XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Određen olimpijski tim Srbije, Jasna Šekarić sedmi put na olimpijskim igrama!

Vršilac dušnosti selektora streljačke rteprezentacije Srbije Goran Maksimović predložio je, a Upravni odbor Streljačkog saveza Srbije prihvatio na sednicu i Beogradu (predsedavao predsednik Obrad Stevanović) da u olimpijskom steljsačkom timu za London bude osmoro strelaca među njima i Jasna Šekarić!

- Olimpijska viza su vlasništvo Straljačkog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije i odlučili smo da jednu zamenimo i to onu koju je osvojio Dimitrije Grgić pištoljem – rekao je Goran Maksimović.- Za ovo nam je potrebna i podrška OKS ali konačnu odluku donosi Međunarodna federacija streljačkih sportova - ISSF . U razgovorima sa generalnim sekretarom ISSF Volgangom Šrajberom u toku Svetskog kupa u Minhenu, naglasio je da neće biti problema, jer ostajemo u okvirima osam osvojenih viza a i propisima ISSF predviđena je mogućnost zamene. Konačnu prijavu i promenu moramo da pošaljemo u ISSF do 30. maja.

Sastav olimpijskog tima Srbije u Londonu je - puška: Andera Arsović, Ivana Maksimović (obe MK i vazdušna puška) i Nemanja Mirosavljev (vazdušna puška, MK puška trostav, MK puška 60 metaka ležeći) i pištolj: Zorana Arunović (MK i vazdušni pištolj), Bobana Veličković (vazdušpi pištolj) i Jasna Šekarić (MK pištolj), Damir Mikec i Andrija Zlatić (obojica MK i vazdušni pištolj). U stručnom timu su v.d. selektora Goran Maksimović, trener za pušku Miribana Maksimović i trener za pištolj Jelena Arunović.

Jasni Šekarić, koja se u minulom olimpijskom ciklusu nije izborila za olimpijsku vizu, će ovo biti sedmo učešće na OI: 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008. i 2012. i po tome je rekorder među srpskim olimpijcima. Osvojila je pet medalja: zlato vazdušnim i bronzu MK pištoljem u Seulu 1988, srebro u Barseloni 1992, Sidnej 2000. i Atini 2004. (sve vazdušni pištolj). Na ostalim olimpijskim igrama na kojim nije osvojila medalju gađala je u finalu: četvrta MK i šesta vazdušnim pištoljem u Atlanti 1996, i šesta vazdušnim pištoljem u Pekingu 2008. Bila je i šesta MK pištoljem u Bareseloni 1992.

Nemanja Mirosavljev će peti put učestvovati na OI (Barselona 1992, Atlanta 1996, Sidnej 2000. i Peking 2008, London 2012). Najbolji plasman imao je u Barseloni deveto mesto MK puškom trostav.

Damir Mikec je učestvovao u Pekingu 2008. i bio sedmi MK pištoljem.

Andrija Zlatić je gađao u Atini 2004. i najbolji plasman mu je 13. mesto vazdušnim pištoljem.

Na olimpijskim igrama debitovaće Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Zorana Arunović.

Reprezentacija će odleteti u London 20. jula, a prva takmičenja su 28. jula (vazdušna puška za žene i vazdušni pištolj za muškarce). Streljački savez Srbije u saradnji sa OKS će pomoći koliko može ličnim trenerima strelaca Aleksandru Zlatiću, Bobanu Markoviću u Draganu Doneviću da budu uz svoje strelce Andriju Zlatića, Bobanu Veličković i Andreu Arsović u Londonu. Za njih će takmičari moći da trebuju i kupe ulaznice iz sistema „prijatelji i porodica“ za ulazak na strelište.

Prihvaćen je, sa šest glasova za i dva uzdržana, predlog člana UO SSS Siniše Veljkovića (Pančevo) da se samo za ovo finale Kupa Srbije čiji je domaćin Novi Sad 2. i 3. juna i samo za MK pištolj 30 plus 30 metaka za juniorke promeni propis i dozvoli da može da učestvuje i manje od osam omladinki (kako je po pravilniku) da se ne bi obeshrabrili klubovi i sačuvalo i ovo malo takmičarki.

Nekadašnji selektor Zoran Stojiljković dobio je sudski spor protiv SS Srbije po tužbi iz 2009. povodom raspodele polovine novca od nagrade za bronzanu evropsku medalju Nemanja Mirosavljeva iz Granade 2007. SS Srbije je dužan da isplati 642.652,50 dinara Stojiljkoviću, plus sudske trokove od 150.000 dinara i zateznu kamatu. Novac od nagrade postoji u SS Srbije, nije potrošen samo je bilo sporno u kom odnosu da bude raspodeljen.