XS
SM
MD
LG

Dvojac bez kormilara peti na svetu

Dvojac bez kormilara Nikola Simović, Vuk Matović na juniorskom Svetskom prvenstvu u Itonu (Velika Britanija) nije uspeo da ponovi uspeh sa Evropskog šampionata u Poljskoj, sredinom juna, kada je postao viceprvak Starog kontinenta. U nedelju, 7. avgusta, poslednjeg dana planetarnog šampionata, Simović i Matović su u finalu s vremenom 6:57.53 zauzeli peto mesto iza posada Rumunije (6:50.49), koja je objedinila titule svetskog i evropskog prvaka, novog svetskog viceprvaka Španije (6:51.83), osvajača bronze Grčke (6;53.10) i Nemačke (6:54:37). Poslednja u finalu bila je Južnoafrička Republika (7:03.73). Naša posada je od početka trke bila na petom mestu. Uprkos velikim naporima do kraja nije uspela da popravi taj plasman i zbog vremenskih uslova koji joj nisu išli naruku s obzirom na nepovoljan žreb.
– Momcima svaka čast na izveslanoj trci bez obzira što nisu uspeli da osvoje medalju. Od početka do kraja je duvao jak bočan vetar a najviše na udaru su bile prva i druga staza u kojoj su veslale posade Južnoafričke Republike i Srbije. Uprkos tome naš dvojac bez kormilara je sve do 1.500-tog metra konkurisao za medalju, ali nije imao snage za bolji finiš jer je, zbog već pomenutog vetra, potrošio mnogo snage da bi se uopšte ostao konkurentan u trci. U finalu su veslale izuzetno ujednačene posade pa su o konačnom plasmanu odlučivale i ostali faktori kao što je bio žreb. Sve u svemu Simoviću i Matoviću se nema šta zameriti. Iako su ostali bez medalje i u Itonu su pokazali visoku klasu i da su među najboljim posadama u ovoj disciplini na svetu – kazao je trener reprezentacije Srbije Aleksandar Ivković.

Jedna od najmlađih posada na šampionatu srpski četverac skul Nikola Selaković, Bojan Došljak, Miljan Milošević, Andrija Šljukić s vremenom 6:19.87 osvojio je drugo mesto u C finalu pa je šampionat završio na 14. mestu u velikoj konkurenciji 21 posade. Trijumf u ovoj trci odnela je posada Letonije (6:17.01), treća je bila Norveška (6:2125), četvrta Hrvatska (6:2195), peta Danska (6:22.35) a poslednja Francuska (6:24.04).