XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Skola ispisao istoriju i odveo Argentinu u finale

Foto: FIBA

Košarkaši Argentine savladali su Francusku sa 80-66 te su se tako plasirali u finale Mundobasketa.

Argentina je sjajno otvorila susret. Predvođeni maestralnim Skolom, Argentinci su poveli sa 10-2 na startu susreta. Ulaskom Laberija, Francuska ulazi u bolji ritam. Sa dvije trojke vratio je Francuze u igru. Argentina nije dozvolila potpuni preokret Francuzima te su na kraju dobili prvi period sa 21-18. Inače, Luis Skola je dao deset poena i sa njima je postao najbolji strijelac nokaut faze Mundobasketa u istoriji.

Francuzi su dobro otvorili drugi period. Lesor je zakucao na sjajnu asistenciju De Koloa i Francuska je povela sa 24-23. Kampaco uvodi Argentinu u dobar ritam te serijom 8-0 dolaze do +7. Do kraja prvog poluvremena vođena je velika borba. Francuzi jesu prijetili ali nisu mogli da pogode ništa za tri. Na kraju je Argentina serijom 5-0 završila poluvrijeme i otišli su na odmor sa +7.

Francuzi su na startu rugog poluvremena pogodili dvije trojke preko Batuma i Albisija. Ali Argentinci su imali odgovor i uzvratili su trojkama. Potom su uspostavili sjajnu i čvrstu igru u defanzivi te su došli do veliki +14. Argentina je u dva navrata imala i 15 poena prednosti ali na kraju sa +12 ulaze u poslednji period. 

Francuzi su zaigrali sa boljom energijom na startu četvrtog perioda. Uspjeli su prići na -8. Treba reći da su promašili i veliki broj bacanja te su tako propustili šansu da još više priđu.  Na to su još izgubili i neke lopte i to je bio početak kraja za Francuze. Argentina je na kraju rutinski privela meč kraju i ubjedljivo je slavila.

Skola je predvodio Argentince sa 28 poena i 13 skokova dok su Ntilikina i Furnije imali po 16 sa druge strane.

Argentina će u nedelju od 14h igrati u finalu sa Španijom dok će Francuzi od 10h igrati protiv Australije za bronzu.