XS
SM
MD
LG

KLS - najava 9. kola: Zanimljivo u Užicu, Dunav traži prvu pobedu u gostima

Takmičenje u Košarkaškoj ligi Srbije se polako zahuktava, a u prilog tome ide činjenica da će klubovi u narednih sedam dana odigrati čak tri kola. Ljubitelji košarke širom Srbije moći će da uživaju u mečevima svojih timova već od sutra, kada je na programu kompletno deveto kolo.

 

Još uvek nam se nisu slegli utisci o minulom osmom kolu odigranom za vikend, a već moramo da se pripremamo za novo kolo koje će doneti par veoma zanimljivih mečeva koji mogu pokazati od koga to možemo da očekujemo borbu za plasman u Superligu, a ko će se do kraja sezone boriti za opstanak u elitnom društvu. Duel koji je privlačio najviše pažnje ipak neće biti odigran sutra. Borac i Dinamik će odmeriti snage u naknadnom terminu – 23. decembra.

Mladost Admiral – Novi Pazar (16:00, Arena Sport 3)

Kolo će biti otvoreno duelom u Zemunu, uz direktan televizijski prenos na kanalima Arene Sport. Novi Pazar je apsolutni favorit u ovom susretu, ukoliko uzmemo u obzir stanje na tabeli. U prethodnom kolu, predvođeni sjajnim Markom Radonjićem koji je zabeležio čak 50 poena, Novopazarci su tek posle produžetka savladali ekipu Vršca. Umor može uticati na košarkaške Novog Pazara, ali je u pitanju veoma kvalitetna ekipa koja se uvek može osloniti na poene Hadžifejzovića i Krstića u prelomnim trenucima utakmice.

Mladost će se uzdati u Erika Dejvisa, koji je u dosadašnjem delu sezone u proseku beležio 18 poena po kolu. Jedan od ključnih igrača mogao bi da bude i Uroš Trifunović, član naše mlade reprezentacije do osamnaest godina koja je ovog leta osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Letoniji. Uroš je deveti najbolji šuter sa daljine u Košarkaškoj ligi Srbije sa 41.4% uspešnosti realizacije.

Vršac – Beovuk (18:00)

U Vršcu će biti odigran duel dve ekipe koje se, možda i neočekivano, nalaze na samom dnu tabele Košarkaške lige Srbije. Oba tima ulaze u ovaj duel posle serije veoma loših rezultata, pa će pobeda biti imperativ ukoliko žele da izbegnu borbu za opstanak u elitnom društvu ove sezone.

Vrščani su u seriji od tri vezana poraza, iako su u prethodnom kolu konačno pokazali dobru igru odvevši odličnu ekipu Novog Pazara u produžetak. Za nešto više nisu imali snage, pa će pokušati da se iskupe za to večeras. Sa druge strane, Beovuk je konačno prekinuo rezultatski post, slavivši u prethodnom kolu u „Šumicama“ protiv ekipe Spartaka iz Subotice.

Vrščani se uglavnom oslanjaju na odličnog Strahinju Jovanovića, koji je u dosadašnjem delu sezone beležio 17.6 poena po utakmici, a ujedno je i treći najbolji asistent lige. Sa druge strane, nastup Nemanje Bezbradice za Beovuk je pod velikim znakom pitanja. Međutim, njega je u prethodnom kolu sjajno zamenio Miloš Čabarkapa skoro došavši do dabl-dabl učinka (8p, 12sk), te će se trener gostujućeg sastava nadati sličnoj partiji i u Hali „Milenijum“.

Metalac – OKK Beograd (18:00)

U ovom duelu je gotovo sve jasno – Metalac se nalazi u takvoj situaciji da je pobeda protiv OKK Beograda stavljena pod moranje. Klub se nalazi u veoma lošoj situaciji, vezano je pet uzastopnih poraza, pa je Metalac jedini tim koji ima samo jednu pobedu u Košarkaškoj ligi Srbije, što predstavlja najgori skor od svih timova. OKK Beograd dočekuje meč u potpuno drugačijem raspoloženju, predvođeni veoma raspoloženim Musićem i Veljkovićem, Klonferi su pred svojom publikom u nedelju naneli prvi poraz u ligi Borcu iz Čačka, i tako ih preskočili na tabeli.

Problem u ekipi iz Valjeva predstavlja činjenica da par igrača provede na terenu čitav meč, kao što je slučaj sa Nerandžićem i Đukanovićem. Za sada su oni pokazivali solidne partije, ali je pitanje kako će zgusnut raspored uticati na njihovu formu. Sa druge strane, mlade nade OKK Beograda – Miljenović, Veljković i Musić će predstavljati veliki problem za odbranu Metalca koja ove sezone u proseku kod kuće prima tačno sto poena, što je katastrofalan podatak za Valjevce.

Zlatibor – Tamiš Petrohemija (18:00)

Osokoljeni pobedom protiv užičke Slobode u poslednjim trenucima susreta, Pančevci dolaze na megdan Zlatiboru. Tim sa jugozapada Srbije ove sezone igra po sistemu „toplo-hladno“, pa nije moguće pretpostaviti u kom izdanju će nam se predstaviti u SC „Wai-Tai“ sutra. Mečevi Zlatibora odskaču po broju poena u odnosu na prosek, pošto je reč o dosta manjem broju poena nego što je to slučaj kod ostalih timova. Zanimljivo je da je upravo Zlatibor najneefikasniji tim lige, pošto u proseku postiže 77.6 poena po utakmici. Sa druge strane, efikasnost nije problem kod Pančevaca koji su u dosadašnjem delu sezone umeli da postignu i po 108 poena, u duelu protiv Beovuka pre četiri kola.

Smiljanić, Knežević i Ilkić se sigurno predstavljati glavni problem za Zlatiborce, koji će pokušati da odgovore preko Bjelice i Rondovića, koji zanimljivo ima najbolji procenat šuta za tri poena, što se kosi sa činjenicom da je Zlatibor najneefikasniji tim lige.

Sloboda – Vojvodina (18:00)

U Hali „Veliki Park“ biće odigran jedan od najzanimljivijih duela ovog kola između domaće Slobode i ekipe Vojvodine. Da je bilo malo više koncentracije u ekipi iz Užica, na obalama Đetinje možda su već sada mogli da prave planove za učešće u Košarkaškoj Superligi, ali nesrećni porazi protiv OKK Beograda kod kuće, potom protiv Novog Pazara takođe u „Velikom Parku“, a na kraju i protiv Tamiša na strani, doveli su Užičane u situaciju da protiv Vojvodine moraju da daju sve od sebe kako bi doneli novu pobedu i radost mnogobrojnim navijačima. Uz Novi Pazar, Sloboda je ubedljivo najgledanija ekipa Košarkaške lige Srbije, pošto je u proseku prati preko 1.400 gledalaca na svakom meču. Sa druge strane, Vojvođani takođe igraju atraktivno, na dosta poena i ubedljivo su najefikasniji tim lige, iako se nalaze tek na sedmom mestu na tabeli, poziciju iznad njihovog rivala.

Markus Lovet, novo pojačanje Slobode sa Univerziteta Sent Džons u SAD-u, po prvi put je zaigrao u Pančevu u prethodnom kolu i impresionirao svojom partijom. Užičani će se nadati povrtaku Trejsija Ejbramsa, koji je uz Davida Kadirija bio standardni duo Amerikanaca u postavi Slobode. Nikola Hristov se još uvek oporavlja od povrede ramena koju je doživeo pre nedelju i po dana u duelu protiv Dunava iz Starih Banovaca, ali ga odlično menja Sava Trajković, koji je uz Stefana Simića jedan od najistaknutijih igrača u ekipi iz Užica u dosadašnjem delu sezone. Ako se uđe u penal završnicu, Sloboda će moći da se osloni na starog, dobrog Petra Marića koji sa linije za slobodna bacanja ima neverovatnih 91.2% u dosadašnjem delu sezone. Sa druge strane, Đorđe Dželetović će predstavljati konstantnu pretnju po koš domaće ekipe. Ovaj momak je trenutno najefikasniji igrač u ligi, pošto u proseku postiže čak 23.3 poena po kolu. Anđušić će biti pretnja sa distance, pošto je trenutno četvrti najbolji u ovom segmentu u ligi.

Spartak Subotica – Dunav (19:00)

Kolo će biti zatvoreno duelom u Hali „Dudova šuma“ gde će snage odmeriti ekipe Spartaka i Dunava. Subotičani su u evidentnom padu forme, pošto su nakon senzacionalne pobede nad OKK Beogradom zabeležili tri vezana poraza, od toga dva prilično ubedljiva, protiv Dinamika i Beovuka. Sa druge strane, Dunav igra sjajno kod kuće, ali u gostima još uvek nema nijednu pobedu. Pored svega, ipak se nalaze na sjajnoj petoj poziciji u ovom trenutku i blagi su favoriti pred start ovog susreta.

Napadi Spartaka uglavnom se završavaju preko Ljubomira Čampare, koji je trenutno drugi najefikasniji strelac naše lige. Čak 69.9% njegovih šuteva za dva poena je do sada bilo precizno, što je bez premca najbolji procenat od svih košarkaša u ligi. Dragović i Ivić će pokušati da naškode Spartaku i donesu prvu pobedu na strani za ekipu Dunava.

Tekst pripremio: Srđan Todorović


Vojvodina 114 : 103 Spartak
Zlatibor 87 : 71 Vršac
Sloboda 92 : 86 Mladost
Tamiš 66 : 83 Borac
Dunav 95 : 67 Metalac
Beovuk 72 62 : 117 OKK Beograd
OKK Novi Pazar 83 : 71 Dynamic VIP PAY
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 26 22 4 48
2 OKK Novi Pazar 26 20 6 46
3 Dynamic VIP PAY 26 20 6 46
4 OKK Beograd 26 17 9 43
5 Zlatibor 26 15 11 41
6 Tamiš 26 12 14 38
7 Sloboda 26 12 14 38
8 Dunav 26 11 15 37
9 Vršac 26 11 15 37
10 Vojvodina 26 11 15 37
11 Mladost 26 11 15 37
12 Metalac 26 10 16 36
13 Spartak 26 7 19 33
14 Beovuk 72 26 3 23 29