XS
SM
MD
LG

Zvezda slavila u gostima, Partiznu derbi

Foto: rugbyserbia.com

Vikend iza nas možda nije bio bogat brojem ragbi dešavanja, ali je bio izuzetno kvalitetan i veoma uzbudljiv. Odigrale su se utakmice trećeg kola Prvenstva Srbije, gde je BRK Crvena Zvezda pobedila RK Dinamo 1954 u gostima, i gde je u veoma napetoj i neizvesnoj utakmici Partizan pobedio Rad u derbi meču. Takođe za vikend je bila planirana i utakmica Kupa Srbije za U14 pionire A grupa između BRK Crvene Zvezde i RK Borca iz Starčeva, ali je odložena, vreme odigravanja utakmice će se naknadno utvrditi. Narednog vikenda seniori će odmarati, ali nas očekuje dosta kvalitetnog ragbija. Na teren će izaći U18 juniori koji će odigrati u Pančevu 2. turnir Kupa Srbije. U14 pioniri će takođe izaći na teren u A i B grupi.

Derbi meč kola, sasvim sigurno derbi meč i prolećnog dela sezone je odigran u nedelju 04.04.2021. godine na ragbi igralištu na Adi Ciganliji. Može se reći da smo videli nesvakidašnju utakmicu, koja se odigrala po veoma lošim uslovima s obzirom na kišu i nakvašen teren. To naravno nije sprečilo ragbiste Rada i Partizana da odigraju odličan meč. Na utakmici nisu postignuti eseji, nisu postignuti poeni iz kazne, pogođena je stativa iz šuta, nismo videli previše prilika za postizanje eseja, ali smo videli ogromnu borbu, gde su odbrane dominirale tokom celog meča. Moramo istaći da je ragbi veoma zahtevan sport kako fizički tako i taktički, kada na sve to dodate otežane uslove za igru, onda prosto morate da cenite i poštujete trud svih igrača i sudije. Utakmcia je počela u visokom ritmu, kao i svaki meč ova dva tima u poslednjih nekoliko sezona. Ekipe su se smenjivale u posedu loptu i napadima, ali nijedna ekipa nije uspela da ostvari značajniju prednost i napadne protivnički esej. Bilo je šansi ali one nisu iskorišćene. U 25. minutu meča Partizan je napadao u Radovom delu terena, Igor Dejanović je rešio da iskoristi prednost i pokuša drop kik koji uspešno izvodi i dovodi goste u vođstvo 3-0. Malo ko je mogao da pretpostavi da će se ovim rezultatom završiti utakmica. U drugom delu meča obe ekipe su napadale i preko linije i preko skrama, ali dobre odbrane i težak teren su uticale na sporiji ritam i na uvećan broj gršaka. Do kraja meča Rad je imao priliku da preokrene rezultat ali je odbrana Partizana poslednjim atomima snage uspela da odreaguje tik ispred linije eseja.

BRK Crvena Zvezda je u meč protiv Pančevačkog Dinama ušla kao favorit, čak i nakon neočekivanog poraza od Vojvodine u prošlom kolu. Mladi Pančevci su se potajno nadali da mogu da učine nešto više na utakmici i iznenade crveno bele. Utakmica se odigrala u subotu 03.04.2021. godine na ragbi terenu u Starčevu. Zvezda je ušla veoma dobru u utakmicu. Dobra koncentracija i igra u visokom ritmu je nametnula Pančevcima pritisak iz koga gosti izvlače prvi benefit u 6. minutu meča preko Miljana Nikolića koji postiže esej. Dobrivoje Lojanica je siguran u šutu iz transformacije za 7-0 u korist Zvezde. U tim trenucima mladi Dinamovci uspostavljaju svoj ritam i popuštaju pritisak gostiju. Međutim u 13. minutu ponovo na scenu stupa Nikolić koji sjajnim prodorom postiže novi esej. Lojanica je ponovo siguran u šutu za 14-0. Potom je usledila izjednačena igra gde su obe ekipe imale prilike za postizanje eseja, međutim esej prostori su mirovali. Ali samo do 34. minuta kada raspoloženi Lojanica postiže esej koji ujedno i pretvara za 21-0, što je ujedno bio i kraj prvog poluvremena.

Na početku drugog dela meča, Pančevci se bude i odmah na počeku u 42. minutu Aleksandar Krkljuš postiže esej. Uz uspešnu transformaciju rezultat se smanjuje na 21-7. Tada je Dinamo video da može ravnopravno da igra protiv Zvezde i tu se borba rasplamsala. Odbrane oba tima su bile na visini zadataka i nisu dozvoljavale napadima da poentiraju. Do sledeće promene se čekalo do 69. minuta kada je Lojanica uspešnim šutem iz kazne povisio rezultat na 24-7. Do kraja meča je Uroš Maritnović u nezaustavčjivom prodoru postigao esej za 29-7, što je ujedno i konačni rezultat meča. Potrebno je istaći da se meč igrao po jako teškom vremenu i vlažnom terenu, i uprkos tome viđen je odličan ragbi.

Izvor: rugbyserbia.com


Vojvodina 14 : 90 Rad Mozzart
BRK Crvena Zvezda 0 : 25 Partizan
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad Mozzart (8) 8 7 0 1 36
2 Partizan (2) 8 7 0 1 30
3 Vojvodina (3) 8 3 0 5 15
4 Dinamo 1954 (-2) 8 2 0 6 6
5 BRK Crvena Zvezda (-10) 8 1 0 7 -6