XS
SM
MD
LG

Preko Hrvatske u nastavak takmičenja

Ljubo Obradović

Selektor reprezentacije Srbije, Ljubomir Obradović, iskoristio je dan odmora na Evropskom prvenstvu u Danskoj, da odmori ekipu i taktički pripremi za utakmicu odluke sa selekcijom Hrvatske (utorak, 18.15 časova). Puno je kalkulacija vezanih za epilog u grupi C, a selekcija Srbije bi mogla da nastavi takmičenje i sa četiri boda u glavnoj fazi, ali i da porazom završi učestvovanje na EP 2020.

Da li je bilo realno očekivati da ekipa pruži na dve utakmice, u samo dva dana, podjednako dobre partije?

-Poslednja tri velika takmičenja, počevši od EP 2018 u Francuskoj pre dve godine, kada nismo mogli da igramo sa Rusijom, pa su nam onda stavili da igramo dve utakmice za redom. Izgubili smo obe, od Rusije i Crne Gore, jer je nemoguće za dva dana odigrati dve teške utakmice na visokom nivou. U Japanu smo igrali sa Norveškom uveče, a popodne sutradan sa Holandijom. I sad ponovo ista situacija. Ne želim da se pravdam, ali nerealno je bilo očekivati da odigramo protiv Mađarske kao protiv Holandije.

Hrvatice su pokazale sjajnu igru u prva dva kola, a sa njima rešavate pitanje plasmana u drugi krug?

-Nije ništa izgubljeno, i dalje sve zavisi od nas, sve kombinacije su otvorene. Bili smo u plusu, ali posle ovog poraza od Mađarske se sve promenilo. Pričali su svi da je Hrvatska autsajder, a govorio sam da nije. To je odlično ukomponovana ekipa, pokazale su pravu igru i odnos, demonstrirale Mađaricama 3-2-1 odbranu, izdržale i  pobedile, a protiv Holandije su igrale 6-0. Taktički su potkovane, biće jako teška utakmica. Šoštarić je dugo sa njima, to je sve jedan klub, pojačan sa Katarina Ježić i Ćamilom Mičijević, borbene su jako.

Obradović poziva na optimizam...

-Nismo mi daleko od ovih evropskih ekipa, pokazalo se više puta da moje devojke moraju da budu skoncetrisane i da imaju želju koja nas je krasila u Japanu. Moramo da budemo optimisti, sve je otvoreno, možemo dalje sa četiri boda, tri, dva, a možemo i kući. Zavisi i od druge utakmice Holandije i Mađarske. Devojke imaju vremena da se odmore, praktično dva dana, da dođu sebi fizički i psihički. Bio sam svestan da je teško dobiti i drugu utakmicu. Jelena Agbaba i Jovana Milojević su praktično došle iz karantina, Agbaba direktno. Dao sam im šansu da osete igru, dvoranu. Insistirao sam na napadu sa sedam igračica, da bi što više igrale. Da li izgubili sa pet, sedam ili osam manje, više je tu...

Da li postoji mogućnost da se popuni tim sa šireg spiska?

-Dosta je teško i nerealno. Devojke ne treniraju danima, prekinuta su prvenstva... Komplikovano je sada nekoga da zovemo,  nezahvalno je i mislim da bio bi to problem. Sačekajmo današnju utakmicu, pa ćemo videti i razmotriti. Vrlo je složena situacija – rekao je Ljubomir Obradović.

Očekivali ste „balon“, ali da li ste očekivali da će mere biti ovakve?

-Ne opterećuje me, prihvatam stvari kakve su. Stalno nas opominju gde smemo i šta smemo, ali to je u redu, jer i oni moraju sebe da opravdaju kad već organizuju prvenstvo. Smeta malo svima što se ne može u šetnju, do grada, da odemo da vidimo nešto zanimljivo u Koldingu, rasteretimo glavu... Ovako ne možemo ispred hotela da izađemo, ali ne možemo protiv toga. Rekli su nam da možemo u šetnju u neku šumu do koje nam treba sat vremena, izgubili bismo pola dana dok odemo i vratimo se, tako da smo tu, poštujemo pravila. Odražava se na koncentraciju, jer ne možemo samo da gledamo u mobilne telefone između obroka i sastanaka, ali tako je kako je