XS
SM
MD
LG

Kome smeta Marko Grujić ?

Foto: liverpoolfc.com

Reprezentativni fudbal u Srbiji je takav da se uvek dešava ista stvar. Ima talenta, ima potencijala ali ima i javašluka. Zbog ovog poslednjeg, velikih rezultata nema, bar što se A tima tiče.

Slučaj ''Milivojević'' je svima poznat i jasno je šta se sve tu izdešavalo. Na to se vraćati nećemo. Takođe, isto je i sa slučajem ''Nastasić'' kao i ''Obradović''. 

No, očito da ima još jedan slučaj o kome se ne govori dovoljno. Taj slučaj jeste slučaj ''Grujić''. 

Marko Grujić odigrao je fenomenalnu sezonu u Herti. Odlazak na pozajmicu za igrača Liverpula, bio je pun pogodak. Konačno je pokazao i dokazao nevernim Tomama da može igrati u ozbiljnoj ligi i to na visokom nivou. Koliki uticaj je imao na igru Herte govori i činjenica da su sa njim izgledali sjajno a kada ne igra, bili su očajni. Sa njim su bili blizu i Evrope a bez Grujića bi se verovatno grčevito borili za opstanak.

Zbog svog godišta imao je pravo nastupa za Srbiju i na EP do 21 godine. Naravno, mogao je biti i na spisku za kvalifikacione mečeve seniorskog tima. Ali Marka Grujića nema ni na jednom ni na drugom spisku. Razlog ? Sigurno nisu fudbalske prirode.

Kada se pred prošle akcije reprezentacija povlačilo pitanje zašto nema Grujića, rukovodstvo saveza je krenulo sa klevetama protiv igrača, slično slučaju Milivojević. Tada je rečeno kako se Grujić nije odazvao za akciju U21 reprezentacije i da se nije ni javio selektoru Đoroviću da kaže što ga nema. Međutim, tu priču sam Đorović je demantovao. No izgleda da je i nekada sjajni defnazivac pao pod uticaj saveza.

Kako drugačije objasniti da Marka Grujića nema na spisku za EP do 21 godine ? Bez preterivanja je u TOP3 igrača po kvalitetu u ovoj generaciji. A ko je pozvan umesto njega ? Uroš Račić je tu. Tu je i Luka Adžić. Račić je član Valensije ali je igrao za njihov B tim u trećoj ligi pa je kasnije poslat na pozajmicu u Tenerife ali ni tu se naigrao nije. Adžić je tek priča za sebe jer je njegova jedina aktivnost u Anderlehtu pravljenje selfija. Da li je neko objasnio Đori da idemo igrati fudbal a ne praviti selfije ? Očito da nije...

Takođe, ako već Grujića nema na spisku U21 reprezentacije, morao je biti na spisku seniorske reprezentacije za kvalifikacije. Pogotovo ako se znalo da Nemanje Matića nema zbog povrede. Sada se još povredio i Sergej Milinković-Savić i sada bi Grujić bio još potrebniji. Razumeli bi smo da ga je selektor pozvao pa da možda ne igra neki meč ali definitivno je morao biti pozvan.

No, jasno je ovde o čemu se radi. Ako si podoban "menadžmentu saveza", deo si reprezentacije. Ako nisi podoban, možeš biti milion puta sposoban nema te u reprezentaciji. Od svetosti kakva mora i treba biti reprezentacija, "menadžer saveza" i njegovi pajtaši napravili su privatno vlasništvo u kojem dominiraju razni talovi i igrice...