XS
SM
MD
LG

Nemačka teškom mukom slomila otpor oslabljene BH reprezentacije

U prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Njemačke rezultatom 21:25.

Uoči ovog meča BiH se susrela sa mnogo problema, a čak 12 od 18 igrača sa Evropskog prvenstva nije bilo u mogućnosti da prisutvuje duelu protiv Njemačke. Razlog je koronavirus - neki su pozitivni, neki su izolaciji, a nekoliko njih je povrijeđeno, pa je selekcija otputovala u Njemačku sa samo 11 rukometaša, a od toga je jedan golman.

I Nijemci su imali problema sa koronavirusom, ali su im najteže pali izostanci Andreasa Wolfa, golmana Kielca Krristiana Disingera, lijevog beka Vardara. Čak i je bh bili u najjačem sastavu Njemačka je u ovom susretu favorit, a u ovom sastavu u kojem smo izašli niko gostima  nije davao ni minimum šanse. Počeli se u sastavu - Burić na golu, Ovčina lijevo krilo, Prce lijevi bek, Herceg srednji, Karačić desni, Predragović desno krilo, a Hadžiomerović kao pivot, dok je u odbrani ulazio Igor Mandić. Nakon dvije minute bez gola, Nikola Prce pogađa za vođstvo, a nakon druge odbrane Burić, Predragović iz kontre pogađa za 2:0. Do svog prvog gola Njemačka stiže u 4. minuti, a strijelac je bio Kai Hafner. U 7. minuti Njemačka je stigla do izjednačenja, a iz kontre je pogodio Pekeler. Nije bh reprezentacija djelovala uopšte uplašeno ili loše na početku, očekivano igrali su duge napade do podignute ruke za pasivan napad, te čekali svoje šanse. U 8. minuti stižu do novog vodstva, a Nikola Prce postiže svoj drugi gol. I poslije nekoliko napada bez gola na obje strane, Prce postiže svoj treći gol na meču naše vodstvo od 4:2. Imali su Nijemci i kontru da smanje rezultat, ali sjajni Burić je odbranio kontru Kasteninga, a nakon dva napada BiH je u 14. minuti povela sa 5:2 golom Srđana Predragovića, što je natjeralo selektora Njemačke Alfreda Gislasona da pozove minutu odmora. A nakon što je Genšheimer promašio sedmerac, Prce postiže svoj četvrti gol za vodstvo BiH od 6:2.

Potom Njemačka preko Reichmanna iz sedmerca dolazi do 6:3, ali sjajni Nikola Prce pogađa za 7:3. Potom Pekeler pogađa za Njemačku,a Herceg za BiH i rezultat je bio 8:4 u našu korist. Oslobodio se u našem timu u tim trenucima Mirko Herceg, koji  je sa dva uzastopna gola čuvao prednost na našoj strani. Na ulasku u posljednjih 10 minuta prvog dijela BiH je vodila sa 10:6, iako je u tim trenucima imala igrača manje. I onda u posljednjih 10 minuta prvog dijela naša reprezentacija je odigrala još bolje, nego dotad, te iako nas je stigao umor, čuvali smo prednost, igrali itekako pametno i ispoštovali sve što smo dogovorili. Tako smo nakon prvih pola sata igre vodili sa 13:9.

 

Drugo poluvrijeme bolje je otvorila je Njemačka, koja je golovima Gensheimera i Kuhna stigla do 11:13. BiH je u prvih šest minuta drugog dijela imala dva isključenja, ali i pored igrača manje na terenu, sjajni Ivan Karačić posti prvi gol u nastavku za vodstvo od 14:11. No, nažalost u tom trenutku Karačić je nezgodno doskočio i teško izvrnuo zglob, te je iznesen na nosilima sa terena. Golovima Lemkea i Hafnera Njemačka dolazi do gola zaostatka u 37. minuti, a samo minutu kasnije Pekeler hvata loptu, nakon odbrane Burića, te pogađa za 14:14.

Dakle, Njemačka je u prvih osam minuta nastavka napravila seriju od 5:1, što je primoralo Šumana da pozove minutu odmora. Ujedno bilo  je to prvo izjednačenje Njemačke na meču još od početka utakmice, kada je rezultat glasio 2:2. A minuta odmora nije pomogo, nisi bh igrači  iskoristili napad, a Julius Kuhn pogađa za prvo vodstvo Njemačke na meču - 15:14. Minuta je bila 39. Ipak, Nikola Prce vraća neriješeno - 15:15, a Benjamin Burić brani šut Kaia Hafnera, te nam daje šansu za povratak vodstva. I onda na drugoj strani, sjajna akcij bh  reprezentacije,

Prce je odigrao cepelin za Ovčinu, koji pogađa dalji ugao za 16:15 u našu korist. Vrlo brzo Njemačka sa dva gola Kasteninga stiže do novog vodstva na 18 minuta do kraja. Izlazak Ivana Karačića, potpuno je poremetio našu igru, a Njemačka je s dva lagana gola stigla do prednosti od tri gola - 19:16. Nijemci su malo pomjerili odbranu prema naprijed, što nam nije odgovaralo, a posebnu pažnju obratili su na iskusnog Prcea, pa se jako teško stizali do prave šanse za gol. Nakon još jednog  promašaja, Hafner u 48. minuti pogađa za prednost Njemačke od četiri gola - 20:16.

Lošu seriju od sedam minjta bez gola 49. minuti prekida Mirko Herceg, koji smanjuje na 20:17. Nakon gola Kuhna za Njemačku, ponovo za nas pogađa Herceg. Kuhn ponovo pogađa za Njemačku, ali Prce vraća na minus tri i šest minuta do kraja rezultat je glasio 22:19 za domaće. A nakon 10. odbrane Burića, na drugoj strani gol Njemačke bombarduje Mirko Herceg, koji je smanji na 22:20.

Do kraja utakmice gol za gol, pa su Nijemci slavili pobjedu 25:21.

Najefikasniji bh timu bio je Nikola Prce sa osam pogodaka, šest u prvom poluvremena, a pratili su ga Mirko Herceg sa pet, te Srđan Predragović sa tri. Benjamin Burić je imao 11 uspješnih intervencija. Kod Njemačke Hendrik Pekeler je postigao pet golova.