XS
SM
MD
LG

Partizan izborio majstoricu

Košarkaši Partizana savladali su Zvezdu sa 70-67 te su izborili majstoricu u polufinalnoj seriji ABA lige.

Prvi period bio je izuzetno neefikasan i tvrd. Zvezda je dugo vremena vodila sa 5-2 a onda Partizan serijom od 6-0 dolazi do preokreta. Trojkom Zagorca Partizan dobija prvi period sa 13-9. Treba istaći da se Zvezda mnogo mučila u prvom periodu u organizaciji napada jer Reglend nije igrao. Na početku drugog perioda gledali smo nešto bolju košarku. Partizan je trojkama održavao prednost. Serijom 8-0, Zvezda je došla do preokreta. Međutim, Partizan je uzvratio preokretom preko Nikolića i dvije njegove trojke. Partizan je mnogo bolje finiširao prvo poluvrijeme i na odmor su otišli sa sedam poena prednosti.

U prvom poluvremenu smo gledali tvrd meč. Zvezda je bila očajna u šutu za tri poena te su šutirali 1/14 za tri. Generalno, crveno-beli su se mnogo mučili i nisu imali ideje u napadu u većem dijelu prvog poluvremena. Partizan se mučio sa ''penala'' i šutirali su 7/13 penale. Treba istaći da su u prvom poluvremenu imali probleme sa ličnim greškama Renfro i Beron te da je Zvezda veoma loše gradila defanzivni skok. 

Na početku drugog poluvremena gledali smo dosta lošu košarku sa obje strane. Zvezda je zategla malo odbranu ali napadi su im i dalje bili loši kao i šut za tri poena pa nisu mogli napraviti preokret. Zvezdi se ipak upornost isplatila. Pri vodstvu Partizana 42-39 prave seriju 7-0 i dolaze do +4. Marinković pogađa trojku pod faulom za izjednačenje. Međutim, zahvaljujući trojci Perperoglua, Zvezda je sa poenom prednosti ušla u poslednji period.

Poslednji period bio je pun drame. Zvezda je na početku imala prednost preko poena Perperoglua i Cirbesa. Perperoglu je bio dobar iz igre ali je mašao sa linije za slobodna bacanja. Međutim, na nekih sedam minuta do kraja, Perperoglu je isključen. Tu je Partizan poečo praviti preokret. Ipak, meč je otišao u neizvjesnu završnicu. Tu je Cirbes dozvolio sebi da ga Renfro izblokira a onda je upropastio još dvije akcije. Zvezda je mašala i bacanja a Partizan je znao to kazniti. Pejdž je pogodio trojku i donio je +4 Partizanu. Beron je odgovorio nevjerovatnom trojkom i vratio Zvezdu na minus jedan. Partizan je imao napad, mašali su šuteve a dva ofanzivna skoka hvatao je Lendejl da bi Pejdž pogodio bacanja. Davidovac je promašio trojku za produžetak i tu je bio kraj.

Zvezdu su poraza koštale neke stvari. Veoma loše su gradili defanzivni skok. Očajno su šutirali za tri a loše su šutirali i slobodna bacanja. Ponovo je bilo i dosta taktičkih grešaka Tomića. Forsirao je Cirbesa u završnici koji je išao iz greške u grešku i bio možda i ključ poraza Zvezde. Trinkijeri je sa druge strane sjajno spremio meč i iskažnjavao je greške svog kolege Tomića.

Partizan je do pobjede predvodio Marinković sa 18 poena dok je Zvezdu predvodio Perperoglu sa 16 poena.

Foto: ABA liga