojević

Dušan Sredić, fudbalski trener u poseti Ajaksovom kampu

Dušan Sredić iz Rume, u fudbalskoj javnosti poznat po radu s najmladjim kategorijama, nedavno se vratio iz Holandije, gde je imao priliku da nekoliko dana u popularnom Ajaksu, prati rad omladinske škole.
- Ljubav prema Ajaksu traje četrdesetak godina - priča Dušan Sredić – Sedamdesetih godina Ajaks je dominirao holandskim i evropskim fudbalom i to je bilo vreme „totalnog fudbala“, kada je u svetski fudbal doneto nešto novo. Klub je „svetska institucija“ i svakom fudbalskom radniku je san da vidi takav klub „iznutra“ , da „uzme ono najlepše“ i da pokuša to preneti u svojoj sredini. Zahvaljujući prijatelju Gordanu Stojanoviću iz Beograda,, saradniku partizanove Omladinske škole, upoznao sam gospodina Mišu Nedeljkovića (više decenija živi i bavi se biznisom u Holandiji), koji mi je u Amsterdamu nekoliko dana bio domaćin. Gospodin Miša je jedan od „najpriznatijih fanova“ Ajaksa, koji svoje mesto na popularnoj „Areni“ plaća 10.000 evra godišnje (plus doplatu za utakmice evropskih kupova). Stadion Ajaksa je, najblaže rečeno, impresivan: kao da „spušten sa druge planete“. Nikada nema gužve. Niti jednog policajca nisam video na tribinama ili oko stadiona: na utakmice se dolazi porodično. Na stadionu je uobičajeno da se organizuju kokteli, ručkovi.

Posebnu pažnju Dušan Sredić je posvetio praćenju rada Omladinske škole, po čemu je Ajaks najpoznatiji u Evropi i svetu.
- Kroz Omladinsku školu Ajaksa prodje na hiljade talentovane dece, a oni najtalentovaniji ostaju i priključuju se jednoj od selekcija. Imao sam priliku da budem i u dvodnevnom kampu ovog kluba, u koji su dolazili najtalentovaniji mladi fudbaleri iz Holandije. Zanimljiv je podatak da je na tom prilikom bilo angažovano 25 trenera, medju kojima je bio i Denis Bergkamp, do skora poznati fudbaler, a sada trener u fudbalskoj školi. Mnogo se i intezivno radi, a o tehničkoj opremljenosti nije potrebno pričati. Ukratko, svakom detetu se poklanja maksimalna pažnja.