XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Jovani Crnogorac devet svetskih bodova na Kipru

Mlada reprezentativka u planinskom biciklizmu BK Novi Sad Jovana Crnograc u majici turske ekipe „Salkano tim“ osvojila je 32. mesto u generalnom plasmanu u konkurenciji 45 biciklistkinja u etanoj trci „Sanšajn kup“ u visokoj HC kategoriji i zaradila devet svetskih bodova!

Ovo je drugi put u novoj sezoni da Jovana Crnogorac osvaja svetske bodove. Na trci C 1 u Istanbulu sredinom februara, zauzela je sedmo mesto što joj je donelo 16 poena za svetsku rang listu. Prošle godine je bila 83. na svetskoj rang listi sa 282 boda što je najbolji plasman u istoriji srspskog ženskog biciklizma.

Srpski šampion Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog, takođe član „Salkano tima“ imao je u poslednjoj, trećoj etapi trke defekt u prvom krugu, zaostao je i završio na kraju na 78. mestu. Na spustu, Aleksa Marić (Crvena zvezda) srpski šampion do 23 godine i član „Salkano tima“, je pao na lice i u bolnici su mu stavili 14 šavova na usnu koju je rasekao.

- Bili su jako umorni od druge etape kada su mušarci vozili 43,5 km a dame 39 km – kaže Nemanja Vajs selektor Srbije za planinski biciklizam i član stručnog štaba „Salkano tima“. – Sreća u nesreći je da Aleksa Marić nije ništa polomio i siguran sam da će se oporavati u narednih sedam dana koliko ćemo još provesti na Kipru i da će startovati idućeg vikenda u trci C 1 kategorije takođe u okviru „Sanšajn kupa“.

U trci na Kipru slavili su svetski šampion Čeh Jaroslav Hulhavi i Dankinja Anika Lingvad.

Posle Kipra, ekipa se seli u Izrael gde će nastaviti pripreme. Plan je da učestvuju na dve jake trke kategorije C 2 i to 9. i 10. marta i potom 16. i 17. marta.

U Istanbulu u prvoj trci sezone, Aleksa Marić zauzeo je odlično drugo mesto u trci do 23 godine i osvojio je novih deset svetskih bodova. Bojan Đurđić je na Bosforu u eliti bio 12. i upisao novih šest UCI bodova.

Internacionalnom “Salkano timu” sponzor je turska fabrika bicikala Salkano, najveća u regionu! U ekipi su i još dve Slovenke, Tanja Žakelj nekadašnja svetska prvakinja do 23 godine koja je osma na svetskoj rang listi i Nina Homovec, Belgijanka Fabri Mels, i Turci Hamza Kanzis, Bajram Eroglu i Jusuf Čabak. U vođstvu ekipe je i Slovenac Luka Kodra.