XS
SM
MD
LG
18.03.2020 Autor: Svetozar Čiča

Ajaks - Velikan od 120 godina

Foto: Velibor Vasović i Dušan Tadić

Ideja o osnivanju velikog Fudbalskog kluba Ajaks iz Amsterdama se rodila još daleke 1893. godine. Tu ideju su, posle sedam godina, 18. marta 1900. u delo sproveli Floris Stempel, Han Dade i Karel Reser, održavši sastanak sa grupom ambicioznih mladih fudbalera u restoranu "Istočna Indija", u Kalverstratu, najskupljoj  i najpoznatijoj ulici u Amsterdamu, poput Knez Mihailove ulice u Beogradu. Tako da se 18. mart 1900., zvanično vodi kao dan osnivanja i rođendana Ajaksa. 

Porođajne muke su pratile sve klubove u svetu, pa tako i amsterdamski Ajaks, pa se već 1908. godine fuzionisao sa klubom iz Druge lige, koji se zvao Holand, zadžavši svoje osnovno ime. Na taj način je Ajaks ubrzao svoj plasman u Prvu ligu 1911. godine, pod rukovodstvom Irskog trenera Džona Kirvana. Ni te godine nisu bile lake, pa je Ajaks već 1914., ponovo ispao u Drugu ligu, što je bio i jedini put u njegovoj dosadašnjoj istoriji. Posle tri godine igranja u Drugoj ligi, u sezoni 1917/18, nakon povratka u Prvu ligu, Ajaks je osvojio prvu nacionalnu titulu, od ukupno 34. Od strane međunarodne federacije fudbalske istorije i statistike, sedmi je najuspešniji evropski klub 20. veka. Četiri puta je bio pobednik Kupa evropskih šampiona i važi za najbolju školu sveta, sa najviše iznedrenih asova iz sopstvenih redova. Opšte je poznato da je velika Barselona nastala iz velikog Ajaksa i uz pomoć već gotovog recepta koji su iz Amsterdama u Barselonu doneli Rinus Mihels i Johan Krojf. 

Svoj veliki doprinos istoriji giganta iz Amsterdama su dala i dvojica Srba, Velibor Vasović i Dušan Tadić i to u ulozi kapitena. 

Srbija i Beograd su isto, jednim drugim povodom, doneli sreću Ajaksu. U njemu su, 1973. godine, na stadionu Crvene zvezde, pred gotovo 100.000 gledalaca, pobedili Juventus sa 1:0 i treći put, uzastopno, postali šampioni Evrope. 

U Beogradu, što ima logike, jer je Ajaks putokaz za ceo svet, postoji i srpski Ajaks, koji prolazi isto kroz teškoće koje je proživeo, na putu odrastanja i njegov "stariji brat" iz Amsterdama. 

Autor: Svetozar Čiča

Foto: Vasović i Tadić, kapiteni Ajaks/ lična arhiva