XS
SM
MD
LG

U susret finalu: Japan i Katar u bici za Aziju

17. fudbalsko prvenstvo najvećeg kontinenta - Kup Azije stigao  je do svoje posljednje utakmice. O novom prvaku odlučivaće Japan i Katar, reprezentacije koje su pokazale najviše na ovom šampionatu. 

Šampionat koji se igra u Ujedinjenjm Arapskim Emiratima ostaće upamćen po učešću 24 reprezetacije na završnici, što se desilo prvi put u istoriji šampionata, koja se počela pisati 1956. kada je u Hong Kongu održano prvo prvenstvo. Azijski fudbal je u ekspanziji, ulaganja, rad sa prekaljenim trenerima približili su ga evropskom i južnoameričkom. Na klupama azijskih reprezentacija učesnica ovog šampionata sjedila su neka velika trenerska imena poput Lipija, Kupera, Kejroša, Picija, Zakeronija. 

Prethodnih skoro pa mjesec dana na šampionatu smo bili u prilici gledati mnoštvo dobrih utakmica. Bilo je tu nepoznatih reprezetacija koje nemamo priliku često gledati na malim ekranima, ali i onih poznatih koje redovno učestvuju na Svjetskim prvenstvima. Jedna od tih je Japan, najtrofejnija azijska reprezentacija koja ima četiri naslova kontinentalnog prvaka. Posljednji naslov Japanci su osvojili upravo u zemlji protivnika u finalu Katara 2011. godine, kada su bili bolji od Australije. Neposredno pred šampionat Japan je svrstavan u red favorita. Premda su stigli bez nekih od najvećih zvijezda, Japanci su cijelim tokom šampionata igrali zrelo, taktički odlično, grupna faza je arhivirana bez greške, put u finale vodio ih je preko Saudijske Arabije, Vijetnama, Irana. 

Takmac Japanu u finalu biće Katar, reprezentacija koje je već ispisala istoriju plasmanom u svoje prvo finale. O Kataru se u fudbalskom svijetu  počelo pričati ozbiljnije kada su dobili domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. U njihovoj ligi su velika ulaganja, a sve to se odrazilo i na reprezentaciju, koja počinje igrati sve ozbiljniju ulogu, što su dokazali na ovom šampionatu. Na čelu reprezentacije nalazi se španski stručnjak Feliks Sannčez Bas, koji njeguje čvrstu igru baziranu na brzim tranzicijama. Katar je do finala stigao bez ijednog primljenog gola, nošeni najvećim uspjehom u istoriji, žele još više, a to je titula. Svi katarski igrači nastupaju u domaćem šampionatu, pa su relativno nepoznati ljubiteljima fudbala u Evropi, ali su u svojoj domovini itekako poznati, gdje su već sad proglašeni herojima nacije. 

Japana je Katar posljednji put savladao daleke 1988. godine, dok su posljednji međusobni duel odigrali 2011. kada je Japan slavio 3:2. Pomjera li Katar novu granicu i stiže li  do prvog naslova, ili Japan povećava broj titula sa 4 na 5, vidjećemo u petak od 15.00 časova kada je zakazano veliko finale.