XS
SM
MD
LG

Arsenal odustao i pre proleća

Zonaš iz Ribnice, FK Karađorđe bio je domaćin Konferencije klubova zone „Morava“ koja je okupila predstavnike 12 od 15 klubova. Na samom početku sastanka, predstavnici klubova su obavešteni da je kragujevački Arsenal istupio iz takmičenja, pa će na proleće u borbu za bodove 15 ekipa. Za ovu zonu na teritoriji FS Regiona Zapadne Srbije već postaje tradicija da tokom zime jedan tim napusti takmičenje, prošle sezone je to uradila ekipa Braće Vuković iz Lađevaca kod Kraljeva. Izveštaji komesara za takmičenje, za suđenje i disciplinskog sudije usvojeni su jednoglasno i bez diskusije što samo govori da se radilo u skladu sa propisima.

U jesenjem delu prvenstva odigrano je svih 120 utakmica, od čega je 118 registrovano postignutim rezultatom, dok su dve utakmice registrovane službenim rezultatom i zanimljivo obe su odigrane u 13. kolu. na utakmici u Čačku Sloboda-Trepča gosti su uložili žalbu na nepravilan nastup igrača domaćeg tima (nastupio na legitimaciju drugog igrača) i ovaj susret je posle pruikupljenih izjava i dokumentacije registrovan službenim rezultatom 3-0 za Trepču. Takođe, na utakmici u Raški Bane-Arsenal, koja je završena rezultatom 1-0, za goste je nastupio igrač sa automatskom suspenzijom i po utvrđenoj proveri evidencije žutih kartona, utakmica je registrovana službenim rezultatom 3-0 u korist zonaša iz Raške – naveo je u svom izveštaju Dragan Kovačević, komesar za takmičenje u zoni „Morava“.

Konstatovano je da će borba za prvaka biti veoma neizvesna, pored jesenjeg prvaka Takova, svoju šansu traže kraljevačka Sloga, Jošanica i LFK Mladost, ali da brojke jasno govore da nema izražene prednosti domaćeg terena.

Delegati klubova fudbalske zone "Morava" na sastanku u prostorijama FK Karadjordje

Od 120 utakmica, 58 utakmica je završeno pobdom domaćih ekipa, u 30 utakmica su pobedili gosti, dok su 32 utakmice završene nerešenim rezultatom. Za razliku od ranijih godina, prednost domaćeg terena nije više izražena, jer domaćini su ostvarili pobvede u manje od 50% odigranih utakmica. Treba napomnenuti da zbog reorganizacije takmičenja u zonskim ligama u narednoj takmičarskoj sezoni, iz lige će ispasti samo jedan klub – zaključio je Dragan Kovačević.

Iako se očekivalo, ocena suđenja u zoni „Morava“ od strane klubova je izostala i izveštaj komesara Darka Milanovića je usvojena bez diskusije.

Kao komesar za suđenje u jesenjoj polusezoni sam ispratio 30 utakmica, gde sam se direktnim posmatranjem uverio u kvalitet pojedinih sudija. U svakom kolu sam posmatrao barem po jednu utakmicu, u većini slučajeva po dve, nekada i tri utakmice. Raduje me da nigde nisam primetio pristrasna suđenja ili namerne suduijske greške. Nisam primetio i tzv.prednost domaćeg terena, što pokazuju i rezultati utakmica – naglasio je u svom izveštaju Darko Milanović.

Kalendar takmičenja je usvojen takođe bez i jednog glasa protiv. Prolećni deo prvenstva zone „Morava“ počinje 17/18. marta i sezona se završava 9. juna. Na programu će biti dva vanredna kola, 19. kolo (4. april) i 24. kolo (2. maj),a poslednja dva kola igraće se istog dana (subota) u isto vreme. Klubovi su obavešteni da je obavezni trenerski seminar 5. marta u Kragujevcu, a takođe bilo je govora i o najavljenoj reorganizaciji zonskog stepena takmičenja.

Klubovi iz ove zone će naredne takmičarske sezone ighrati u dve novoformirane zone. Zapadno-moravska zona okupiće klubove sa teritorije Zlatiborskog i Moravičkog okruga, dok će Šumadijsko-Raška zona okupiti klubove sa teritorije grada Kragujevca, OFS Knić, Kosovsko-Metohijskog okruga i FS Raškog Okruga. Obe pomenute zone imaće po 14 klubova, zna se i kako će se formirati, kako će se popunjavati mesta, a lično mislim da će u Šumadijsko-Raškoj zoni najteže biti i da nas tu čekaju i baraži, koje ćemo u drugim zonama da izbegnemo. U svakom slučaju, pripremili smo sve za pomenuti period, klubovi su na vreme obavešteni i sve poslove ćemo završiti pre početka SP u Rusiji – naglasio je Rade Popović generalni sekretar FS Regiona Zapadne Srbije.

Za klubove je takođe važno da je i troškovnik takmičenja ostao isti i u prolećnoj polusezoni.