XS
SM
MD
LG

Može li Igokea ponovo slaviti u Ljubljani ?

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov u ABA ligi. Igokea u nedelju gostuje u Ljubljani a rival će biti Cedevita-Olimpija.

Ekipa Dragana Bajića igra sjajno ove sezone. U devet utakmica u svim takmičenjima, imaju sedam pobjeda. U ABA nisu igrali dvije sedmice jer im je odložen meč sedmog kola protiv FMP-a. I Cedevita je imala istih problema sa odlaganjima tokom sezone a u ABA kao i Igokea imaju četiri pobjede i poraz.

Tim Jurice Golemca izgleda dobro. Vide se neke karakteristike Primorske dok je Golemac tamo bio. Kad god imaju šansu igraju u tranziciji a kada igraju na postavljenu odbranu, igraju strpljivo uz dobar protok lopte. Igraju skoro uvijek sa dva ball handlera i igra im kreće od Perija i Blažiča. Najčešće Peri prvodi loptu a Blažič iz blokova izlazi pod 45 stepeni i tu prima loptu.

Pored njih dvojice, svakako vrijedi izdvojiti još neke igrače. Rion Braun se odlično uklopio i fenomenalno šutira ove sezone, pogotovo za tri poena. Takođe, Džons se sjajno uklopio. Matijang je prvo doveden ali je slomio nogu pa su morali dovesti Džonsa. Dobili su boljeg igrača u odbrani pik en rola i igrača koji ima domet u šutu za tri poena. Ostali su igrači zadatka poput Muriča, Hopkinsa, Ukića, Hodžića, Marinkovića. Generalno dobro su im podijeljene uloge i svako daje dobar doprinos.

Cedevita najčešće igra centralni pik u napadu mada znaju odigrati i pik en rol na strani kao i čuveni ''španski'' pik na strani. Sa niskog posta najčešće napadaju ka košu i rijetko kada idu na vanjski pas. Prednost im je ta što imaju dosta jakih igrača koji mogu da se spuste na niski post i da igraju leđima ka košu. Najviše šuteva za tri uzimaju pod uglom od 45 stepeni.

Što se odbrane tiče, igraju veoma agresivno na liniji dodavana i pokušavaju ukrasti loptu i igrati u tranziciji kad god mogu. Pik brane preuzimanjem a nekada i usmjeravaju. Samo preuzimanje i ne odrade nekada pefektno pa ako napad potraje i ako protivnik ima dobar protok lopte, često će imati otvoren šut za tri poena. Na niskom postu najčešće brane bez pomoći.

Što se tiče ovog meča, Igokea će morati igrati izuzetno pametno. U trkanju sa Cedevitom, Igokea nema prevelike šanse. Moraju igrati strpljivo i svesti broj izgubljenih lopti na minimum. Skok će biti veoma važan jer su po statističkim parametrima, kada je skok u pitanju, ekipe dosta izjednačene.

Igokea je do sada dobro zaustavljala najbolje protivničke igrače. Vidjećemo kako će sada čuvati Jaku Blažiča koji je sigurno najkvalitetniji igrač u Cedeviti. Takođe, bitno je za Igokeu što ima dubok roster i što može dubinom isparirati Cedeviti.

Domaći jesu svakako favoriti ali bili su još veći favoriti prošle sezone pa je Igokea slavila. Tim Dragana Bajića će pokušati ponoviti prošlosezonski rezultat. Da li će to i uspjeti, saznaćemo u nedelju od 19h.