XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Dočekane reprezentativke Srbije sa medaljama sa Šampionata Evrope

Srpske reprezentativke, koje su na Šampionatu Evrope u finskom mestu Vierumaki osvojile četiri medalje, zlatnu, srebrnu i dve bronzane i jednu olimpijsku vizu za London, na aerodromu u Beogradu, dočekao je predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović, generalni sekretar Nenad Petković, samostalni stručni saradnik Bojana Pejović, treneri klubova Partizan, Bor 030, Crvena zvezda... članovi porodice, veliki broj strelaca i prijatelja streljačkog sporta.

Šampionaka Evrope drugi put posle Merakera 2010. postala je Bobana Veličković vazdušnim pištoljem i osvojila je i olimpijsku vizu, a sa Jasnom Šekarić i Zoranom Arunović bila je članica reprezentacije Srbije koja je osvojila bronzu.

Andrea Arsović, reprezentativka Partizana osvojila je pojednačnu bronzu vazdušnom puškom, a sa Ivanom Maksimović i Draganom Todorović i ekipno srebro.

- Srpsko streljaštvo je još jednom pokazalo vrednost – naglasio je predsednik SS Srbije Obrad Stevanović.-Čestitam svim takmičarima, njihovim trenerima kao i stručnom štabu reprezentacije na ovom velikom uspehu. Posebnu vrednost ovi trofeji imaju jer su u reprezentacijama bili i predstavnici nove, mlade generacije našeg streljačkog sporta.

Bobana Veličković, koju je dočekala porodica i njen trener u Boru 030 Boban Marković, osvojila je drugu evropsku titulu u karijeri:

- Jedan san, a to je da odem na olimpijske igre, sam ispunila. Ne opterećujem se medaljom u Londonu, trudiću se da postignem dobar rezultat a za šta će on biti dovaljan, ne zavisi samo od mene već i od rivalki – rekala je Bobana Veličković.

Andrea Arsović je u fantastičnom finalu sa šestog mesta došla do bronze. U Merakeru 2010. bila je šampionka Evrope:

- Meni je bilo lakše, nisam morala da „jurim“ olimpijsku vizu. Sada nas čeka mnogo rada. Radovala sam se i ekipnoj medalji, prvoj posle 16 godina za žensku reprezentaciju vazdušnom puškom!

Andrija Zlatić je u Finskoj osvajio visoko peto mesto u finalu vazdušnim pištoljem, a muška reprezentacija ovim oružjem, u kojoj su bili Damir Mikec i Dimitrije Grgiće je šesta. Juniori puškom Igor Čotra, Stefan Aleksandrovski i Gabriel Dautović su peti i izgubili su medalju zbog manje centara sa istim rezultatom kao osvajači bronze.Osmo mesto zauzela je i muška seniorska reprezentacija vazdušnom puškom u kojoj su gađali Stevan Pletikosić, Nemanja Mirosavljev i Milutin Stefanović. Oborena su i dva državna rekorda – seniorska ženska i juniorska muška reprezentacija vazdušnom puškom.

U bilansu medalja Srbija je osma nacija od 16 koje su osvajale trofeje (gađala su 594 strelca iz zemalja) sa četiri odličja (1 – 1 - 2). Rusija sa 22 trofeja (7 – 8 -9) je nausupešnija, ispred Ukrajine 20 (5 – 6 - 9) i Finske 8 (5 – 2 - 1).

Srpski strelci su olimpijske kvalifikacije završili sa osam viza za London. Osvojili su ih puškom Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Nemanja Mirosavljev i pištoljem Zorana Arunović, Bobana Veličković, Damir Mikec, Andrija Zlatić i Dimitrije Grgić.