XS
SM
MD
LG

Ulog u budućnost

Tekvondo klub Grmeč Obrenovac

Tekvondo klub "Grmeč" osnovan je pre devet godina i za to vreme kroz klub je prodefilovalo preko 300 takmičara. U vitrinama blješti sjaj 16 pehara osvojenih za ekipne pobede na prvenstvu i kupu Beograda i Srbije.

Pamti se da je prvu medalju za klub Grmeč osvojio  Petar Gavrilović, dok je Vuk Gegovski prvi izborio pravo nastupa na Evropskom dečijem šampionatu. Za osam mesci postojanja kluba iznedrili su državnog prvaka Filipa Đurđevića. Vrhunac uspeha Grmečovih takmičara  vezan je za 2015 godinu, kada su proglašeni za najbolji klub u Obrenovcu,  a Boris Zlatanović za najuspešnijeg pojedinca. Kao kruna svega dodeljena im je plaketa GO Obrenovac za izuzetno dostignuće u sportu Najvredniji rezultat zabeležio je Boris Zlatanović na prvenstvu Evrope. Osvajanjem osmog mesta kvalifikovao se za svetsko prvenstvo u dalekom Peruu, od koga se odustalo zbog nedostatka finansijskih sredstava. Iste godine je postao prvak Srbije i nosilac kupa, a naredne godine na Austrija openu okitio se zlatnom medaljom. Titulu državnog prvaka poneo je  pionir Vuk Gegovski, vicešampion je bio Filip Đurđević u juniorskoj konkurenciji, a treće mesto osvojio je pionir Andrija Cmiljanović, ujedno i prvak Beograda. Najvredniji trofej kluba je veliki pehar dodeljen za ukupnog pobednika na Trofeju Beograda 2015. Trninić se seća da im je  u susret izašao Ivan Jegorović, tadašnji predsednik Komisije za sport, donacijom opreme i podloge za klupsku salu kako bi Boris Zlatanović  mogao da se što bolje pripremi za Evropsko prvenstvo. Na turniru elitne kategorije u Mariboru nastupili su  Stefan  Nikolić i Zlatko Popović, koji je sa 17 godina radio borbu sa 13 godina starijim Čehom, nosiocem crnog pojasa treći dan, vodio i izgubio za jedan poen.  Sa 23 godine Trninić je proglašen za najboljeg mladog trenera u državi. – Zbog manjka finansijskih sredstava, narednih  godina dolazi do izvesne stagnacije  rezultata. Trenutno okupljamo oko 70-tak aktivnih članova, koji treniraju na više lokacija. Pored kupljenog prostora u suterenu zgrade u ulici Vojvode Mišića, otvorili smo sekcije u Stublinama, Zvečkoj i uskoro će mališani iz Draževca biti u prilici da treniraju tekvondo – kaže o brojnosti i širenju tekvondoa među najmlađima.

Svake večeri redovno na treningu bude 50-tak dečaka i devojčica koji upijaju sve ono što im kaže i pokaže trener Luka Trninić. Predsednik i učitelj tekvondoa je uspostavio prisan odnos sa decom koja  ga obožavaju i kao vid bliskosti  redovno ga zovu na rođendane, slave, punoletstva... Otkud tolika prisnost  sa trenerom koji vas svake večeri tera da naporno vežbate, dobro natopite znojem kimono i odete kući premoreni, a zadovoljni? –Mi smo,veli,  jedna velika i složna porodica.

Luka Trninić je  rizikovao kada je svojevremeno kupio 180 kvadrata sutereskih prostorija na kredit, koji će još dugo otplaćivati. – Pre četiri godine sam rizikovao i  uloživši sva sredstva koja sam do tada zaradio za kupovinu ovog prostora i nadam se da ću uspeti do kraja za zatvorim ovu zamašnu investivciju. Računao sam da će ovo biti ulog za budućnost tekvondo sporta u Obrenovcu.

Samo po sebi se nameće pitanje:  da li je tekvondo skup sport? – U rangu je recimo tenisa, i svaki deo orginal opreme meri se u stotinama evra. Kimono je oko 100 evra pa naviše, kaciga 50, štitnik za telo sa elektronskom opremom dostiže i do 500 evra. Na kvalifikacionim turnirima G1 za ulazak u reprezentaciju, treba izdvojiti za kotizaciju između 50 i 100 evra  ... objašnjava  naš sagovornik.

Luka Trninić još pamti polaganje za majstorsko zvanje - crni pojas, prvi dan, pred eminentnim svetskim stručnjakom Koreancom Kangom. Za zvučno zvanje prijavio se 75 tekvondista a samo njih 44 je prošlo strogi sud majstora Kange. Trninić je na polaganju ostavio izuzetan utisak i našao se među tri najuspešnija kandidata.

Kad su dalji planovi u pitanju, Trninić  se nada da će do kraja godine izmiriti sva dugovanja prema Tekvondo savezu Srbije. Dugoročno mu je želja da formira zdravo jezgro sačinjeno od kvalitetnih boraca, koji bi mogli ravnopravno da konkurišu za osvajanje jednog od pehara u ekipnoj konkurenciji.

Kao takmičar biveg kluba Orion, Luka Trninić je izlazio na prvenstvo  i Trofej Beograda. Na prvenstvu glavnog grada, održanom u Obrenovcu, osvojio je treće mesto u juniorskoj A klasi. Z acrni pojas je polagao kod trenera ljubiše Rakića, sekretara tekvondo saveza Beograda. Rakić je prvi srpski tekvondista koji je učestvovao na svetskom prvenstvu u Seulu.