XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Maksimović: „Londonska zima iskrivila sliku o kvalitetu srpskih strelaca“

Poslednjeg dana Svetskog kupa (predolimpijskog turnira) u Londonu, srpski strelci nisu ponovili rezultate MK puškom trostav 3 puta 40 metaka iz eliminacija, tako da je Nemanja Mirosavljev završio na 29. mestu sa 1.151 krugom (ležeći 394, stojeći 375, klečeći 382), a Stevan Pletikosić na 32. mestu sa 1.149 krugova (397, 378, 374). Dan ranije Mirosavljev je imao sjajnih 1.175 krugova i da je ponovio taj rezultat, bi bio visoko plasiran za finale, a Pletkosić 1.159 krugova.

U finalu je trijumfovao Italijan Nikolo Kampriani sa 1.278,2 (1.179) krugova, ispred Metju Emonsa (SAD) sa 1.268,7 (1.173) kruga i Ukrajinca Serhi Kuliša sa 1.268,2 (1.169) krugova. Za ulazak u finale bio je potreban rezultat od 1.166 krugova.

Italijansko slavlje bilo je i posle poslednje discipline u gađanju glinenih golubova – trap za muškarce. Pobedio je Italijan Masimo Fabrici sa 143 goluba (osnovni deo 119, finale 24), ispred Rusa Alekseja Alipova sa 141 (119 i 22) i Italijana Đovani Peliela sa 140 (119 i 21). Pelielo je raspucavao za bronzu sa Britancem Edvadom Lingom koji je takođe imao 140 golubova (118 i 22) i odlučio je 14. dodatni hitac, Pelielo je pogodio, Ling promašio...Finale je vredelo 118 golubova, trojica strelaca sa tim rezultaom raspucavala su za dva mesta u plej ofu.

- Završili smo prvi Svetski kup u sezoni sa tri finala – šestim mestom Jasne Šekarić MK pištoljem 30 plus 30 metaka i sa dva osma mesta Ivane Maksimović vazdušnom puškom i Nemanje Mirosavljeva MK puškom 60 metaka ležeći, a imali smo još četiri plasmana u prvih 15, što je, objektivno, nerealna slika o kvalitetu ovih takmičara, a na to je uticala londonska zima u aprilu, kad joj vreme nije. Svi vrede mnogo više, a ovde nije pobeđivao najbolji, već onaj koj je bolje izdržao „sibirsku zimu“, vetar i kišu – kaže v. d. selektora Goran Maksimović.- I poslednjeg dana hladnoća i jak vetar uzeli su danak, Mirosavljev se u stojećem stavu ljuljao jer je vetar promenio pravac i duvao mu je u lice, a Pletikosić se toliko smrzao u poslednjoj seriju u stojećem stavu, da u klečećem stavu nije prestajao da drhti, a u takvom stanju nema ni govora o nekom rezultatu.

Srpski strelci i stručni tim videli su strelište u kasarni Kraljevske artiljerije i utisci su nepovoljni:

- Sada je sigurno da ćemo za olimpijske igre doći u London mnogo ranije da što više treniramo. Strelište je zajedničko za MK i vazdušno oružje, tako da kada, od 25. jula, počnu treninzi i takmičenja vazdušnim oružjem neće biti moguće da se trenira MK oružjem punih pet dana, osim MK pištoljem za žene jer taj deo odvojen – objasnio je Goran Maksimović.- Znamo i kakvi nas vremenski uslovi čekaju, vetra će biti i u julu, jer je takva konfiguracija terena, a ne bi nas iznenadilo ni hladno vreme, tako da ćemo biti spremni na sve.

Na redu su još dva Svetska kupa, u Milanu od 13. do 21. maja i potom u Minhenu od 21. do 18. maja. Maksimović je optimista:

- Suguran sam da će rezultati biti mnogo bolji nego u Londonu. Pogotovo, jer skoro svi poznaju ta strelišta. Imaćemo i dosta vremena da se „odmrznemo“ i zaboravimo hladnoću koja se svima uvukla u kosti.

Srpske reprezentacije biće brojnije za troje strelaca na preostala dva Svetska kupa. Maksimović je uključio još dva seniora puškom Milenka Sebića iz Policajca i Dragana Markovića iz Novog Sada, kao i jednu seniorku za pušku Draganu Todorović iz Novog Beograda Ušća. U Milanu i Minhenu će, tako, gađati 13 strelaca – puška: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović i Dragana Todorović (obe N. Beograd Ušće), Nemanja Mirosavljev i Dragan Marković (obojica N. Sad), Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Policajac) i pištolj: Jasna Šekarić i Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Andrija Zlatić („A. Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).

Streljački turnir na Olimpijskim igrama u Londonu održaće se od 28. jula do 6. avgusta. Prve medalje koje se dodeljuju uopšte na olimpijskim igrama su u disciplini vazdušna puška za žene.

Raspored takmičenja u streljaštvu na OI u Londonu

28. jul: vazdušna puška – žene, vazdušni pištolj – muškarci.

29. jul: vazdušni pištolj – žene.

30. jul: vazdušna puška – muškarci.

1. avgust: MK pištolj – žene.

3. avgust: MK puška 60 metaka ležeći – muškarci.

4. avgust: MK puška, trostav 3 puta 20 metaka – žene.

5. avgust: MK pištolj – muškarci.

6. avgust: MK puška, trostav 3 puta 40 metaka, muškarci.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise