XS
SM
MD
LG

Remi sa Nizozemskom

Nakon  ispadanja iz baraža od selekcije Sjeverne Irske, reprezentacija BiH večeras je odigrala utakmicu trećeg kola Lige nacija protiv Nizozemske u kojoj, kada se cjelokupan dojam uzme u obzir, nije razočarala.

Bilo je jasno od početka meča da on za bh tim ne nosi jednak značaj kao duel sa reprezentacijom Sjeverne Irske, a meč su otvorili bez Edina Džeke i Seada Kolašinca. Šansu je selektor Dušan Bajević na njihovim pozicijama dao povratniku u nacionalni tim Milanu Đuriću i debitantu Advanu Kadušiću.

Debi su u večerašnjem meču zabilježili i defanzivac Rostova Denis Hadžikadunić te krilni napadač Sarajeva Benjamin Tatar, koji je zaigrao na poziciji desnog krila.

Gosti su od rane faze utakmice uspjeli da se nametnu na sredini terena i bilo je u prvih desetak minuta mučno gledati kako domaći  tim doslovno ne može da izađe sa svoje polovine. No, nisu gosti imali niti jednu ozbiljniju šansu, a u 12. minuti je utakmica naglo dobila drugačiji tok.

Miralem Pjanić po osvojenoj lopti odlično uočava prostor između štopera i beka gostiju i pronalazi Benjamina Tatara, koji od prve odigrava za Amera Gojaka na lijevoj strani. Gojak šutira, ali je njegov pokušaj izblokiran.

Gosti nakon ove situacije počinju igrati nešto opreznije. Posjed je sve vrijeme bio na njihovoj strani i u nastavku meča, ali u puno bezazlenijim po gol domaćoina nego ranije. S druge strane, ni bh igra u ofanzivi nije bila toliko dobra i uglavnom je nekoliko puta izostao kvalitetniji pas i kretnja n ofanzivaca. Tako je u 16. minuti Darko Todorović poslije jako lijepe akcije loptu vratio iza leđa Ameru Gojaku i propala je dobra šansa, a u 44. minuti Tatar je pokušao uposliti Đurića, ali ovaj nije krenuo u prazan prostor.

Gosti su uglavnom prijetili nakon prekida, ali udarac de Vrija glavom otišao je pored gola. To je ujedno bila i najbolja šansa za goste u prvom dijelu.

U drugom dijelu oni kreću nešto ofanzivnije i bilježe prvi kvalitetniji napad u 51. minuti, no Šehić je oprezan nakon udarca de Jonga po sredini gola. 

Stručni štab domaćina  je odmah na otvorenju drugog dijela povukao svoje prve poteze, uveden je u igru Sead Kolašinac, ubrzo potom i Amir Hadžiahmetović, a pola sata do kraja i Edin Džeko.

Uslijedila je i blaga promjena formacije, a bhtim je u nastavku susreta zaigrao mnogo bolje i Edin Džeko je sam kreirao tri vezane šanse. U prvoj je oklijevao Darko Todorović, koji je dopustio da ga zatvori Virgil van Dajk u drugoj situaciji Kolašinac je izblokiran, a u trećoj je Pjanić izblokiran nakon prelijepog dodavanja Džeke, koji je prethodno predriblao tri protivnička igrača.

Gosti su bili relativno bezopasni, ali ne može se reći da nije bilo situacija u kojima je bh gol bio u nezahvalnom položaju. Dva puta su u posljednjem momentu lopte sa strane domaćih fudbaleri čistili poslije ubačaja Promesa. No, pravo lice gosti su pokazali tek izmjenama i formacijskom promjenom koja je uslijedila u posljednjih petnaestak minuta.

Prvo je nakon sjajnog dodavanja ajnlanduma a Luk de Jong snažno šutirao, ali je Šehić dobro pratio igru i uspio je odbraniti loptu, izbacivši je u korner. Nakon ubačaja iz kornera, Šehić ponovo brani udarac iz još bolje pozicije Luku de Jongu. 

Pritisak bh tima je splasnuo, naročito nakon izlaska Miralema Pjanića i Radeta Krunića u 75. minuti, pa su do kraja meča gosti bili ti koji su napadali i imali inicijativu. Izdvaja se velika šansa iz 84. minute, kada je Luk de Jong uspio prevariti Šehića, koji se već bio bacio, ali Todorović je dobro pratio i uspio je ispucati loptu prema naprijed.

Do kraja meča nije bilo promjena, pa generalno možemo biti zadovoljni pruženom partijom našeg tima, koji je tako nakon Italije još jednom favoritu oduzeo bodove.