XS
SM
MD
LG

Biciklizam: UO BS Srbije podržao selektora Čubrića, BK Radnički protestuje!

Upravni odbor Biciklističkog saveza Srbije podržao je selektora Radišu Čubrića i njegov izbor vozača za olimpijsku trku 28. jula u Londonu (Ivan Stević i Gabor Kasa). Oni su u roku i prijavljeni Olimpijskom komitetu Srbije.

Pre toga, predsednik BSS Dragan Dostanić je zatražio od članova Upravnog odbora BSS da se izjasne o odluci selektora i svi su podržali izbor Radiše Čubrića (samo jedan član nije poslao mišljenje). Dostanić je, tim povodom, istakao:

“Što se tiče funkcije selektora bilo koje nacionalne reprezentacije i njegovih ovlašćenja, smatram da je on najodgovorniji da donese odluku o sastavu. Jer, ako bi se za sastav pitalo više ljudi sigurno bi bilo mnogo različitih mišljenja i teško da bi se ekipa mogla odrediti da zadovolji svačiji ukus. Uloga

Stručne komisije je da prati rad selektora, da ukazuje na dobre i loše odluke, da daje smernice za dalji rad... ali nije nikako da ona određuje sastav reprezentacije za bilo koje takmičenje.

Ako je nezadovoljna sastavom koji je predložio selektor, o tome može sa njim prvo da razgovara, potom da sugeriše Upravnom odboru da selektor ne radi dobro i, na kraju, ako je potrebno i da zatraži njegovu smenu.

Konkrentno, u vezi odluke elektora Čubrića, koji će nas takmičari predstavljati na Olimpijskim igrama u Londonu, smatram da je doneta u duhu ovlašćenja koje ima. Najkompetentniji je po mnogo osnova da izabere vozače i da taj izbor svi poštujemo, ali i funkciju koju obavlja i vreme koje je proveo sa takmičarima. Verujem i da je nepristrasan, jer ne vidim razlog zašto bi nekoga stavio na spisak, ako na strani tog vozača nisu samo sportski rezultati”.

Stručna komisija BSS nije bila jednoglasna u oceni izbora selektora Čubrića (dva člana su, predlagala vozača kragujevačkog Radničkog Hasanovića umesto Kase, jedan je podržao Čubrića). Oglasio se i Biciklistički klub Radnički posle sednice Upravnog odbora. Iz podužeg saopštenja za medije koje je potpisao predsednik Branko Ostojić, izdvajamo:

“Na Olimpijske igre u London u sastavu biciklističke reprezentacije Srbije, sada je već izvesno, odlaze Ivan Stević i Gabor Kasa. Odluku je doneo selektor Radiša Čubrić uprkos drugačijoj odluci Stručne komisije BSS.

Iako poštujemo samostalnost u odlučivanju selektora i njegovu stručnost, senku na selektorovu objektivnost baca činjenica da pre donošenja konačne odluke nije obavestio Stručnu komisiju BSS o izabranom drugom učesniku za OI u Londonu, već je o svojoj odluci prvo obavestio medije. Ovaj podatak još i više iznenađuje ukoliko se ima u vidu, ne samo dobar manir u komunikaciji različitih tela i funkcionera BSS koji je selektor grubo narušio, već i rezultati koje su pojedini vozači osvojili na ovogodišnjim takmičenjima. Za razliku od Gabora Kase, koji je nesumnjivo talentovani mladi vozač pred kojim može da bude blistava karijera, vozač Radničkog Nebojša Jovanović, inače učesnik OI u Pekingu, imao je dva pobednička postolja na UCI trkama, u Bugarskoj i Grčkoj. Na pripremama olimpijskih kandidata u Vrnjačkoj Banji, Jovanović je pokazao ubedljivo najbolju formu od svih vozača koji su se pripremali za OI i Evropsko prvenstvo za mlade vozače do 23 godine.

Kako je ovo promaklo selektoru Čubriću? Kako nije video da je Nebojša Jovanović u odličnoj formi, a Esad Hasanović, koji je na prvenstvu države, u vožnji na hronometar, osvojio srebro u kategoriji elita, a na trci u Sočiju stigao peti i time pokazao da je timski igrač, jer je žrtvovao svoj plasman u naporu da Steviću omogući da sačuva žutu majicu? Kako selektor Čubrić i generalni sekretar BSS Petar Rokvić nisu našli za shodno da po nalogu Stručne komisije prošire spisak kandidata za OI, na način kako im je to „struka“ sugerisala? Nekakvom gimnastikom, Čubrić je sklonio prvog sa spiska, Nebojšu Jovanovića, a stavio Jovana Zekavicu, uz obrazloženje da je tom odlukom hteo da mu podigne rejting u Americi, gde Zekavica trenutno vozi u timu ‘’BMC Hinkepi’’, a kome je matični klub Borac iz Čačka. Iz ovog kluba je, čudne li koincidencije, sadašnji predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Dragan Dostanić.

Jedan od favorita za OI, Žolt Der, takođe član Radničkog iz Kragujevca, posle Ivana Stevića, najzaslužniji za sakupljanje bodova kojima je našem savezu omogućena kvota od dva vozača za OI, a koji je ove godine imao više puta visoke plasmane na UCI trkama, nije se našao na spisku. Ovu odluku selektora Čubrića ne osporavamo, jer trenutna Derova forma, zbog nedavne bolesti i opravdanog odsustva sa treninga i takmičenja, nije na nivou olimpijskih igara.

Rukovodstvo i vozači Radničkog, tokom čitavog procesa izbora kandidata za OI, ostali su uskraćeni za jasno definisane kriterijume na osnovu kojih selektor Radiša Čubrić vrši izbor. Raspon kriterijuma se kretao od forme i rezultata ove godine, do maglovite, nejasne i nemušte formulacije da je Kasa „vodonoša Steviću“. Čak i da je taj kriterijum jedini koji je selektor Čubrić primenio, u ovoj ulozi se bolje pokazao Esad Hasanović. A da umeju itekako dobro da voze za kolegu, pokazali su i drugi vozači iz Radničkog u trećoj etapi trke „Kroz Srbiju“, kada je kompletan tim predvođen Nebojšom Jovanovićem, na najtežoj deonici pokušao da sačuva Steviću žutu majicu.

Na sednici UO predloženo je da u znak protesta zbog ovakvog izbora selektora i odnosa prema vozačima ovog kluba, oni treba da se povuku sa trke „Oko Sibiua“ i na taj način reprezentaciju Srbije ostave bez četvorice od sedmorice vozača. Ipak, odlučeno je da učestvuju na ovoj jakoj trci u Rumuniji, ali kao gest kojim žele Čubriću da pokažu da je makar za jednog od njih bilo mesta u olimpijskom timu“.

U daljem obraćanju javnosti naglašava se da su odluke Čubrića rezultat „ličnog animoziteta prema predsedniku BK Radnički Branku Ostojiću“ i da se rukovodio „privatnim, ličnim razlozima, a ne interesima ekipe, društva, pa i države“.