XS
SM
MD
LG
06.05.2020 Vladimir Stanković

Virus fudbala

Šta zajedničko imaju, recimo, Evo Morales, Milovan Đorić, Lav Jašin, Papa Franja, Karlos Menem... Spaja ih ljubav prema fudbalu. I knjiga Dragana Stojića "Fudbalski amadmani" u izdanju portala exyufudbal.in.rs. Još uvek mladi hroničar istorije sporta, posebno fudbala, sakupio je u 16 priča mešavinu anegdota, strasti, kurioziteta... U Stojićevoj knjizi nalazimo puno "igrača", od Jašina na golu preko Đorića na poziciji desnog beka do napadača poput Latoa ili Lečkova. Na klupi su jedan komunista-revolucionar (Sreten Žujović), dva bivša predsednika (Karlos Menem i Evo morales), tu si i široj javnosti nepoznati Branko Marinković iz Bolivije i "hajdukovac iz Pirota" Miša Anđelković. Ako ovoj imaginarnoj ekipi treba "trener", na klupi bi mogao biti Papa Franjo. Svi su voleli fudbal a Dragan Stojić uspeo je da, pišući ponešto o njima svoje "fudbalske amandmane" pretvori u zanimljivo štivo. Ove priče nisu informacija, mada neke imaju i elemente vesti, ali jesu "zanimacija", još jedan dokaz moći fudbala. Neko je odavno napisao da je fudbal jedina religija koja nema bezbožnike. Ili veruješ ili ne veruješ, ili voliš ili ne voliš.

Stojićevi protagonisti su igrači, političari, biznismeni, navijači, klubovi... Zajednički imenitelj je lopta, bilo da se trči za njom bilo da se posmatra šta oni sa loptom mogu, oni zbog kojih na stadione dolaze milioni ljudi. Svojevremeno sam svim "nevernicima", onima koji ne fudbal, dokazivao da je reč o jedinoj ljudskoj kreativnoj aktivnosti koja se radi-nogama. Šta još radimo nogama? Hodamo, ponekad potrčimo, mrdamo u vodi dok plivamo? I šta još ? Sve drugo radimo rukama.

Zato treba ceniti one koji mogu da pošalju precizan "pas" na 50 metara, da šutiraju i daju gol sa 25-30 metara, da pređu po nekoliko igrača, da centriraju iz punog trka, da odigraju "štiklu" ili rivalu gurnu loptu kroz noge... To su mogli, i mogu, majstori koji su doprineli da ova igra postane najpopularnija i najvažnija sporedna stvar na svetu.

Priče Dragana Stojića nisu o nezaboravnim utakmicama ili golovima, ali jesu o nj.v. fudbalu. Toj univerzalnoj "umetnosti" kojoj ne treba prevod. Jezik fudbala, naročito kad nogama "govore" majstori, razumeju svi. To je jedini "virus" od koga oni koji su inficirani i ne žele da budu izlečeni.

Ako u rukama imate ovu kjigu, makar i u elektronskom izdanju, znači da se i vi jedan od miliona "zaraženih", ali ne bojte se. To je "infekcija" od koje se ne mire, ali sa kojom se odlazi na onaj svet. Knjigu besplatno možete pročitati klikom na link: exyufudbal.in.rs/biblioteka/fudbalski-amandmani

Piše: Vladimir Stanković