XS
SM
MD
LG

Tenerife veliki ispit za Igokeu

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov. U srijedu ''Igosi'' otvaraju TOP16 fazu Lige šampiona. Rival će im biti ekipa Tenerifa a meč će se odigrati u Laktašima.

Tenerife su izuzetno moćna mašinerija. Ćus Vidoreta imao je epizodu u Valensiji ali je on svoj na svome u Tenerifama. Na kraju krajeva, on je vodio ekipu u prvom izdanju FIBA LŠ kada su i osvojili titulu. Sada ponovo imaju velike ambicije i to sa razlogom.

Kada pogledate sastav, lako vidite tu moć ekipe Tenerifa. Po sastavu su ekipa koja bi se borila za titulu u Evrokupu jer je tu gomila igrača sa ogromnim iskustvom. Šta pričati o Marselinju Uertasu za koga se može reći sa punim pravom da je doktor košarke jer je uživanje gledati kako igra. Igrao je u Barsi, Baskoniji, bio u NBA i ima ogromno iskustvo. Tu je i Šermadini koji godinama igra u Španiji a u Unikahi je igrao i EK. Salin takođe dugo igra u Španiji a ima i EL iskustvo. Dornekamp je igrao Evroligu u Valensiji, Baterfild i Fitipaldo imaju veliko EK iskustvo dok Sulejmanović igra sezonu karijere. Tu je i Santi Justa koji je igrao u Realu a tu je i Tajler Kavano koji je igrao u Albi prošle sezone.

Na svakoj poziciji su fantastično popunjeni. Gotovo na svakoj poziciji imaju dva vrhunska igrača, pogotovo ako govorimo o nivou kao što je Liga šampiona. Uz tu širinu imaju i iskusnog trenera koji je nekako najbolje rezultate pravio baš na klupi Tenerifa.

Napadački izgledaju veoma zanimljivo. Dosta vrte centralni pik što je negdje i normalno s obzirom da imaju Šermadinija i Uertasa. Sa niskog posta najčešće rešavaju igrom unutra a veoma rijetko ide izlazni pas. To je negdje i normalno s obzirom kakve igrače imaju pod košem. Imaju i neke specijale. Na primjer, često prva napadačka akcija nakon tajmauta bude takva da se lopta spušta Šermadiniju na niski post. Isto tako, imaju akcije za Salina gdje on sa niskog posta izlazi po loptu a onda dobija dupli blok koji koristi ili za šut za tri ili za prodor.

Veoma je bitno kako se igra protiv njih. Dosta su agresivni u odbrani i često udvajaju igrača na lopti, pogotovo u situacijama kada su statične kretnje igrača bez lopte. Na niskom postu najčešće udvajaju a pik brane najčešće preuzimanjem. Dosta loše brane tranziciju, pogotovo šut za tri poena. U odbrani pet na pet, mnogo bolje brane nego u tranziciji. Iz te perspektive nekako se nameće da Igokea mora ubrzati ritam utakmice jer Igokea igra dobro u tranziciji. Inače, protiv Španaca nije pametno trčati ali protiv Tenerifa se to može isplatiti radi njihove odbrane u tranziciji.

Skok i igra pod košem biće izuzetno važni u ovoj utakmici. Igokea bi tu mogla biti u deficitu jer Fundić vjerovatno ne igra. Međutim, ukoliko bi Karmajkl odigrao kako zna i u odbrani sačuvao Šermadinija, Igokei bi se povećale šanse. Ukoliko Karmajkl uđe u probleme sa ličnim greškama Igokei se ne piše dobro. Jovanović loše brani pik a realno je da će to iskusna ekipa kao što su Tenerife, maksimalno eksplatisati. 

U organizaciji napada Tenerifa, smjenjuju se najčešće Fitipaldo i Uertas i oni su zaduženi za taj dio. Kada igru organizuje Fitipaldo, to je malo lošije. On je neko ko bolje kreira za sebe nego za druge ali solidno sarađuje sa visokim igračima. Naravno, Marselinjo je majstor kreacije i pik igre i o njemu je suvišno pričati. Idealno za Igokeu bi bilo da ga uvede u probleme sa faulovima jer bi tako olakšali sebi posao.

Ako govorimo o šansama Igokee u ovom susretu, one realno nisu velike. Međutim, Igokea igra bez pritiska i to je njena najveća prednost. Niko igračima i Bajiću neće prigovoriti ako izgube a ako dobiju biće heroji. Dovoljno je pogledati sastav gostiju i tabelu Endesa lige, gdje su Tenerife četvrte, i svima je jasno šta čeka Igokeu.

Da li Igokea može do još jednog čuda, saznaćemo u srijedu od 18:30h.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26