XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Počela gužva u olimpijskom selu

Dolaskom velike grupe srpskih olimpijaca koji su čerterom i redovnim linijom JAT doleteli u London u utorak, počela je gužva u olimpijskom selu!

Strelci koji su bili prvi stanari srpske osmospratnice jedva su dočekali nove olimpijce!

- Bilo je malo pusto, skoro avetinjski, a sada je sve življe, veselije – kaže v. d. selektora Goran Maksimović. - I selo se sve više puni, na paviljonima je sve više zastava. Streljački tim je već ušao u pravi ritam, treninzi su i pre i po podne, koristimo svaki termin. Bilo je i nekoliko lepih rezultata, ali jedno su treninzi, drugo takmičenje.

Olimpijsko sleo je prepuno zelenila. Damir Mikec ga ovako opisuje:

- Engleska je poznata po travnjacima, a ovde su se baš pokazali. Imamo i jezero, mnogo drveća, rečju uslovi smeštaja su odlični. Još je sve poluprazno, navala se očekuje u sredu i četvrtak... Postavljeno je i nekoliko izložbi, obišao sam onu gde su prikazne poštanske marke i supruga Melisa me je fotografisala pored „naše“, streljačke.

U Londonu je olimijsko selo smešteno odmah uz olimpijski park gde je i dosta sportskih objekata između ostalog i olimpijski stadion, i povezano je mostom sa ovim parkom. Ima 11 blokova i ukupno 2.818 apartmana koji će primiti 16.000 učesnika olimpijskih igara. Apartmani su, prvi put, sa dnevnim boravakom u kome je i TV i imaju i do pet spavaćih soba, ali u svakoj je maksimum dva kreveta. Ukupna površina stanova je 250.000 metara kvadratnih. U svakoj zgradi postaji takođe zajednička velika prostorija sa TV igricama i bežičnim internetom.

U selu je 16.000 kreveta, 11.000 sofa, 9.000 plakara, 22.000 jastuka, 28.000 raznih delova posteljine. Za čišćenje zadužen je tim iz hotelskog lanca „Holidej in“. O standardima smeštaja u olimpijskom selu brinula se i posebna komisija sportista koju je formirao Organizacioni komitet a koju je predvodio poznati atletičar Džonatan Edvards.

U selu su prvi put raspoređeni štandovi na kojima sportisti mogu da dobiju lakšu užinu kada kreću na trening ili se vraćaju, a da ne moraju da idu u centralni restoran. Na raspolaganju su im razne energetske table, kaše i pudinzi, mafini, voće ... U posebnom delu sela je i veoma lep prosto za rekreaciju sa nekoliko staza za trčanje i trim poligonima ...Celo selo je potpuno ograđeno čime je olimpijcima zagarantovan mir, bezbednost i privatnost. Po površini je, prema prvim ocenama, manje nego ono u Pekingu...