XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Esad Hasanović četvrti u generalnom plasmanu i nosiće plavu majicu za brdske vozače

Esad Hasanović vozač Partizan „Pauer muva“  pobedio je na oba brdska cilja u prvoj etapi trke „Kroz Srbiju“ u Rumi,  i u drugoj etapi do Banja Koviljače do Pala u Republici Srpskoj nosiće plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ za najboljeg „brđanina“. Takođe, Hasanović je na tri prolazna cilja u etapi  bio  drugi i zaradio je šest sekundi bonifikacije tako da je sa time obezbedio i četvrto mesto mesto u generalnom plasmanu u nastavku trke. Ima šest sekundi zaostatka kao i trećeplasirani. Ivan Stević iz Partizan „Pauer muva“ zauzeo je čevrto mesto u etapi  iza Anđela Furlana (Italija, Kristina vočis, Dasnka), Toma Meusena (Belgija, Telenet Fidea) i Kazahstanca Alekseja Lialka iz Astane.

Gabor Kasa mladi biciklista subotičkog Spartaka sada član Manise spor (Turska) obukao je belu majicu Planinke za najboljeg biciklistu do 23 godine. Međutim, rukovodstvo Partizan „Pauer muva“ i sportski direktor tima Dušan Banović uložili su protest tvrdeći da je najbolji mladi vozač bio Jovan Zekavica koji je bio šesti u etapi. Furlan će nositi žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Hasanović je sa Bugarinom Martinom Graševom od starta pobegao i napravili su prednost od skoro dva i po minuta. Grašev je osvajao prolazne ciljeve, Hasanović brdske  ali su ulovljeni u četvrtom, od šest krugova.
- Volim ovakve etape i umem da krenem u kako neki vole da kažu „samoubilačke begove“ jer sam tako naučio da vozim – rekao je Hasanović posle etape.-  Odlično sam sarađivao sa Bugarinom i tek kada je grupa jače krenula,  ulovili su nas. Vetra, što nas je iznenadilo, nije bilo  na deonici gde ga inače uvek ima. Sada imamo dosta mogućnosti da pravimo taktiku u brdima za Stevića, ali tu su i mladi pre svih Kasa, ali i Kozomara i Zekavica.

Furlan, koji je 2001. pobedio u dve etape na „Kroz Srbiju“ i pomogao Saši Gajičiću da trijumfuje te gdine, ovako je ocenio etapu:
- Uživam kada se etapa završava sprintom,  imao sam dobru poziciju i iskoristio sam je. U nastavku ćemo pripremati teren za Rasmunsena koji je 2006. i 2007. osvojio tačakastu majicu za najboljeg brdskog vozača na Turu. Dolaze njegovi dani...

Nebojša Jovanović iz Partizan „Pauer muva“ upozoravao je na oprez pre etape jer dobro poznaje teren. Beg Hasanovića je međutim, umirio karavan u prvom delu etape, a finiš je bio kako je očekivao selektor Radiša Čubrić:
- Hasanovićev beg nam je išao na ruku, brzo su vozili, prosek u prva četiri kruga bio je 43 km na čas, a u pojedinim delovima kada je grupa krenula u poteru, vozili su i 80 km na čas.  Možemo da budemo zadovoljni, imamo dvojicu biciklistu u majici, Stević je bio blizu postolja i među deset je u generalnom plasmanu i sa mnogo dobrih vibracija čekamo nastavak. Dolaze dve teške brdske etape i tu ćemo videti ko je ko u karavanu.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković, Goran Petković državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj i gradonačelnik Rume  Goran Vuković svečano su otvorili 51. trku „Kroz Srbiju“ na gradskom trgu u Rumi u prisustvu velikog broja gledalaca i uz bogat kulturno umentički program..
Presecanju vrpce prisustvovali su i predsednik organizacije trke Ljubomir Živanović i sportski direktor Aleksandar Milenković. Na trci učestvuju 102 vozača u 18 ekipa iz 16 zemalja. Cilj trke je 19. juna u Beogradu.

Direktor organizacije Ljubomir Živanović zahvalio se na pomoći Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći  i podršci.  Posebno je istako dragocenu ulogu gradova domaćina etapa Rume, Banje Koviljače, Pala, Bajine Bašte, Užica, Niša, Sokobanje, Kladova, Lepenskog vira i Beograda.

Na žutoj majici, namenjenoj najboljem vozaču u generalnom plasmanu u karavanu, ove godine pisaće Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Zelenu majicu  za najboljeg sprintera sponzorisaće Pošta Srbije, plavu majicu za najbolje brdske vozače „Sosijetete ženeral banka“. Pokrovitelj crvene majice za najbolju ekipu biće Ministarstvo omladine i sporta Srbije.

Već 12 godina je zvanični merilac vremena Festina, a  Prolom voda je zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbediće da sva vozila u trci imaju dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaju i Putevi Srbije jer je veoma važno da biciklisti voze na dobrim drumovima. Pridužila se sponzorskom pulu za 51. trku i firma Mormai i Vestern union. Sa trkom „Kroz Srbiju“ će i ove godine biti sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića. Druga etapa je 14. juna od Banje Koviljače do Pala (165,6 km.

Rezultati, prva etapa 51. trka “Kroz Srbiju” oko Rume, 111,6 km: 1. Anđelo Furlan (Italija, Kristina vočis) 2:33,52 časova, 2. Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea), 3. Aleksej Lialko (Kazahstan, Astana), 4. Ivan Stević (Srbija Partizan “Pauer muv”), 5. Hening Bomel (Nemačka, Branderburg), 6. Jovan Zekavica (Srbija, Partizan “Pauer muv”), 7. Miki van Empel (Holandija, Telenet Fidea), 8. Nikola Kozomara (Srbija, Partizan “Pauer muv”), 8. Andi Bajc (Slovenija, Manisa spor – Turska), 10. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor)– svi u vremenu pobednika itd. U karavanu je ostao 101 vozač od 102 koliko je stratovalo. Zelenu majicu  Pošte Srbije za najboljeg na prolaznim ciljevima nosiće Martin Grašev (Bugarska, nacionalni tim). Generalni plasman za žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja: 1. Furlan 2:33,42 časova, 2. Martin Grašev (Bugarska nacionalni tim) + 1 sekund zaostatka, 3. Meusen + 6, 4. Esad Hasanović (Srbija, Partizan “Pauer muv”) +6, 5. Lialko +9, 6. Kasa +9…9. Stević +10 sekundi zaostatka itd.