XS
SM
MD
LG

Tarket iz Bačke Palanke vratio primat najboljeg kajakaškog kluba u Srbiji

Foto: M.Ašković

Od 3. do 6. septembra u Bačkoj Palanci, na jezeru Tikvara, održano je državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Bile su zastupljene sve starosne kategorije od pionira do seniora. Tokom četiri dana prvenstva na programu je bilo 175 trka, na kojima je uzelo učešće 400 takmičara iz 30 klubova. Pioniri su se takmičili na stazi od 500 i 1000 metaras, dok su ostali imali dodatnu  disciplinu sprint na 200 metara.

Sveukupni pobednik je domaći Tarket (558,5 bodova), drugo mesto je pripalo Zorki iz Šapca (513,5), treće BSK iz Borče (407,5)… Po kategorijama najbolje pionire imao je Tisin cvet iz Sente, drugi je Tarket i treći Dunav iz Bezdana. Bačkopalančani su imali najuspešnioje kadete, ispred Zorke iz Šapca i Dunava iz Bezdana. Šapčani su najviše bodova sakupili u konkurenciji juniora, ispred domaćina i BSK-a iz Borče. Među najstarijim seniorima primat su osvojili kajakaši i kanuisti iz Bačke Palanke, druga je novosadska Vojvodina i treći BSK iz Borče.

Od pojedinačnih ostvarenja vredi izdvojiti među najmlađima Aleksandra Jovanovića iz Vala (S. Mitrovica) i Sdtefana Vignjević, dok je kod devojčica prednjačila Dunja Stanojev. U konkurenciji kadetkinja najviše uspeha imale su Olivera Mihajlović i Anja Dmnjanov. Branislav Lagundžić i Nikola Karanović su osvojili naslove u juniorskim trkama u kajaku. U konkurenciji seniora postignuti su evropski rezultati i bukvalno su stotinke odlučivale o konačnom plasmanu. Nije ni čudo ako se zan da su nastupili nosioci medalja sa evropskih i svetskih šampionata kao što su Milica Starović, Marko Novaković, Marko Dragosavljević. U sprintu na 200 metara slavio je Marko Novaković, na 500 metara pobedio je Ervin Holpert, a na 1000 metara Bojan Zderal. Kod devojaka neprikosnovena je bila Milica Starović na 200 i 500 metara.

Dobri poznavaoci prilika u srpskom kajakaškom sportu tvrde da je po kvalitetu i ostvarenim rezultatima prvenstvo bilo jedno od najkvalitetnijih u poslednjoj deceniji. Prvenstvo je ujedno bilo poslednja provera za sastav seniorske reprezentacije. Najbolji juniori i juniorke (rođeni 2002.), narednog vikenda učestvovaće na turniru Olimpijskih nada u Segedinu.