XS
SM
MD
LG

Brkić je bio nevjerovatan talenat

Haris Brkić

Proslavljeni košarkaški trener, Željko Lukajić, govorio je u razgovoru za Sport Klub između ostalog i o tragično stradalom Harisu Brkiću. On je kod Lukajića ušao u prvi tim, u Partizanu je proveo šest sezona, a posle jedne u Budućnosti vratio se među "crno-bele". Odigrao je samo tri utakmice prije tragične smrti, ubijen je 15. decembra 2000. godine. 

“Ostaje žal za pokojnim Harisom, koji je bio izvanredan talenat, uz hrabro i ludo srce. On je u karijeri mogao da dođe do neslućenih visina, i danas mi je velika rana na srcu to što se dogodilo. Siguran sam da bi zaigrao i za reprezentaciju, on je bio nešto atipično i imao je kvalitete sa kojima se čovjek rađa, koji se ne mogu naučiti. Uvijek na trenerskim seminarima dajem primjer kako je Brkić iz punog sprinta izlazio u jedan težak naskok – nikada ne znaš kuda će da ode, imao je jake ruke i karakteristični produženi korak, a uz to i ideju i maštu u igri, rekao je Lukajić, pa nastavio: 

"Znam da je pokojni Profa uporno galamio na mene i tražio da Brkić bude plej, a ja sam se borio sa Profom i govorio mu: 'Lako će on biti plej, dajte prvo da se zadovolji da daje koševe'. Mladi igrač hoće da bude u centru pažnje, ne može odmah da gleda samo da asistira, a posle će da napravi i druge velike igrače, kao što je Kića svojevremeno napravio od Bobana Petrovića, Pešića i ostalih. Nije ni davao koševe, samo je njima dijelio i bili su šampioni“.