XS
SM
MD
LG

Bajka sa tužnim završetkom

Krenuli su sjajno. Skidali skalpove velikima. Igrali su prelijepu košarku i bili pravi hit. A onda ? A onda je bajci došao kraj. Ekipa Primorske radi finansijskih problema nikada iše neće biti ista.

Foto: Koper Primorska

Prije dvije sezone je sve počelo. Tada su momci Jurice Golemca igrali kvalifikacioni turnir za ulazak u Dvaba ligu. Turnir se održao u Laktašima a Primorska je na kraju bila pobjednik tog turnira. Igrali su sjajno u Dvaba ligi i došli do završnog turnira. Ipak, u finalu ih je tada dobila Krka. Prošle sezone su izdominirali u Dvaba ligi i rutinski došli do titule i plasmana u ABA ligu. I ABA ligu su sjajno otvorili. U četvrtfinalu ABA Super Kupa izbacili Zvezdu, u ligi imali 8-3 skor uz pobjede nad Partizanom i Budućnosti ali tu će doći kraj svemu lijepom jer se ne mogu izboriti sa finansijskim problemima.

Primorska je od početka projekta izgledala impresivno. Sjajna hala ''Bonifika'', sjajan trenažni centar i uslovi izvrsni za jedan mali klub. Ugovori igračima bili su impresivni za standarde Dvaba lige. Prošle sezone Marinković je igrao za 150 hiljada evra a Jagodić Kurižda za 200 hiljada evra. Primjera radi, Igokea je u sezoni 16/17 bila peta u ABA ligi a cjelokupan budžet je bio oko 270 hiljada evra.

Većinu para donosio je glavni sponzor ''Sixt''. Znalo se da daju dobre pare ali se nije znalo do kada će sve to trajati i kada će dignuti ruke od kluba. A to su odlučili ovog ljeta. Primorska je tako u novu sezonu ušla bez glavnog sponzora. Nakon pet kola u ABA ligi, procurile su prve informacije o problemia. Očekivao se raspad i pad. I stvarno su momački izgubili od Cedevita-Olimpije prvi meč nakon što se saznalo za probleme. No, nakon toga su nanizali seriju od četiri pobjede i samo jednog poraza. A i taj poraz mogao je lako biti pobjeda, jer su Cibonu imali u šaci.

Bila je opcija da se probaju izvući kroz kredite. Međutim, bilo je jasno da će teško sačuvati tim. Znalo se i kad će krenuti raspad sistema. Nakon 11. kola, kreće transfer period između klubova u ABA ligi i on traje par dana. Već sada se zna da je Kuridža na koračić od potpisa za Zvezdu i da će Heris postati slobodan igrač. Spominje se i odlazak Šiška ali realno je da svi nosioci igre odu. Vidjećemo naravno i da li će Golemac ostati trener.

Priča oko Primorske je zaista tužna. Još od vremna Igokee iz 2012/13 sezone, niko od ''manjih'' klubova nije imao ljepšu priču i igru. U igri tima Jurice Golemca sve je izgledalo sjajno. Atletski veoma moćan tim sa sjajnim skakačima pod košem i vrhunskom atletom poput Herisa na beku. Šiško je maestralno dirigovao igrom a Lazić, Hodžić i Holt davali su sjajan doprinos.

Igra im je bila oličenje ljepote. Mnogi mogu učiti iz njihovih akcija. Strpljivo i bez jurenja i uvijek traženje idealnog rešenja. To je osnovna filozofija bila ekipe iz Kopra. Ne bi se libili da šutiraju u petoj sekundi ako je pozicija dobra a opet ne bi imali problem da igraju napad do kraja, tražeći idealno rešenje. Iako je djelovalo da je napad ono što ih nosi, radi šuterskog potencijala, i defanzivno su bili sjajni i grizli dovoljno jako da budu u borbi za plej of.

I trebali su biti u borbi za pelj of do kraja ali od toga nažalost ništa biti neće. Neki njihovi igrači će se boriti za plej of. Neki će tamo i igrati. Neki će možda uzeti i titula na kraju. No, šteta je što u te borbe za vrh neće ući sa Primorskom koja je u kratkom periodu mnogima prirasla srcu.

Kada se djeci pričaju bajke, te bajke imaju srećan kraj. Primorska je imala svoju bajku. Ta bajka je trajala dugo. Ali nažalost ova bajka ima tužan kraj....