XS
SM
MD
LG

Da li je Igokea mogla više ?

Košarkaši Igokee završili su sezonu. Osvojen Kup Mirze Delibašića i osmo mjesto u ABA ligi, ostvarenja su Aleksandrovčana u ovoj sezoni. Ligu BiH Igokea igrati neće pa je meč protiv Zadra bio poslednji za njih ove sezone.

Igokea je imala jednu u najmanju ruku turbulentnu sezonu. Brojne promjene i u igračkom ali i trenerskom kadru dešavale su se ove sezone. Sama činjenica da je Igokea imala tri trenera i 20 registrovanih igrača za ABA ligu, dovoljno govori. Željeli su borbu za gornji dio tabele ali je opstanak uvijek bio primarni cilj. Taj cilj je ostvaren ali se stiče utisak da je Igokea mogla više ove sezone.

Negdje u junu 2018. godine za trenera Igokee imenovan je Nenad Trajković. Čovjek sa bogatim iskustvom i neko ko je bio i pomoćnik u NBA ligi. Bio je plan da Trajković dobije određeno vrijeme i da proba američki način rada primjeniti na Igokeu. Naravno u onoj mjeri koliko je to izvodljivo.

Nakon postavljanja Trajkovića na mejsto trenera, počelo se raditi na sklapanju ekipe. Radivojević, Milošević i Rikić ostali su tu od tima iz prošle sezone kao i mladi Ilić i Janković. Darko Talić vraćen je sa pozajmice iz Kaknja a Bratuncu je pozajmljen Nemanja Nikolić. 

Jedno od prvih pojačanja bilo je na kraju vjerovatno i najbolje pojačanje. Iskusni Sava Lešić među prvima je došao u Igokeu. Lešić je cijelu sezonu odigrao ja vrhunskom nivou i može se reći da je bio možda i najbolji Igokein igrač ove sezone. U tom periodu dovedena su i dva Amerikanca, Džimi Gevin i Trej Kel. Kasnije je doveden mladi Nedeljković koji je prošao pripreme sa prvim timom, bio i u sastavu za neke mečeve u ABA ligi ali je igrao samo za Student-Igokeu, odnosno juniorski pogon Igokee.

Kada je Igokea sredinom avgusta dovela dva pojačanja, bilo je jasno da imaju velike ambicije. Dovedeni su iskusni Domen Lorbek te Tomislav Zubčić. No nije ni tu bio kraj što se pojačanja tiče. Pred sam start sezone doveden je Orlando Džonson a u Igokeu se nakon pet godina vratio i ljubimac publike Filip Adamović.

Na papiru je Igokea imala sjajan tim. U svim izjavama igrača vidjelo se da su odnosi sjajni i da su zadovoljni sa načinom rada Nenada Trajkovića. Prvi izazov za ekipu bio je ABA Super Kup čiji domaćin je bila upravo Igokea. Igokea je ispala u četvrtfinalu ali je ostavila sjajan utisak protiv ekipe Budućnosti.

Međutim, sam start ABA lige pokazao je da će biti mnogo problema. Mega je u prvom kolu slavila u Laktašima a tada je došao i prvi odlazak. Orlando Džonson otišao je jer je obnovio povredu koljena. Igokea je potom savladala Cibonu u Zagrebu, poenima Adamovića za pobjedu. Uslijedila su dva poraza od Budućnosti i Zvezde a u tom periodu bilo je i problema sa povredama za ekipu Igokee. Negdje u tom periodu ekipu je napustio i Trej Kel kao i Džimi Gevin prvi put.

Uslijedili su dva domaća meča. Krka i FMP su bili protivnici koji se savladati moraju. Međutim, FMP se radovao u Laktašima. Igokea je tada imala 2-4 skor i dva poraza kući koje nije planirala. Ceh je platio Nenad Trajković. Tu je uprava učinila prvu grešku u sezoni. Trajković je doveden da dugoročno radi. Cilj je bio ostvarivanje rezultata ali i razvijanje mladih igrača. Ilić i Talić su igrali sjajno dok je Trajković bio tu. Međutim, uprava je očito mislila da će Trajković sve moći bez problema u kratkom periodu uraditi ali nije bilo tako i on je smijenjen.

Njega je na klupi naslijedio njegov pomoćnik Žarko Milaković. Žare je inače zamijenio Bajića u završnici prošle sezone. Tad aje ta smjena bila kao grom iz vedra neba za sve pa i samog Žareta. On je tada pitao Bajića da li je u redu da preuzme klub nakon što je Bajić otjeran iz svoje Igokee. To je uradio iz poštovanja prema Bajiću a Bajić nije imao ništa protiv da ga Žare zamijeni. Žare je vodio tim do finala lige BiH ali tu su stali protiv Zrinjskog.

Nakon iznenadne smjene Trajkovića, dobio je novu šansu. U tom trenutku Igokea je dobila jedno veliko pojačanje jer je stigao Latejvijus Vilijams. Dobila je Igokea još jedno neočekivano pojačanje jer je Gevin iznenada vraćen u tim. Međutim, zadržao se ponovo kratko u klubu i otišao je zavuijek iz Igokee.

Nakon poraza od Cedevite na debiju Milakovića, Igokea je dobila još dva pojačanja. Doveli su Lafajeta i Anđušića. Lafajet je doveden za 20 hiljada evra mjesečno a Anđušić za 15 hiljada evra. To su za klub ranga Igokee ogromna sredstva ali su ljudi u Igokei vjerovali da će oni to na terenu opravdati. U trenutku kada su došla ova dva košarkaša, Igokea je imala najzvnučniji tim u svojoj istoriji. Ali zvučna imena ne donose nužno mnogo ako ekipa nema srca i duše i ako nema timske hemije. To se pokazalo i u slučaju Igokee.

Ekipa je imala novi duel pred sobom. Savladana je Olimpija u jednoj ludoj utakmici na mnogo peona. Onda je Igokea gostovala Mornaru. Opet je viđen meč sa velikim brojem poena ali je Igokea slavila i tu. Djelovalo je u tom trenutku da ekipa diše kao jedan. Međuti, uslijedila je reprezentativna pauza i tu je došlo do raspada sistema. Ekipa je izgubila od Partizana, Zadra i Mege. U sva tri meča ponavljale su se iste stvari. Ekipa nije djelovala kao ekipa. Zvučna imena su igrala za sebe a ne za tim i Igokea je zaredala sa serijom poraza. 

Probao je Milaković na sve načine da dođe do momaka i da ih trgne. Ali jednostavno nije išlo. Momci su nastavili po svome i nakon kritika Igora Dodika. Čak se nisu uozbiljili ni nakon što je otpušten Domen Lorbek. Nakon serije od tri poraza, smijenjen je i Milaković a za novog trnera izabran je Dragan Gagi Nikolić.

Dolaskom Gagija Nikolića dosta toga se promijenilo. Ekipa se konačno uozbiljila. Igokea koja u odbrani nije postojala, počela je konačno igrati odbranu. Savladali su Cibonu, izgubili od Budućnosti u Podgorici. Potom su imali napad za pobjedu protiv Zvezde u Laktašima ali nisu iskoristili šansu. Inače, pred meč protiv Zvezde ekipu je napustio do tada najbolji strijelac Zubčić a kao zamjena došao je Marko Luković. Takođe, stigao je i Džeret. Nakon Zvezde, Igokea je gostovala kod Krke. Bilis u pred porazom ali poenima Đorđa Miloševića došli su do mnogo važne pobjede. Nakon ove utakmice otkaz je dobio Oliver Lafajet.

Potom su uslijedili porazi. Izgubili su od FMP-a u gostima. Protiv Cedevite u Laktašima Igokea je imala svoje šanse ali je izgubila meč. Treći vezani poraz i pravi debakl desio se u Ljubljani, kada je Igokea izgubila od Olimpije. Tada se vidjelo da nešto ne štima. Ekipa je bila na omjeru 6-13 i bila je itekako ugrožena. Pred sam kraj prelaznog roka doveli su pojačanje u vidu Novaka Musića

Igokea je potom uspjela doći do trofeja. Savladali su Mladost i Sparse i osvojili su Kup Mirze Delibašića. Potom je uslijedila velika borba za opstanak. Igokea je imala gostovanje Partizanu i dva domaća meča protiv Mornara i Zadra. Igokea je izgubila u Beogradu ali je dobila domaće utakmice i na kraju je završila kao osma u ABA ligi.

Kad se sve sabere i oduzme Igokea je morala više. Dosta su uložili a nisu baš previše dobili. Jednostavno ne možete dobiti mnogo kada pravite toliko promjena u ekipi. Previše promjena i stalno uigravanje i građenje hemije ekipe nikada ne donosi uspjeh. 

Kao da Igokea nije naučila iz prošlosti. Jednostavno zvučna imena ne donose rezultat. Dragan Bajić je imao limitirane ekipe često ali te ekipe su imale veoma veoma dobru hemiju i igrali mnogo bolje nego Igokea u ovoj sezoni. Ono što je dobro u cijeloj priči jeste da je Igor Dodik, generalni menadžer Igokee, svjestan svih grešaka. Sam je rekao da su uprava i on griješili i da su tih grešaka svjesni. To je dobro jer ko na greškama nauči a greške ga ne koštaju previše, može u budućnosti napraviti sjajne stvari.

Takođe, uprava Igokee je morala biti strpljivija u nekim trenucima. Niti jedan trener ne može u kratkom periodu praviti rezultate, razvijati mlade igrače te razigravati igrače za agencije da bi Igokea na tim igračima zaradila. Od Trajkovića se to tražilo u svega dva-tri mjeseca a u tom periodu nešto takvo ne bi mogao uraditi ni Greg Popović.

Ali imala je uprava i dobre poteze. Odluka da se ne igra Liga BiH je odličan potez. Bivše rukovodstvo KS BiH htjelo je svoje greške isprati strogoćom prema Igokei. Mislili su se tako nekima dodvoriti. Međutim, Igokea i njena uprava se nisu dali pokolebati i odlučili su da ne učestvuju u cijelom cirkusu. Odlučili su da ne budu prvi ikad iz Bosne i Hercegovine koji će igrati paralelno ABA ligu i regularni dio Lige BiH. I ovako je cijela sezona bila haotična sa samo jednom utakmicom sedmično. Sa Ligom BiH, Igokea bi igrala dva meča sedmično što bi Igokeu garantovano koštalo ispadanja iz ABA lige.

Sada kada je Igokea završila sezonu, slijedi duga pauza. Kao što i GM Igokee, Igor Dodik, kaže, biće dovoljno vremena da se napravi pravi plan i da sledeća sezona bude mnogo bolja. Igokeina uprava moraće imati mnogo više strpljenja i sa trenerima i sa igračima u narednim sezonama, ako bolje rezultate žele. Takođe, Igokea ne želi da igrači trpe radi duge pauze pa će neke igrače prodati a neke pozajmiti drugim klubovima do kraja sezone.

Bilo kako bilo Igokea ima uspješnu sezonu. Činjenica je da je mogla biti i uspješnija.....

Foto: Igokea