XS
SM
MD
LG
27.06.2019 Svetozar Čiča

Ekskluzivno: Tadić uz srpski Ajaks

Foto: youtube.com/NLHD Productions

Za Dušana Tadića je protekla 2018/19 bila sezona iz snova. Zadivio je Evropu i svet. Odavno jedan srpski fudbaler nije godinama tako uspešno igrao na klupskom i na reprezentativnom nivou, kao Dušan Tadić. Veliki Ajaks iz Amsterdama je, najviše zahvaljujući negovim veličanstvenim igrama osvojio "duplu krunu", posle nekoliko godina posta. Gotovo sam je pobedio Real u Madridu, a "kopljanike" su delile sekunde od ulaska u finale Lige šampiona. Ajaks je odavno putokaz za ceo svet, još iz vremena Johana Krojfa i Velibora Vasovića, još jednog srpskog velikana trajno upamćenog u Amsterdamu i Holandiji. 

U Srbiji, dugi niz godina egzistira klub-škola, pod istim imenom-Ajaks, čiji je Velibor Vasović bio suosnivač i počasni predsednik (odnedavno je to njegova supruga Branka). Klub je dve decenije živeo i radio u Novom Sadu, a odnedavno se preselio u Beograd, gde traži svoje mesto pod suncem. 

U svom dosadašnjem, više nego uspešnom radu, srpski Ajaks je "proizveo" veliki broj igrača za savezni rang. U srpskom Ajaksu su ponikli, između ostalih, Radovan Pankov, novi štoper Crvene zvezde, Aleksandar Desančić najbolji fudbaler Bežanije u protekloj sezoni, Ivan Rogač nosi igu novog superligaša Inđije, Marko Ilić je prvi golman Voždovca, Strahinja Krstevski, aktuelni golgeter zvezdine filijale Grafičara... i mnogi, mnogi drugi... 

Ovih dana je veliku podršku srpskom Ajaksu pružio i jedan od najboljih igrača Evrope, naš Dušan Tadić, slikajući se u njegovom dresu, koji u svom grbu ima lik i delo Velibora Vasovića, sa visoko uzdignutim prvim peharom pobednika Kupa evropskih šampiona 1971. godine. 

Foto: FK Ajaks Beograd, Dušan Tadić u dresu srpskog Ajaksa

Do sada je spski Ajaks održao deset Memorijalnih turnira "Velibor Vasović". Poslednji je održan 30. marta 2019. na Adi, a Dušan Tadić je donirao sve pehare. Pobednik je bila Crvena zvezda, a još su učestvovali, pored domaćina Ajaksa, Partizan i OFK Beograd. Lepa fudbalska priča. 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35