XS
SM
MD
LG

Igokea dočekuje Cedevita-Olimpiju

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee izuzetno je bitan meč. U 21. kolu ABA lige, Igokea će dočekati ekipu Cedevita-Olimpije.

Obje ekipe su u borbi za plej of i zato ovaj meč ima veliki značaj. I jedni i drugi imaju po 15 pobjeda ali Cedevita ima tri a Igokea četiri poraza.

Igokea u ovaj meč ulazi nakon sjajne partije protiv Rige u okviru FIBA Lige šampiona. U tom meču napad Igokee bio je perfektan. Međutim, dug put mogao bi ostaviti traga na ekipi koju sa klupe predvodi Dragan Bajić. Gosti iz Ljubljane tokom sedmice poraženi su od Budućnosti te su eliminisani iz Evrokupa.

COL je veoma neugodna ekipa. Teško ih je braniti jer su napadački izuzetno potentni. Imaju dva ball handlera, Blažiča i Perija. Obojica su jaki u prodorima gdje svojim prodorima otvaraju ostalima prostor van linije za tri poena. Na neki način podsjećaju malo na igru Majamija gdje Batler i Dragić probijaju pa daju izlazni pas za Hiroa ili Robinsona. Takođe i Blažič i Peri obožavaju igru u tranziciji.

Centralni pik vrte često. U početku se najčešće igrao za Džonsa ali u poslednje vrijeme dosta se igra i za Hopkinsa. U šutu za tri poena veoma su potentni i od igrača koje Golemac koristi u ABA ligi faktički samo Dimec nema domet u šutu za tri poena. Džons koji je krilni centar ima skoro tri trojke po utakmici. Hopkins takođe može pogoditi trojku a ne smijemo zaboraviti ni Muriča ni Brauna. Murič je u produžetku prve utakmice sa Igokeom faktički presudio ''Igosima''. Njegova igra je manje više uvijek ista. Ogromna energija na oba kraja terena a uz to je i kvalitetan spot up šuter. Braun je u blagom padu ali je opasan i on u šutu.

Od nekih stvari koje rade u napadu, napadaju u tranziciji kad god je to moguće. Takođe, kada vide da neka akcija ide, ponavljaju je u nedogled. Blažič iako je ball handler rijetko kada prevodi loptu. Češće to radi Peri i često akcija kreće tako što on da pas Džonsu pod 45 stepeni a onda Blažič izlazi po loptu. 

Što se tiče odbrane, tranziciju ne brane toliko dobro dok su mnogo bolji u pozicionoj igri. Obično pik brane preuzimanjem ali znaju usmjeravati. Protiv Budućnosti su pik branili usmjeravanjem par puta nakon bočnih auta. Dosta bitno za odbranu je i to ko je centar. Dimec često djeluje poprilično pogubljeno dok je odbrana ozbiljnija kada je Hopkins tu. Takođe, COL nije toliko skakački moćna ekipa radi nedostatka pravog centra. Međutim, mnogo su opasniji u skoku kada je tu Hopkins nego kada je na klupi. Dok nije upao u probleme sa faulovima protiv Budućnosti, COL je kontrolisala skok i rezultat.

Šta Igokea treba uraditi da bi dobila ? 

Dosta će zavisiti i od toga kakav će meč biti. Za Igokeu bi bilo idealnije da se igra na manje poena. Realno, Igokea nije šuterski previše potentna ekipa i teško može u trojkaškom obračunu dobiti goste iz Ljubljane. Mogla bi ali da joj se ponovi šut iz Rige, odnosno 13/23 za tri.

Osnovno za Igokeu jeste kontrola skoka. Ukoliko uspostave kontrolu u skoku, napraviće bitan korak ka pobjedi. Uz to, neće smjeti gubiti mnogo lopti jer COL svaku izgubljenu loptu rivala koristi za igru u tranziciji. Zato Igokea ne smije gubiti mnogo lopti a i generalno će morati dobro braniti tranziciju ukoliko nešto žele.

U pozicionom napadu, Igokea se mora odlučiti da preuzima sve. Vjerovatno će Bajić vrtjeti svoje čuvene kombinovane odbrane. Međutim, s obzirom da svi u COL mogu pogoditi trojku, preuzimanje je najbolje rešenje ali uz preuzimanje rotacije moraju biti perfektne. Protok lopte u napadu Ljubljančana je dobar i zato ako dođe do greške u rotaciji, neko će ostati sam na šutu i tu nastaje problem.

Na kraju krajeva, Igokei treba reper biti 4/4 meča Budućnosti i Cedevitta-Olimpije. Budućnost je primila samo devet poena i dozvolila je Cedeviti 3/10 šut iz igre. Igrali su odličnu odbranu, sa mnogo energije i sjajnih rotacija. isto mora raditi i igokea ukoliko želi pobjedu.

Ukoliko Igokea želi plasman u plej of, bilo bi veoma bitno da dobije ovaj susret. Neće im biti lako jer je Cedevita-Olimpija sjajna ekipa. Da li će Igokea doći do još jedne velike pobjede, saznaćemo  subotu od 19h.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26