XS
SM
MD
LG

Fudbalski trener, želja i izazov

Bojan Trkulja

UGLJEVIK - Nekada jugoslovenska, a danas srpska fudbalska škola cenjena je svuda u svetu. U godinama kada klubovi i reprezentacija ne beleže zapažene rezultate, treneri sa naših prostora otisnu se u „beli svet“ i tamo dokuče veliku slavu. Rođeni Jajčanin Bojan Trkulja je u najtrofejnijem klubu u Kuvajtu, Al Arabiju, nedavno proslavio Emir kup. To je uspeh na koji se čekalo 12 godina.

Nije Al Arabi svetsko čudo, jeste trofejan u svojoj zemlji, a najnoviji uspeh je bio želja i čežnja na koju se čekalo 12 godina. Podvigu je doprineo mladi stručnjak Bojan Trkulja, rođen je u Jajcu 1982.godine.

„Nije veliki bauk što je Al Arabi osvojio taj trofej, ali dugi niz godina nije osvojio to. Taj uspeh građen je godinu dana. Ovde sam došao sa Darkom Nestorovićem kada je klub bio poslednji na tabeli. Darko je otišao proletos kući, a ja sam pre toga radio mnogo na analitici. Kada se Darko zbog privatnih razloga nije vratio, ja sam vodio tim i ispalo je dobro“, započeo je svoju priču Trkulja.

Finale na produžetke, a Al Arabi sa 10 igrača punih 60 minuta?!

„Tako je, ali danonoćni rad na analitici presudio je. Znao sam da Kuvajt posle pandemije ima mnogo problema. Sastavljen je od nekoliko prebogatih individualaca. Pratio sam njihov rad, znao sam njihove slabosti. Naši igrači sve su ispoštovali, pa Kuvajt nije imao niti jednu šansu za 120 minuta. Naš plan je bio moja ideja, da odigramo visoki presing i uspeli smo“, pojašnjava Bojan Trkulja.

Igrao je za mnogo klubova, trenirao ih je značajan broj.

Prošao sam sve mlađe selekcije Obilića, pa onda zaigrao za Glasinac sa Sokoca, Žepče, Rudar iz Ugljevika, pa tuzlanska Sloboda, pa decenija karijere u Mađarskoj, Bugarskoj, u Bahreinu, Letoniji, te u Kazahstanu. Igrao sam u Kairatu, ali i u Atirauu kod našeg Zorana Filipovića. U Kairatu sam naučio mnogo od Sergeja Volgina, šta je pravičnost u svlačionici“, nastavlja Trkulja.

Taj Sergej Volgin je poznato i priznato ime nekadašnjeg velikog Sovetskog Saveza, a šta vama ono znači?

„Trenerski poziv privlačio me oduvek, zahvaljujući poznatom stručnjaku Dušanu Radoji. Od Volgina sam naučio šta je pravičnost, kako se poštuje saigrač i tako dalje. Od svih trenera sam uzimao malo toga, ali Dušan radoja je neko kome  dugujem velike zasluge“, priznaje on.

Porasle su cena i popularnost Bojanu Trkulji.

„Porasla je cena, zahvaljujući Božijoj ruci i sudbini. Darko Nestorović zbog privatnih obaveza nije došao u Kuvajt, a ja sam ostao. Privukle su me njihove ideje za budućnost. Nemam Profi licencu, angažovali su trenera sa azijskom licencom, ali glavnu reč imao sam ja, da se pohvalim. Konstantno se edukujem, imam ogromno samopouzdanje. Ne interesuje me osrednjost trenera nego želim da napravim veliki uspeh. Imam otvoren poziv da se edukujem u velikanu kakav je Porto. Da se sve malo slegne oko pandemije i odlazim u Portugaliju“, najavljuje on.

Otkriva gde sebe vidi za godinu ili dve, pet?

„Jako bih voleo da ostanem u ovim zemljama. Ovde se lepo zarađuje, onda stižu visoke nagrade za osvojene trofeje. Želja mi je da se vratim u Kairat i da tamo budem trener“, zaključio je svoju priču Bojan Trkulja, trener Al Arabija.

Nije naš, nego neki drugi klub. Nije Evropa, nego drugi kontinent. Pa, ipak, Bojan Trkulja beleži uspehe. Ko zna , možda će tamo stečena iskustva jednog dana da prenosi na mlade sposrtiste u Srbiji ili BiH, u Republici Srpskoj.

Jer, u sportu su iskustva dragocena...

Bojan Trkulja