XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Srpski olimpijci otputovali u London

Biciklisti su sa velikom grupom srpskih olimpijaca odleteli u utorak ujutro u London gde će 28. jula od 10 časova voziti drumsku olimpijsku trku od 254 km! Ivan Stević (32) i Gabor Kasa (23 godine) olimpijci Partizana, odnosno subotičkog Spartaka, poslednju fazu prirema proveli su u Sloveniji u trening centru OK Slovenije na Planici. U Londonu će u sručnom štabu biti selektor Radiša Čubrić i asistent Branko Banović sportski direktor Partizana.

- Odlično smo radili, ali bilo je i veoma naporno – kaže Gabor Kasa koji debituje na olimpijskim igrama.- Imali smo nekoliko treninga od po 200 km, a dva puta smo išli rute od po sedam sati što odgovara trajanju olimpijske trke. Radili smo pre svega na dužini i jedino je šteta što nismo imali neku jaču trku kontrolnu trku pred polazak.

Kasa smatra da će zbog svega što se dešavalo na „Turu“ i na trci „Oko Poljske“ biti dosta izostanaka u Londonu:

- Sančez ne brani titulu zbog povrede, Bunen je takođe povređen, Kišerlovski je slomio ključnu kost... Moja procena je da najmanje 15 dobrih vozača neće startovati. Ali to ne znali da će biti slabija konkurencija. Osećam se dobro, trenutno mi je forma najbolja od kako je počela sezona u kojoj nisam imao sreće, bilo je i padova, a razboleo sam se u ključnom trenutku na trci „Kroz Srbiju“. Verujem da je sada to sve iza mene... Pokazalo se da „imam noge“ i na kontrolnoj trci u Rumuniji koju sam završo pobedom u poslednjoj etapi.

Ivan Stević je na vreloj kaldrmi Atine 2004. odustao u 12. krugu, u Pekingu je završio trku. U Londonu je – treća streća:

- Staza mi odgovara tako da sa te strane nema problema. U dobroj sam formi. Kasa i ja moramo da se oslonimo jedan na drugoga, posebno u onih poslednjih 50 kilometra kada će se dosta toga rešavati. Dobro smo radili u ovom pripremnom periodu, imali smo odličan program koji je finansirao OK Srbije i nedostajala nam je, možda, jedna jača trka na desetak dana pred put. Na žalost, u Italiji je kriza, otkazali su nekoliko trka upravo u tom periodu...

Selektor Radiša Čubrić, olimpijac iz Barselone 1992. ovako ocenjuje izglede srpskih vozača:

- Ako se plasiraju u prvoj polovini – ispunili su plan, u prvoj trećini - biće to uspeh, a ako neko uđe u dvadeset - biće to senzacija, kao da smo osvojili medalju. Dobro je što ćemo dva tri puta do trke moći da odemo i da vidimo stazu. Malo me je začudila Međunarodna biciklistička unija – UCI jer do sada nije objavila profil staze. Kao da ga kriju, jer na raznim sajtvima možemo da nađemo mapu staze ali nigde kakve su visinske razlike što je, u suštini, i najvažnije. Na Planici je bilo hladno oko 17 stepeni, što nam je odgovaralo pošto na dan trke očekuju oko 24 stepena.

Čubrić ne smatra da su domaćini pravili stazu za svog sprintera Kevendiša:

- On je pod velikim pritiskom, najteže je dobiti trku za koju svi unapred kažu da si je pobedio! Situacija je u olimpijskoj trci komplkovanija nego na SP gde dolazi po osam – devet biciklista iz jedne zemlje. U Londonu je maksimum pet i taktički je složenije da se isplanira trka. Moja je procena da će na cilj doći grupa od oko 50 vozača i biće žestoka borba za medalje. Znam da će Kasa i Stević dati sve od sebe a za kakav plasman će to biti dovoljno, videćemo. Prošli su odlične pripreme, imali si i veoma uspešnu sezonu i nadam se da će je okruniti dobrim rezultatom i u Londonu..

U olimpijskoj trci startoveće samo 145 biciklista iz 63 zemlje koji su se kvalifikovali na osnovu rang liste UCI. Maksimalan broj vozača koje može da kvalifikuje jedna zemlja je pet, minimum – jedan.

Ivan Stević – uspesi

U profesionalnoj karijeri Ivan Stević (32 godine) je zabeležio 34 pobede na jednodnevnim trkama, u etapama i u generalnom plasmanu na etapnim trkama, kao i na B šampionatu sveta i Balkanskim šampionatima.

Dvostruki je olimpijac (Atina 2004. i Peking 2009). Sa „B“ šampionata sveta (kvalifikacionog za olimpijske igre) ima zlato u Kejptaunu 2007. (kvalifikovao se za Peking 2008) i srebro 2004. u Eglu kraj Lozane (kvalifikovao se za Atinu 2004).

Bio je šampion Balkana u drumskoj vožnji 2009.

Pobednik je trke „Kroz Srbiju“ 2011.

Četvrostruki je državni šampion na drumu 2003, 2005, 2006, 2009.

Dvostruki je pobednik jedinog srpskog klaiska „Beograd – Čačak“ 2009. i 2010.

Jedini je srpski biciklista koji je pobedio u etapama na trkama HC (ekstra kategorije). Slavio je na trci „Oko Džordžije“ 2007. u drugoj etapi i na trci „Oko jezera Ćinghua“ u Kini 2010. ali mu je ova pobeda oduzeta zbog nesportskog ponašanja na cilju etape.

Prošlu godinu je završio na 45. mestu u konkurenciji 1.282 vozača na rang listi Evropa tura (za koju se bodovala i trka „Kroz Srbiju“) Međunarodne biciklističke unije (UCI) sa 199 poena što je najbolji plasman u istoriji nekog vozača iz Srbije.

Stević je ove godine slavio u generalnom plasmanu na trci „Velika nagrada Sočija“ (kategorija 2.2) i dva puta je bio treći u etapama na ovoj trci. Na „Pet krugova oko Moskve“ (2.2) osvojio je drugo mesto u generalnom plasmanu i dva puta se peo na postolje u etapama (prvo i treće mesto). Osvojio je i treće mesto u trci „Velika nagrada Moskve“ kategorije 1.2 i sedmo mesto u „Kupu gradonačelnika“ (1.2).

Pobedio je 2012. i na Šampionatu Srbije u vožnji na hronometar.

Na trci „Kroz Srbiju“ove sezone bio je tri puta treći u etapama.

Gabor Kasa - uspesi

Gabor Kasa (22 godine) je ove sezone pobedio u poslednjoj etapi na trci „Oko Sibiua“ u Rumuniji (kategrija 2.2), bio je osmi na „Oko Trakije“ (2.2) i 27. u „Predsedničkoj trci“ u Turskoj.

Najuspešniju sezonu u karijeri imao 2011. Pobedio je na trci „Oko Alanje“ (2.2) uz pobedu trećoj etapi i dva treća mesta u prvoj i četvrtoj etapi.

Pobedio je i u prvoj etapi trke „ Putevima pobede“ u Turskoj (kategorija 2.2), bio je treći u drugoj etapi i dva dana je nosio žutu majicu.

Na trci „Kroz Srbiju“ pobedio je u drugoj etapi, bio treći u šestoj etapi, dva dana je nosio žutu majicu i završio četvrti u generalnom plasmanu sa majicom najboljeg mladog vozača.

Slavio je i u drugoj etapi na „Oko Trakije“ u Turskoj (kategorija 2.2) i bio je 59. u trci ekstra kategorije „Predsednička trka“ u Turskoj.

Zbog povreda i bolesti nije mnogo vozio u 2010. Osvojio je četvrto mesto na Šampionatu Srbije – hronometar i osmo u drumskoj trci. Bio je 14. na trci Kupa nacija za vozače do 23 godine u Kanadi. Završio je na 19. mestu na EŠ do 23 godine u Ankari.

U 2009. je imao treće mesto u drugoj etapi “GP Viljem Tel u Švajcarskoj”.

U 2008. osvojio prvo mesto u "Planet bajk ligi Srbije" u drumskom biciklizmu u obe konkurencije – elita i do 23 godine. Bio je četiri puta drugi i jednom treći u osam trka Lige. Osvojio je šampionsku titulu do 23 godine na brdskom i vicešampionsku titulu na kriterijumskom Prvenstvu Srbije. U drumskoj trci osvojio je prvo mesto na Prvenstvu Srbije do 23 godine.

Na Šampionatu sveta u Varezeu 2008. za vozače do 23 godine završio je trku na 98. mestu. U drugom delu trke "Kroz Vojvodinu" (kategorija 1.2) bio je četvrti, bio je deseti na "Oko Bugarske" (druga etapa), 17. na "Velikoj nagradi Betonekspresa "(1.2) i drugi u trci "Velika nagrada Bekeščabe". Zauzeo je osmo mesto na "Gemenc kupu" u drugoj etapi, a 12. poziciju osvojio jeu klasiku "Beograd - Čačak" (1.2). Na "Velikoj nagradi Burgasa" (1.2) bio je deseti, dok je prvu etapu trke "Beograd - Banjaluka" (1.2) završio na 18. mestu.

U 2007. Kasa je bio najbolji junior Srbije u "Planet bajk ligi" sa čak sedam pobeda, kao i omladinski šampion Srbije.

Proveo je dve godine 2009. i 2010. kao stipendista Međunarodne biciklističke unije UCI u trening kampu u Eglu kraj Lozane.