XS
SM
MD
LG

Zvezda sigurna u Novom Pazaru!

Zvezdino proleće počelo je sigurnom pobedom na teškom gostovanju Novom Pazaru, u okviru 20. kola Superlige Srbije. Prekidi postaju zaštitni znak ove generacije, Mirko Ivanić možda i igrač sezone, a kontranapadi surove kazne kada se protivnik nepažljivo otvori. Na kraju balade – pobeda Crvene zvezde od 3:1.

Za prolećnu premijeru, Dejan Stanković se nije opredelio niti za jednog novajliju, pa je uz dve korekcije izveo dobro poznat sastav na relativno loš teren u Novom Pazaru. Podsećanja radi, u sastavu se nisu našli Falko, Bakajoko, Odada (sva trojica ostali u Beogradu), dok je Srnić bio na klupi. Dva iznenađenja u našem timu bili su izostanci Falćinelija i Degeneka, umesto kojih su se u prvih 11 našli Pavkov i Pankov. Dva igrača do 21 godine u našem timu bili su Gavrić i Nikolić.

Utakmica je počela onako kako se samo poželeti može: u prvom minutu korner, a u drugom gol. Izveo je Ben udarac iz ugla sa desne strane perfektno, na sebi svojstven način, pa je ta „kifla“ pronašla usamljenog i zaboravljenog Rodića na pet metara od Drobnjaka. Nisu pogotci zaštitni znak našeg levog beka, ali u ovom slučaju zaista nije imao težak posao, pa se i on ove sezone upisao u strelce.

Još dva minuta su prošla, kada je nakon kombinacije Bena i Nikolića lopta, čini se, u ruku pogodila jednog od defanzivaca plavo-belih, ali za Grujića to nije bilo dovoljno da bi pokazao na belu tačku. Vođen logikom da arbitar neće dva puta „prevideti“ jedanaesterac, mladi Gavrić je pokušao da ga prevari u 8. minutu padom u kaznenom prostoru, bez kontakta – pa je dobio samo žuti karton.

Trgli su se malo Pazarci u narednih 10 minuta, pa su dobrim kombinovanjem izveli nekoliko ne opasnih, ali možemo reći bar solidnih napada na našoj polovini. Prvi ozbiljan napad i solidnu priliku imali su u 21. minutu susreta. Na prvi šut domaćih videli smo u 28. minutu, nakon kornera, kada je Islamović iz „mrtvog ugla“ šutirao pravo u Borjana. U istom minutu Trtovac dobija žuti karton zbog namernog igranja rukom.

Osim gola u drugom minutu, Zvezda nije mnogo toga konkretnog uradila u ofanzivi u prvoj trećini meča. Odličnu akciju videli smo tek u 30. minutu, kada je Pavkov iz prve, odlično pronašao Bena na penalu, koji šutira iz prve, ali pravo u štopera Kojića. Tri minuta kasnije, još jednom se istakao momak iz Begeča, ovaj put odličnim udarcem po zemlji sa ivice šesnaesterca. Nepomično je Drobnjak gledao kako lopta prolazi nadomak leve stative.

Ređale su se u tom periodu prilike za crveno-bele, a najveću smo videli u 36. minutu, i to ponovo nakon kornera. Tada je Gavrić bio taj koji je idealno centrirao, a Pavkov za milimetar propustio da loptu zakuca u mrežu. Ipak, na drugoj stativi je dočekao Pankov, koji iz neposredne blizine šutira pravo u Drobnjaka. Domaćin se tek oko 40. minuta oslobodio našeg pritiska, pa je pokušao i Mijić sa velike udaljenosti. Iz tog perioda vredan pomena je žuti karton, danas odličnog Sisea, kao i još jednu spornu situaciju u 16 metara plavo-belih, kada je oboren Ivanić (i ovaj put bez kartona).

U 43. minutu, naša prednost je mogla lako biti udvostručena. Čak i kada slabije izvedemo prekid, izgleda da pravimo pometnju u redovima protivnika – Gavrić je uputio centaršut, ne baš blizu svojih saigrača, ali tačno na Kojića koji kao da je izigravao našeg centarfora, pa je njegov „šut“ ka golu nekako zaustavio Drobnjak. Uzvradio je nedugo potom i Mijić na drugoj strani, lošim udarcem preko gola.

Odgledali smo relativno mlakih prvih 45 minuta na prolećnoj premijeri. Postigli smo gol, imali još jednu-dve ozbiljne prilike, dozvolili protivniku par opasnijih napada, ali uglavnom uz apsolutnu kontrolu igre od strane naših igrača. Bilo kako bilo, novo poluvreme bez primljenog pogotka, kao i vođstvo u gostima nisu nešto zbog čega bismo trebali da se loše osećamo (iako je, ruku na srce, igra mogla biti bolja).

Očigledno Stanković nije bio preterano zadovoljan nastupom svojih izabranika, pa je već na startu nastavka posegao za dve izmene: umesto Sanoga i Gavrića, na teren su kročili Petrović i Vukanović.

Kako je počelo prvo poluvreme, zamalo da počne i drugo. Isti akteri, ali nažalost ne i epilog. U 50. minutu je Ben još jednom sjajno centrirao iz prekida i ponovo pronašao usamljenog Rodića (na druoj stativi), koji se iz izgledne pozicije nije baš najbolje snašao.

Što nije pošlo za nogom Rodiću, jeste Pavkovu samo dva minuta kasnije, odnosno u 52. minutu. Poveo je kontranapad Veljko Nikolić, nezaustavljivo vodio loptu bar nekih 50-ak metara, uposlio Ivanića na levoj strani koji kroz pokušaj driblinga uspeva da pronađe Pavkova. Iskusno je Zvezdin centarfor „ćušnuo“ loptu pored Drobnjaka za 2:0. Čim se domaćin malo otvorio stvorili smo dve velike šanse, a jednu realizovali.

Ipak, vrlo brzo je Novi Pazar uzvratio. Na isteku 57. minuta, iz akcije koja nije delovala toliko ozbiljno Sise je uhvatio na spavanju našeg Petrovića. Sa desne strane je centaršut uputio Tomić, tamnoputi vezista domaćih se iskrao pored mladog igrača Zvezde, na posletku i čitave odbrane pa je glavom, efektno i neodbranjivo pogodio mrežu za 1:2.

U narednih 15 minuta nije se Bog zna dešavalo na Gradskom stadionu u Novom Pazaru. Naši igrači su tražili kontakte za prekide, koje su poneki put i dobijali, ali ih u tom periodu nismo preterano uspešno izvodili. Kako bi doprineo kreaciji, Stanković je uveo Kangu umesto Nikolića u 73. minutu.

Rezultatsku neizvesnost potpuno je usmrtio Mirko Ivanić volej udarcem u 73. minutu. Uputio je Kanga centaršut iz velike udaljenosti, negde sa sredine terena, lopta je glavom izbijena na nekih 20 metara tačno na volej Mirku Ivaniću koji tehnički savršeno šutira. Lopta odskače taman ispred Drobnjaka i završava u mreži za 1:3. Nedugo potom, sjajni Mirko napušta teren (gol i asistencija), i ostavlja Stankoviću prostora za taktičke zamisli uvođenjem Degeneka.

Još jedan sporan momenat imali smo i u 80. minutu, kada je po drugi put danas lopta pogodila u ruku jednog od defanzivaca domaćih. Umesto najstrože kazne, dosuđen je prekršaj u napadu El Fardu Bena.

Kao poslednji adut, Batak je uveo čak tri nova igrača u 85. minutu. A dva minuta nakon toga, dobru je priliku imao njegov tim da slobodnim udarcem vrati neizvesnost u meč. Sa 25 metara, po sredini gola, Delimeđac je pogodio samo živi zid.

Tamo gde je stala u decembru, Crvena zvezda je nastavila u februaru. Važnom pobedom u gostima nastavljen je pobednički niz, povraćena je bodovna prednost u odnosu na večitog rivala i vrlo motivisanom Novom Pazaru nije dopušteno da napravi iznenađenje. Igra je na momente bila dobra, na momente loša, ali na prvom meču nakon priprema takve oscilacije su apsolutno očekivane. Postići tri pogotka na vrlo lošem gostujućem terenu, imati bar još toliko dobrih prilika ipak nije mala stvar, ali smo i pored toga sigurni da će Dejan Stanković imati i određene reči kritike u svlačionici, barem upućenih nekim pojedincima.

Novi PazarGradski stadion. Sudija: Danilo Grujić. Pomoćnici: Milovan Ristić i Dalibor Djurđević. Žuti kartoni: Gavrić, Sanogo, Petrović (Crvena zvezda), Trtovac, Sise (N. Pazar) Crveni kartoni: – Strelci: 0:1 Rodić (2. minut), 0:2 Pavkov (52. minut), 1:2 Sise (57. minut), 1:3 Ivanić (73. minut)

NOVI PAZAR: Drobnjak, Vlajković, Kojić, Trtovac, Zimonjić (od 85. Hadžibulić), Sise (od 74. Delimeđac), Islamović, Tomić, Mijić, Stoiljković (od 85. Gigić), Aganspahić (od 68. Dragutinović).

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić, Pankov, Milunović, Rodić, Sanogo (od 46. Petrović), Ben, Nikolić (od 73. Kanga), Ivanić (od 79. Degenek), Gavrić (od 46. Vukanović), Pavkov (od 89. Krstović).


Novi Pazar 1 : 3 Crvena zvezda
Metalac 1 : 1 Radnički (N)
OFK Bačka 2 : 0 Mačva
Zlatibor 1 : 1 Spartak ŽK
Rad 1 : 0 Proleter
Vojvodina 0 : 1 TSC
Inđija 0 : 1 Čukarički
Radnik 1 : 1 Voždovac
Javor Matis 4 : 1 Mladost (L)
Partizan 3 : 0 Napredak
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 20 18 2 0 56
2 Partizan 20 15 2 3 47
3 Vojvodina 20 13 3 4 42
4 Čukarički 20 11 5 4 38
5 Spartak ŽK 20 10 4 6 34
6 Proleter 20 9 5 6 32
7 Radnički (N) 20 9 4 7 31
8 TSC 20 9 3 8 30
9 Radnik 20 8 4 8 28
10 Voždovac 20 8 4 8 28
11 Metalac 20 6 8 6 26
12 Mladost (L) 20 7 5 8 26
13 Javor Matis 20 7 3 10 24
14 Novi Pazar 20 5 6 9 21
15 Rad 20 6 1 13 19
16 Napredak 20 4 6 10 18
17 Inđija 20 6 0 14 18
18 Zlatibor 20 4 4 12 16
19 OFK Bačka 20 3 5 12 14
20 Mačva 20 4 2 14 14