XS
SM
MD
LG

FK Internacional jedna velika, složna i uspešna porodica

FK Internacional - foto: N. Ćosić

FK Internacional osnovan je pre 12 godina sa opredeljenjem da se isključivo posveti radu sa mlađim kategorijama. Za to vreme uspeli su da se vinu u sam vrh srpskog omladinskog fudbala, i ukrste koplja sa podmladcima naših renomiranih klubova. Omladinci su završili na sedmom mestu u Omladinskoj ligi Srbije. Od jeseni njima će se u elitnom rangu pridružiti kadeti kao prvaci Prve lige Beograda (bez poraza). Ostale selekcije igraju u najkvalitetnijim ligama glavnog grada. Između 150-200 dece i starijih, podeljeno je u sedam selekcija, plus četiri ekipe najmlađih iz škole fudbala. Kao pedagozi angažovano je sedam licenciranih trenera, koji obavezno imaju završene fakultete. Osnivač i direktor Mile Knežević (49) je alfa i omega jednog tako dobro organizovanog kluba, koji počiva na visokim standardima. Svojevrsni motivator, organizator, pedagog, koji fudbal  ima u "malom prstu", jednom rečju kakvih je malo u srpskom fudbalu. Takva strast, posvećenost i ispoljene emocije priznajem da nisam sreo kod mojih sagovornika.   

- Svaka generacija dece, koja broji oko 20-tak igrača,  samo jednu sezonu nastupa u određenoj kategoriji. Imamo plodnu saradnju sa 2-3 renomirana kluba, gde se pruža prilika našim talentovanim omladincima da nastave karijeru. Svake godine u proseku bar 1-2 naša igrača zavše u Super ligi, 2-3 u Prvoj, neki u inostranstvu, a ostali zaduže dres nekog od srpskoligaša. Najbolji strelac Omladinske lige Srbije, Veljka Grujića, traži pola Super lige. Imao je već kupljenu kartu za Brazil, ali je pandemija sve to stopirala,  tako da će najverovatnije karijeru nastaviti u nekom od superligaša. Imali smo uspešan eksperiment u srpskoligašu Jedinstvu iz Surčina gde smo poslali 12 igrača i trenera Vladimira Šuberta, mog dugogodišnjeg  saradnika  u Internacionalu. Sa najmlađom postavom u Srpskoj ligi uspeli smo da se na kraju popnemo do pete pozicije na tabeli. Sa uspehom su mladići položili ispit u seniorskoj konkurenciji i skrenuli na sebe pažnju poznatih klubova. Vodimo računa o našim bivšim igračima, pokušavamo da im pronađemo odgovarajuću sredinu, podržavamo ih u nastojanjima da uspeju i sl. - kaže Mile Knežević, i napominje da su za pet najboljih omladinaca ili mlađih omladinaca kao nagradu, već tri godine za redom, obezbedili karte za praćenje utakmica polufinala Lige šampiona.  

Treniraju u SC "Inge" na Zvezdari, na terenima Mladog proletera, i koriste balon stadiona Trudbenik i salu Spotskog centra "Radničkog" na Crvenom krstu za školu fudbala , a u vreme priprema terene sa veštačkom podlogom FSB na Adi Ciganliji i u Rakovici, gde igraju sve prvenstvene utakmice.  

- Naši prijatelji i sponzori su uvideli da je Internacional jedna zdrava i prosperitetna sredina za optimalan razvoj mladih igrača, i našli su računicu da ulažu u njihov razvoj. Funkcionisanje jednog kluba sa tako velikim brojem igrača i selekcija dosta košta, počev od putovanja, priprema, karantina, troškova prema savezu i dr, tako da nam je svaka pomoć dragocena. Zahvaljujući angažovanju našeg sportskog prijatelja uspostavili smo saradnju sa vodećim ljudima čuvene Slavije iz Praga. Naše dve selekcije su gostovale u Pragu, i nastojimo da se što tešnje povežemo i pružimo mogućnost nekom od najtalentovanijih igrača da karijeru nastavi u najboljem češkom klubu.

Po završetku aktivne karijere, Knežević se otisnuo u trenerske vode i od 2012, naredne tri godine, paralelno, sa uspehom vodio omladince i kadete OFK Beograda. Ponosan je na svoj rad i iznosi podatak da je čak 11 igrača potpisao profesionalne ugovore sa tadašnim superligašem, a njih sedmorica je oblačilo dres neke od mlađih reprezentativnih selekcija. Zanimljivo je i poučno sportsko i životno opredeljenje cenjenog stručnjaka, koji tvrdi da je suština u odgoju deteta da ima radne navike. - Najvažnije je da imamo dete koje želi i voli da trenira, i trenera koji može da ga isprati, prenese mu znanje, ispravi uočene slabosti, koje će igrač sve to da usvoji i primeni u sopstvenom razvoju. Bitno je da roditelji vide svoje dete da se sa treninga vrati nasmejano i raspoloženo, ne mešajući se u njegov razvoj. Iz iskustva znam da igrači ne treba da idu tamo gde im obećavaju kule i gradove, već gde mogu u kontinuitetu igrati - navodi "specijalista" kad su talenti u pitanju. I deco zapamtite, poručuje vam čika Mile "u životu, na prvom mestu je zdravlje, na drugom škola i tek na trećem -  sport".

Mile Knežević je igrao aktivno fudbal do 32 godine i promenio je šest klubova. Počeo je u Radu,  zatim se počeo da gradi internacionalnu karijeru u belgijskom Varegemu, Pueblu (Meksiko), PAE (Grčka), Spartaku iz Varne i Garbarnia (Poljska).  


OFK Beograd : Partizan
Trajal : Crvena zvezda
Internacional : Spartak ŽK
Brodarac : TSC
Voždovac : Vojvodina
Rad : Čukarički
Grafičar : Napredak
Mladost (L) : Radnički (N)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 19 15 4 0 49
2 Brodarac 19 14 3 2 45
3 Partizan 19 12 2 5 38
4 Čukarički 19 11 3 5 36
5 Voždovac 19 9 4 6 31
6 Spartak ŽK 19 9 3 7 30
7 Internacional 19 8 4 7 28
8 Grafičar 19 8 3 8 27
9 Napredak 19 7 5 7 26
10 OFK Beograd 19 6 5 8 23
11 Rad 19 5 6 8 21
12 Vojvodina 19 6 2 11 20
13 Radnički (N) 19 5 4 10 19
14 Mladost (L) 19 5 3 11 18
15 TSC 19 2 4 13 10
16 Trajal 19 1 3 15 6