XS
SM
MD
LG
18.06.2020 Svetozar Čiča

Stručni ugao: Miris srpskog fudbala

Foto: FSS, Dušan Tadić

Fudbalske vesti se smenjuju filmskom brzinom. U poplavi društvenih mreža se ne mogu mnoge ni pohvatati. 

Obznanjeno je da nam "A" reprezentacija prvu utakmicu godine, za odlazak na Evropsko prvenstvo igra u Oslu, 8. oktobra, protiv Norveške, a eventualno drugu (finalnu) sa pobednikom između Škotske i Izraela, 12. novembra u Beogradu, za konačan plasman.

Dok čekamo jesen, polako se završavaju i utakmice Super i Prve lige, sa više ili manje draži, zbog (ne)bitnosti oko plasmana. 

U moru vesti, izdvojila se i jedna koja potvrđuje da smo nepresušni izvor talenata, koji niču kao pečurke posle kiše. Prestižni italijanski časopis "Tutosport" je krenuo u biranje "Zlatnog dečaka" sveta. Pobednik će biti proglašen 15. oktobra. Na listi od 100 nominovanih su čak četvorica srpskih tinejdžera: Dušan Vlahović, Željko Gavrić, Strahinja Pavlović i Svetozar Marković. Taj novi talas i miris srpskog fudbala su čvrsti dokazi da je Srbija najveći  "rudnik" fudbalera na svetu, kad se uzme u obzir broj stanovnika.

Nekako sa pojavom Dušana Tadića i njegovim "gazdovanjem" u Ajaksu i reprezentaciji nadolaze, svakim danom novi i novi biseri koji sve više i više šire taj, odavno poznati miris srpskog fudbala. Samo neka potraje. 

I da završimo naslovom i stihovima besmrtne nam pesnikinje Desanke Maksimović: "Objavite jednom na velika zvona... Ne vadite samo blato iz gata, ima valjda, negde, i peska, poneko zrnce, poneka ljuspa zlata..."

Srbija ima zlatnii rudnik fudbalera, a o zajedničkoj nedorečenosti, "A" reprezentacije, na velikim takmičenjima, ćemo neki drugi put.

Autor: Svetozar Čiča


Sledeća vest
Derbi kraj Tise