XS
SM
MD
LG

Kao u doba Darke i Nihata

Foto: Twitter

Nakon 11. kola španske Primere, lider na tabeli je Real Sosjedad. Tim iz San Sebastiana, ima tri boda više od Atletiko Madrida.

Real Sosjedad je tim koji ima pehar šampiona u svojim vitrinama. Sosjedad je osvojio dvije titule prvaka u sezonama 1980/81 i 1981/82. Bilo je to zlatno doba kluba pod vodstvom trenera Ormačee koji je sedam godina bio na klupi tima iz San Sebastiana.

Nakon ere sa Ormačeom, Sosjedad nije imao mnogo fantastičnih sezona. Ova djeluje da će biti fantastična i neodoljivo podsjeća na prvu takvu u 21. vijeku. Bila je to sezona 2002/03 kada su se do poslednjeg kola borili za titulus a Realom iz Madrida.

Imao je tada Sosjedad fantastičnu ekipu. Sa klupe ih je predvodio Francuz Deona. U napadu je igrao fantastičan tandem Darko Kovačević - Nihat Kahveči. Bili su tu još neki majstori poput Valerija Karpina, Ćabija Alonsa, njegovog brata Mikela Alonsa, Aranburua, Aranzabala te holandskog golmana Vestervalda. Na kraju su samo za dva boda ostali kratki a tandem Kovačević-Kahveči je briljirao. Nihat je dao 23 a Darko 20 golova ali nije bilo dovoljno za titulu.

Od tada pa do danas su imali samo jedno četvrto mjesto. A ove sezone su krenuli sjajno. Sa klupe ih predvodi Imamol Alguasil. Alguasil je faktički od najranijih dana u klubu. Jeste u Orioku počeo karijeru ali je kao mlad došao u Sosjedad i za prvi i drugi tim odigrao je skoro 200 mečeva. Svoju trenersku karijeru počeo e u mlađim selekcijama Sosjedada 2011. godine i od tada je u klubu. Pred kraj 2018. godine dobio je šansu da vodi prvi tim i za sada tu šansu sjajno koristi.

Algusail je izuzetno potkovan trener. U zavisnosti od toga protiv koga igraju, ima različite sisteme. Najčepće igra 4-1-4-1 formaciju ali zna se ta formacija pretvoriti u 4-2-3-1 ili 4-4-1-1. Bekovi mnogo učestvuju u igri i pogotovo su opasni preko bekova kada igraju zajedno Monreal i Gorosabel. 

Što se same ekipe tiče, tu ima nekoliko sjajnih i zvučnih igrača. Ovog ljeta doveli su Davida Silvu a od ranije je tu Načo Monreal kao i Adam Januzaj. Pored igrača koji su igrali u Premijer ligi, tu su i igrači poput kapitena Ojarazabala, Vilijana Hosea, štopera Elistonda kao i Iljaramendija koji se vratio iz Reala. Svi oni imaju i kvaliteta ali i iskustva.

Imaju i dosta dubok roster a igrači na istoj poziciji su različitih karakteristika. Tako u napadu glavna uzdanica jeste Vilijan Hose koji ima dosta veliki radijus kretanja. Sa druge strane Isak je mnogo manje pokretljiv i više je tip igrača koji može ući kad je protivnička odbrana umorna pa da ih u skoku muči.

Iako svi misle da je David Silva zaslužan za sjajne rezultate, i nije baš tako. Cijeli tim je sjajno posložen. Kretnje su jako dobre i centralni vezni igrači su izuzetno pokretljivi i imaju veliki radijus kretanja. Bekovi dosta učestvuju u igri i napadaju bez mnogo straha. Igraju sa velikim posjedom lopte i sa dosta šuteva. Mada, čak i kad nemaju to, opet mogu dobiti. Protiv Betisa su imali samo 44% lopte i pet šuteva u okvir ali su slavili sa 3-0.

Vidjećemo koliko će Sosjedad izdržati u ovom tempu. Imaju dubinu u rosteru i trenera koji sjajno rotira. Uloge u ekipi su sjajno podijeljene i zaista Sosjedad podsjeća na doba kad ih je predvodio legendarni tandem Kovačević-Kahveči....