XS
SM
MD
LG

Otvorena nova zgrada N/FS BiH

Nova zgrada N/FS Bosne i Hercegovine otvorena je danas u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog, političkog i sportskog života Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Među brojnim zvanicama bio je i predsjednik UEFA, Aleksandar Čeferin, koji se prisutnima i obratio.

Zgrada je zvanično otvorena otkrivanjem table zahvalnosti UEFA-i za pomoć pri izgradnji nove zgrade Saveza.

Moderna zgrada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona konvertibilnih maraka (KM), zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA).

Kompletan projekat koštao je 10 miliona konvertibilnih maraka, od toga sa 6,5 miliona plaćena je zgrada. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uloženo je 3,5 miliona KM. Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e devet miliona, te milion KM od FIFA-e. Radi se sredstvima iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovinu zgrada nacionalnih saveza.

Današnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala

Među gostima iz inostranstva najbrojnije delegacije imali su UEFA i Fudbalski savez Srbije (FSS). Delegaciju UEFA-e predvodio je predsjednik Čeferin. Uz njega, u Sarajevu su bili i njegov šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e, prenosi AA.

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) predstavljao je Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Fudbalski savez Srbije predstavljala je četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, te Tomislav Karadžić i Ivan Čurković.

Svečanosti otvaranja zgrade N/FS BiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovali su i Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a.

Došli su i Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose Fudbalskog saveza Crne Gore. Muamed Sejdini, potpredsjednik Fudbalske federacije Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar, također, su prisustvovali velikom danu za N/FS BiH.

Na svečanost su došli i Radenko Mijatović, predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl. Isto su učinili i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar Fudbalskog saveza Turske. U Sarajevo su stigli i Duka Amand, predsjednik FS Albanije, Koumas Georgios, predsjednik FS Kipar i Ademi Agim, predsjednik FS Kosova.

Pored sportskih funkcionera i pojedinih proslavljenih fudbalera, na svečanost su došli i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka...