XS
SM
MD
LG

Odbojka: Poljubac na lopti i bubamara –zaštitni znaci Prvenstva Evrope

Znak Šampionata Evrope za odbojkašice od 23. septembra do 2. oktobra u Srbiji i Italiji biće lopta  sa bojama zastava ove dve zemlje  a između je – trag poljupca, dok će maskota biti bubamara. Autor znaka je Rajnka Kosanović Jelovac a maskote Goran Tadić i predstaavljeni su na izuzetno posećenoj konferenciji za medije u Skupštini Grada Beograda.  Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić se u pozdravnoj reči zahvalio odbojkaškim federacijama Srbije i Italije jer su, ponovo, organizovali u Srbiji jedan veliki sporski događaj, poput Šampionata Evrope za odbojkaše 2005.
   - Ovo takmičenje, osim sportskog, ima i veliki značaj u predstavljanju Beograda u svetu i sigurno će pomoći i našoj kampanji da Beograd postane kulturna prestonica Evrope 2020. – naglasio je Antić.- Takođe, odbojka je na najlepši način povezala dva prijateljske zemnje i njihove saveze.

Ministar omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković, koja je ujedno i predsednik Počasnog odbora Šampionata Evrope za odbojkašice, na početku izlaganja čestitala je Vanji Grbiću na izboru u kuću slavnih i podvukla:
- Odbojka je najpoplarnija vanškolska aktivnost u srpskim školama i sigurno će popularnost još više  porasti posle ovog šampionata. Trudićemo se da u organzacioni odbor uključimo što više uspešnih žena . Priželjkujem, zbog izuzetnih prijateljskih veza Srbije i Italije, koje su potvrda da sport zbližava, da u finalu 2. oktobra u Pioniru gledamao selekcije Italije i Srbije. Ekselencija Armando Varikio ambasador Italije u Beogradu je takođe poželeo finale Srbija – Italija,  podvukavši da je zajednička organizacija Šampionata Evrope za odbojakaše, samo nastavak dobre saradnje dve zemlje.

Predsednik OS Srbije Aleksandar Boričić je rekao da je organizacija EŠ za odbojkaše 2005. postavila standarde koje koji koristi Evropska odbojkaška konfederacija i bila je primer razumevanja, saradnje i prijateljskih odnosa dva saveze koji spadaju u šest najbolje organizovanih odbojkaških federacija Starog kontinenta. Pročitao je i pismo predsednika Odbojkaše federacije Italije  Karla Magrija koji nije moga da dođe u Beograd, u kome se zahvaljuje organizatorima na svemu što su dosada učinili  i nada se da će se ovo svojevrsno sportsko bratimljenje Srbije i Italije nastaviti i u budućnosti.

Promoter Evropskog šampionata za odbojkašice i jedan od ambasadora srpskog sporta u Italiji, proslavljeni fudbaler Intera Dejan Stanković, je poslao video poruku:
- Ponosan sam i veoma srećan što sam uključen u organizaciju takmičenja u veoma lepom sportu kakav je odbojka... Benvenuti Monca, benvenut Busto Arsizio, dobro došli u Zrenjanin, dobro došli u Beograd. O marketinškim aktivnostima i idejnim rešenjima znaka  i maskote govorio je Zoran Avramović direktor marketinga OSS, najavivši da će se raspisati i konkurs za ime bubamare a rezultati će biti poznati u junu.

U „A grupi (Beograd) su selekcije Ukrajine, Francuske, Srbije i Nemačke, u „B“ grupi (Monca) su Turska, Azerbejdžan, Italija, Hrvatska, u „C“ grupi (Zrenjanin) igraće Izreal, Rumunija, Češka i Poljska i u „D“ grupi (Busto Arsizio) sastaće se Španija, Bugarska, Holandija i Rusija.  Prvi meč odbojkašice Srbije igraju 24. septembra protiv Francuske.