XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Konferencija za medije u Novom Sadu posle vilikog uspeha srpskih strelaca

Na Sveskom kupu u Čangvonu (Koreja)  srpski strelci su osvojili tri medalje i dve olimpijske vize za Lodnon 2012. Zlato je osvojio Andrija Zlatić vazdušnim pištoljem, srebro Nemanja Mirosavljev MK puškom – trostav i bronzu Ivana Maksimović vazdušnom puškom. Uz to su Maksimovićeva i Dimitrije Grgić (vazudšni pištolj) osvojili i olimpijske vize za London. Streljačkli savez Srbije i Streljačka družina “Novi Sad 1790.” organizvali su, tim povodom, na strelištu za malokalibarskoo oružje u Novm Sadu konferenciju za medije.

Generalni sekretar SSS Nenad Petković je istakao da se nada da će se na narednim takmičenjima, Svetskim kupovima u Fort Beningu (SAD) i Minhenu (Nemaćka), kao i Evropskom prvenstvu MK oružjem u Beogradu od 31. jula do 14. avusta povećati broj srpskih takmičara za London.
- Ponosni smo na naše strelce, koji su i pored teške finansijske situacije i loših uslova za treninge, uspeli da ostvare vrhunske rezultate i osvoje olimpijske vize. Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije koji su odvojili značajna sredstva da bi naši strelci učestvovali na takmičenjima. Cilj je da na Olimpijskim igrama u Londonu nastavimo kontinuitet osvajanja odličja, koji je prekinut u Pekingu - rekao je Petković.

Direktor Streljačke družine “Novi Sad 1790” Zvonko Šabanović je obavestio da nema predaha za najbolje srpske strelce i da su na vatrenoj liniji ovog objekta, koji je  u poslednje vreme dom reprezentaciji, od ponedeljka počele pripreme za naredna takmičenja.
- Pored naših strelaca Nemanje Mirosavljeva i njegovog trenera Dragana Markovića, ovde će se pripremati i Andrea Arsović, Stevan Pletikosić i Lidija Mihajlović a u Novom Sadu će sa njima raditi i  selektor Zoran Stojiljković. Naše strelište je do sada bilo srećno za strelce, pa se nadam da će tako biti i ubuduće - rekao je Šabanović.
Dimitrije Grgić je u Čangvonu zabeležio rezultat karijere i plasmanom u finale ispunio olimpijsku normu.
- Što nas bude više u Londonu, to je veća šansa da osvojimo  medalju na Olimpijskim igrama. Imaćemo malu pauzu da se odmorimo, a onda počinjemo sa pripremama za naredna dva Svetska kupa u Fort Beningu i Minhenu i Evropsko prvenstvo u Beogradu. Nisam na ovom Svetskom kupu očekivao da ću osvojiti vizu, tako da ću pamtiti Koreju po mnogo lepih trenutaka. Sada sam rasterećeniji za naredna takmičenja i mogu lakše da se pripremam.

Nemanja Mirosavljev je olimpisku vizu obezbedio još prošle godine na Svetskom prvenstvu u Minhenu osvajanjem bronze u trostavu, a ovogodišnja nadmetanja koristi kako bi se što bolje spremio za London.
- Zadovoljan sam učešćem na ova dva svetska kupa. Planirao sam da gađam u što više finala, da treniram i napredujem i to sam i ostvario. Doduše, u Sidneju sam se prošetao od šestog na osmo, pa sa osmog na peto i opet na šesto mesto, a u Čangvonu sam uspeo prvo da sačuvam treće mesto, a onda sam počašćen drugim, jer dečko koji je prvi put gađao u finalu nije uspeo da izdrži pritisak i pogodio je poslednjim metkom 7,0. Tako sam ja poslednjim hicem nadoknadio razliku  popeo se na drugu poziciju. Nije bilo, u celini, loše na australijsko – azijskoj turneji  i očekujem da mi se na narednim takmičenjima pridruži još neko u disciplini puška da imam  već društvo u Londonu- našalio se Mirosavljev.
 
Srbija do sada ima šest olimpijskih viza, četiri pištoljem koje su doneli Zorana Arunović, Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić i dve puškom (Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev).