XS
SM
MD
LG

ŽOK Železničar: Žikina odbojkaška dinastija

ŽOK Železničar Lajkovac - foto: arhiva kluba

U Lajkovcu, Obrenovcu i Ubu, ženska odbojka je odnela primat ispred neprikosnovenog fudbala, koji ima znatno dužu i bogatiju tradiciju. Na odbojkaškim utakmicama u pomenutim gradovima iskupi se i po nekoliko stotina gledalaca što je za fudbalske klubove u ovom trenutku nedostižno.

Ilustrativan primer gore navedenog je gradić Lajkovac i njegov superligaš ŽOK Železničar. Na inicijativu i podršku velikog odbojkaškog zaljubljenika Živorada Žike Lazarevića klub je osnovan  2008. godine. Jedan od najmlađih odbojkaških klubova u zemlji, ponikao iz male sredine, gde se ženska odbojka igrala rekreativno u školama, zahvaljujuću velikom pregaocu i zaljubljeniku, za kratko vreme je stigao do elite. Vrtoglavi uspon ka vrhu srpske odbojke trajao je pet godina i od 2013. godine članovi su Super lige Srbije. Znatno stariji klubovi, sa neuporedivo dužiom tradicijom, bezuspešno pokušavaju da se domognu nekog od trofeja. Tajnu Lajkovačkog odbojkaškog čuda pokušao je da nam objasni i odgonentne Vladimir Živković, pomoćni trener, koji četiri godine sedi na klupi Lajkovčanki i svaki dan  prevaljuje po stotinu kilometara iz Obrenovca, gde živi.

- Iza titule stoji dosta rada, prolivenog znoja i dobro selektiran tim. Nismo se odmah kompletirali, devojke su stizale u etapama. Stanimirović i Olujić su nam se pridružile posle mesec dana. Trebalo je vremena da se nov sastav ukomponuje, i vremenom stvari su došle na svoje mesto a rezultati su to potvrdili. Spletom čudnih okolnosti došlo je usred prvenstva do promene trenera. Dragutin Baltić se zbog bolesti povukao a na njegovo mesto je uskočila mlada i ambiciozne Mirjana Musulin. Dobar i kvalitetan rad dao je prvi rezultat u već u martu kad je osvojen prvi u nizu trofeja - Kup Srbije u duelu sa Crvenom zvezdom - prepričava nam događanja iz šampionske godine Živković.

 Ipak, 2. maj ostaće upisan zlatnim slovima u analima lajkovačke odbojke. Posle prave drame, i pet neizvesnih utakmica došla je toliko željena titula. - Imalo je Jedinstvo kapitalnu prednost iz prve dve utakmice i treći duel u Staroj Pazovi domaćin je shvatio kao promociju šampiona. Bili smo prežaljeni od svih, ali smo smogli snage da se izdignemo i pobedimo. Na težak i neizvestan četvrti duel nadovezao se peti, odlučujući meč u Staroj Pazovi. Kao starija i iskusnija ekipa bili smo u izvesnoj psihološkoj prednosti, za razliku od domaćina koji je ranije propustio nekoliko prilika da reši finale plej ofa. Iskoristili smo naše adute, kvalitet, visok nivo igre, mirnoću i bolju koncentraciju i na kraju se radovali velikoj pobedi - kaže nekadašnji odbojkaš Budućnosti iz Podgorice i naglašava da je treći pehar došao u Superkupu protiv Crvene zvezde.

Nisu Lajkovčani dugo živeli na lovorikama i posle proslave krenuli su ponovo u stvaranje tima za tekuću sezonu. - Očekivali smo bolje rezltate od trenutne pete pozicije na tabeli - naglašava naš sagovornik i dodaje da su ponovo morali da se uigravaju, navikavaju jedni na druge. - Napustila nas je reprezentativka Maja Savić, što je za nas bio veliki hendikep. Novo tržište za kvalitetne igračice postala je Kina, i u našim redovima već nastupa srednji bloker Sun Ruhan. Od pojačanja stigle su Subotičanke Barbara Batinić i Milana Rajlić, vratila se Nada Mitrović, a kratko je sa nama bila Gaćeša. To nije konačan broj i iz Azije očekujemo još jednu igračicu koja je nedavno igrala finale kineskog kupa. Uprkos bodovnom zaostatku, Železničar se nije odrekao šampionskih ambicija i plej-of je šansa da se ispravi propušteno u ligaškom takmičenju. 

Lajkovačko odbojkaško čudo ne bi bilo moguće bez velikog entuzijaste Žike Lazarevića, koji živi za odbojku i ne žali velika sredstva kako bi se u Lajkovcu igrala vrhunska odbojka. - U odbojci sam dugo, ali takvu  privrženost i posvećenost klubu nisam video. Lazarević je duboko zagazio u sedmu deceniju života, ali ima mladalačku viziju stvaranja velikog kluba. Čega se dohvati to se pozlati - slikovito predstavlja lik i delo prvog čoveka šampionki Živković i dodaje da uslove koje poseduje Železničar nema ni jedan naš klub.   


18 .kolo Superliga Srbije
TENT 0 : 3 Jedinstvo (SP)
Ub 3 : 0 Beograd
Spartak (Su) 0 : 3 Partizan
Vizura 3 : 1 Crvena zvezda
Klek-Zrenjanin 2 : 3 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 TENT 18 15 3 43
2 Jedinstvo (SP) 18 14 4 40
3 Ub 18 13 5 40
4 Crvena zvezda 18 12 6 37
5 Železničar 18 11 7 32
6 Vizura 18 8 10 26
7 Klek-Zrenjanin 18 6 12 19
8 Partizan 18 4 14 13
9 Beograd 18 3 15 10
10 Spartak (Su) 18 4 14 10