XS
SM
MD
LG
02.06.2012 N.Pavlović

Nemanja Tomić i Miloš Stanimirović mlade i perspektivne fudbalske sudije iz Smederevske Palanke

Nemanja Tomić rođen 1994. godine, živi u Glibovcu nekoliko kilometara od Smederevske Palanke. Fudbal voli od rođenja, a prve korake je napravio u petlićima Radnika iz Smederevske Palanke, zatim prelazi u pionire GFK Jasenice 1911, a sada je član omladinske ekipe Glavaša iz Glibovca. Potiče iz sportske porodice, majka Jelena rođena Grujić je bivša košarkašica Mladosti iz Smederevske Palanke, a otac Goran, branio je za mlađe selekcije Glavaša. Uzor u fudbalu mu je ujak Aleksandar Grujić ''Šotak'', bivši igrač Mlados Goše, Radnika i Jasenice 1911. Ujak je bio i veliki

majstor malog fudbala, igrao je za Partenon člana druge lige, Fontanu iz Čačka kada se takmičila u prvoj ligi, kao i za Panšped i Zomima iz Kotra. Koreni su još od dede po majci Milana, koji je uspešno nosio dres Radnika, Selvca, Uzora i Voćar Palanke. Deda je penzionisani savezni koarkaški sudija, a sad delegat – kontrolor na Prvoj B ligi. Nemanja je sudijski ispit položio 2011. godine.

- Uzor mi je savezni sudija Dušan Milojević, od koga sam dosta naučio. Velike zasluge za moj razvoj ima i bivši sudija, a sada delegat Slobodan Markovi ''Žabarac'' i Emil Simonović, koji mi ukazuje na greške i daje podršku. Želja mi je da postanem internacionalni sudija i da delim pravdu na derbiju Crvena zvezda – Partiza, rekao je mlađani Tomić. Tomić je u protekolom periodu, sudio utakmice opštinske Jaseničke lige i mlađim kategorijama okružnog stepena. Od jesni ga čekaju veća iskušenja, sa pištaljkom na okružnoj ligi.

Miloš Stanimirović dve godine stariji, trenutno na listi sudija Podunavske okružne lige, pre pištaljke igrao je fudbal u mlađim selekcijama GFK Jasenici 1911, kod trenara Veljka Spasojević i Gorana Stefanovića. Trenirao je i košarku, bio i rukometni golman, ali se na kraju opredelio, da deli pravdu na fudbalskim ternima. Njegovi koreni su tata Živorad. Igrao je duže fudbal, bio je standardan u mlađim selekcijama Mladost Goše, kada se ekipa takmičila u Omladinskoj ligi Srbije. Kao igrač 1991 godine, nosio je dres Goše u Međurepubličkoj ligi, a potom i u Srpskoj i polako je kretao i sa suđenjem. Prošao je početničke muke u opštinskoj i okružnoj ligi, pa preko zone do Srpske lige. Bio je u generaci i sada aktivnih sudija, Slobodana Veselinovića iz Milana Milovanović i Radomira Rankovića iz Smederva i Dejana Simitrijevića iz Loznice.

U već odlazećem prvenstvu Podunavske okružne lige, Miloš je bio dest puta glavni sudija utakmice i sedam puta je pomagao kolegama, kao mahač. Sudio je i neke utakmice opštinske lige, kao i mlađim selekcijama na okrugu. Visoko je ocenjen i ima prosek oko 8,3 , što mu daje mogućnost da napreduje. Neće da bude nikakvo iznenađenje, ako već narednu takmičarsku sezonu krene, kao sudija zonske lige. Zvaršio je u školi Goša, četvrti stepen i vrši pripreme za upis na DIF u Nišu. Želi da se stoprocentno posveti sportu, a već se opredelio za fudbal.