XS
SM
MD
LG

''Kinezov'' rekord: 2.000 sklekova za sat vremena, sledi napad na ''Ginisa''

Nekim sportski nastrojenim momcima ni zatvoreni i neodgovarajući prostor ne smeta da ruše rekorde. Teretane i fitnes centri su u fazi otvaranja, vežbališta na otvorenom još ne, tako da je većini sportista preostalo da vežbe i treninge improvizuju u stanu, ili kući. U prilog navedenoj činjenici govori opredeljenost Nikole Vejnovića "Kineza" i Uroša Aškovića, pobornika Street Workauta (vežbanje na otvorenom), da redovno održavaju kondiciju i formu za vreme pandemij koronavirusa u stanu. Nisu se na tome zaustavili i uveliko plasiraju klipove na svom YouTube kanalu "Bacsk to the Basics" vezane za održavanje kondicije i postavljanje vežbi za pojedine vrste mišića, skidanje suvišnih kilograma, uz adekvatnu ishranu. Nikola Vejnović je otišao korak dalje i postavio izuzetan rezultat koji može da se svrsta u sam svetski vrh za ovaj vid vežbanja. Nikola je uspeo da za sat vremena uradi 2000 sklekova, na klasičan način i, samim tim, svrstao se među pet najboljih svetskih ostvarenja, sa prentezijom da u dogledno vreme napadne "Ginisov" rekord.

Na osnovu glasanja pratilaca dvojice atleta, Vejnović je doneo odluku da uradi izuzetno težak čelendž, ekstremne izdržljivosti. Pored fiksirane kamere je postavio ogledalo kako bi mogao da prati ispravnost urađenih  sklekova.

- Prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom, posebno što sam pored izdržljivosti i snage, demonstrirao mentalnu snagu i upornost. Zadihanost me je ubila. Moram priznati da čelendž nije bio toliko težak po pitanju snage i kondicije, koliko me je zamorila nametnuta eksplozivnost, tako da sam se osećao iscrpljenim i morao sam nešto da menjam u intezitetu vežbe. Od polovine čelendža sam neznatno usporio i racionalno trošio vreme, sve u cilju da uštedim snagu i dođem do daha. Važno je da sam serije  dobro programirao i sačuvao dovoljno snage za kraj vežbe - naglašava novi rekorder.   

Vejnović se osvrnuo na postojeći i bivše "Ginisove" rekorde. - Pre otprilike deset meseci postavljen je svetski rekord od 2806 sklekova za 60 minuta. Na videu može se uočiti da je rekorder izvodio sklekove suviše široko, što je dozvoljeno, ali je lakše za bar 20-30 posto od klasičnog vežbanja (ruka uz telo), koje sam upražnjavao. Takođe, radio je sa lošom formom i nisam siguran da je pravilno uradio izazov. I prethodni rekord (2682 skleka) urađen je na sličan način, dok je  treći rezultat od 2200 izvođenja, po meni bio najvalidniji  – objašnjava srpski rekorder u sklekovima. Za samo jedan dan klip je imao oko 70.000 prikaza, što je rekordan broj za njihov kanal, za tako kratko vreme.

Mladi atleta je na kraju sa svojim pratiocima sklopio pogodbu da ukoliko klip bude lajkovan 12 000 puta, pokušaće da dostigne treći svetski rezultat, a ako doživi 18 000 lajkova, što bi bio njihov rekord, planira da se maksimalno posveti sklekovima i da u toku leta napadne aktuelan svetski rekord.