XS
SM
MD
LG

Samo pobjeda je opcija

Košarkaši Igokee pred sobom imaju novi izazov. U ponedeljak gostuju kod ekipe FMP-a u četvrtom kolu ABA lige.

Foto: Igokea.rs

Ekipe u ovaj meč ulaze u potpuno različitom raspoloženju. FMP je pravi hit ABA lige. Ekipa Vladimira Jovanovića igra sjajnu košarku i u prva tri kola ostvarila je tri sigurne pobjede. Igokea je startala sa tri poraza, mada su i protiv Partizana i Cedevita-Olimpije dosta nesrećno izgubili.

FMP ove sezone igra sjajno. Iz Zvezde je stigao Aleksa Radanov koji je vjerovatno i najbolji igrač ove ekipe. Izuzetno talentovan bek, jak na prodoru i sa sjajnim fizikalijama. Sve to koristi jako dobro i pruža sjajne partije na startu. Pod košem imaju dominaciju u vidu Đorđevića i Rita koji igraju sjajno a dobre momente imali su i Pecarski i Tejić.

Šutersku dimenziju ovom timu donosi Marko Jeremić. Uvijek je slovio za šutera a ove sezone su procenti bolji nego ikada. Tu je i mladi Ulubaj, koji je sve bolji i bolji. Uskoković takođe dobro koristi minute, dok su upitnici ovog tima Pot i Ilija Đoković. Pogotovo je kobno po FP kada se obojica nađu zajedno na terenu. Biraju često ''divlja'' rešenja pa ekipa upadne u totalni kontra ritam. Zato Jovanović izbjegava da sa njima igra u isto vrijeme jer je i sam sjvestan da to nije idealna kombinacija.

Što se same igre tiče, FMP ima poletnu ekipu. Dosta je tu igrača sa sjajnim atletskim predispozicijama te su samim tim dobri u skoku. Odbrana je jaka i agresivna te kad god ukradu loptu, pokušavaju igrati u tranziciji. Ako tranzicija ne prođe, onda igraju strpljivo i čekaju najbolje rešenje. Najčešće lopta tada pada u ruke Radanovu koji pokušava prodorom ili asistencijom riješiti napad.

Kada se sve to uzme u obzir, Igokeu čeka veoma težak meč. Nakon poraza od Cedevite, klub je raskinuo saradnju sa Cvetkovićem. Ruku na srce, nije on jedini koji nije opravdao očekivanja u redovima Aleksandrovčana. Vjerovatno je to pokušaj neke šok terapije od strane uprave, ne bi li pokrenuli ekipu.

Generalno Igokei ne treba mnogo. I protiv Partizana i protiv Cedevite su nesrećno gubili. U ključnim momentima nisu birali najbolja rešenja i to ih je koštalo. To će morati popraviti jer ovaj tim FMP-a ne daje mnogo prilika. Igokea će zato morati biti maksimalno fokusirana.

Oporavio se Denis Kliford što će dosta značiti. Generalno, Igokea će se morati nametnuti u skoku. Tu su dobri i Stević i Kliford na centru a sjajan doprinos u skoku daje i mlaadi Ilić. Sava Lešić igra dobro ali djeluje da mu fali agresivnosti na skoku. Budući da je FMP dosta brza ekipa i da su im četvorke brze, nekako je logično da se na četvorci najviše zadrži Dalibor Ilić a da Lešić i Stević dobiju po neki minut. Jednostavno, protiv ovakve ekipe kao što je FMP, najoptimalnija četvorka je Ilić i radi odbrane i radi skoka. Kakvi su planovi Baraća ne znamo ali bi Dalibor trebao igrati bar 25 minuta na četvorci, ako Igokea želi uspjeh.

Što se vanjske linije tiče, tu će morati biti mnogo racionalnija igra i prije svega selekcija šuta. Evans je taj koji treba imati loptu u ključnim momentima jer je pokazao da je tada najsposobniji igrač Igokee. Von igra od sjaja do očaja dok je Kariniauskas do sada birao prilično neracionalna rešenja. Odlaskom Cvetkovića očekuje se da i Talić dobije više prostora a on može itekako dobar biti. Takođe, trebaće i odbrane s polja. Tu bi sjajan posao mogao odraditi Simeunović koji je bar na papiru najbolji defanzivac Igokee. Za sada je na krilu više Igrao Tomas ali treba očekivati da se poveća broj minuta Simeunovića a smanji broj minuta veterana Tomasa. Tomas može i sa malo minuta biti koristan jer na svoje iskustvo može postići mnogo bitne poene. 

Ukoliko momci Marka Baraća žele pobjedu, moraće igrati sa ogromnom energijom. Moraće uspostaviti kontrolu skoka i svesti broj grešaka na minimum.

FMP jeste favorit a da li Igokea može do iznenađenja, saznaćemo u ponedeljak od 17h.