XS
SM
MD
LG

Najverniji "Orlovi": Igrači sa najviše mečeva u dresu reprezentacije Srbije

Branislav Ivanović (Foto EPA-EFE/Dominik Angerer)

Zanima vas ko je odigrao najviše fudbalskih mečeva za Srbiju? Mi ćemo vam to otkriti i neka od imena će vas šokirati. Ali pre nego saznate ovo, iskoristite Bonus kod i kladite se na mečeve svojih najdražih igrača i timova.
 


Igrati za reprezentaciju je najveća čast, ali konkurencija je velika i mnogi kvalitetni fudbaleri nemaju priliku da ostave svoj trag u nacionalnom timu. Ipak, neki fudbaleri su uspeli da se istaknu te su sa ponosom nosili najdraži dres mnogo godina i zadužili Srbiju.

Danas vam donosimo listu srpskih fudbalskih velikana koji su odigrali najviše mečeva u istoriji reprezentacije i zauvek će ostati upisani zlatnim slovima u knjigama srpskog fudbala.

Dragan Džajić

Mečeva: 85

Dragan Džajić je bio veliki fudbalski talenat od malih nogu, što mu je donelo potpis za Crvenu zvezdu kada je imao samo 15 godina. Zbog toga nije bilo iznenađujuće da Džajiću nije trebalo mnogo vremena da obuče i dres reprezentacije.

Džajić je debitovao na međunarodnoj sceni sa samo 18 godina, kada je zaigrao protiv Rumunije na stadionu JNA u Beogradu 1964. godine. Nakon toga, Džajić je odigrao još 84 meča i učestvovao u nekim od najvećih uspeha srpskog i jugoslovenskog fudbala.

Džajić je sa reprezentacijom bio drugi u Evropi 1968. godine, kada je bio najbolji strelac Evropskog prvenstva i bio u najboljem timu šampionata. Takođe, pomogao je reprezentaciji da osvoji Mediteranske igre tri godine kasnije.

Aleksandar Kolarov

Mečeva: 94

Aleksandar Kolarov se nije našao na spisku Dragana Stojkovića Piksija za poslednje okupljanje reprezentacije i postoji mogućnost da više neće oblačiti dres Orlova. Ipak, Kolarov je već uspeo sakupiti 94 meča za Srbiju i nosio je kapitensku traku.

Kolarov, koji je igrao za neke od najvećih klubova u Evropi, je imao svoj debi za reprezentaciju 2008. godine u prijateljskom meču sa Rusijom. Pre toga je odigrao finale Evropskog prvenstva sa mladom reprezentacijom.

Savo Milošević

Mečeva: 102

Jedan od najvernijih reprezentativaca je takođe bio i jedan od najboljih strelaca. Savo Milošević je nosio dres Srbije čak 15 godina i u tom periodu došao do 102 meča i 37 golova u najdražem dresu.

Milošević je imao vatreno krštenje 1994. godine, kada je SR Jugoslavija igrala protiv Brazila na prijateljskom meču. Svoj zadnji meč je odigrao protiv Bugarske 2008. godine, kada se i oprostio od reprezentacije.

Milošević je na Evropskom prvenstvu 2000. godine bio najbolji strelac šampionata sa pet postignutih golova. Holanđanin Patrik Klajvert je imao isti broj golova, ali utakmicu više.

Dejan Stanković

Mečeva: 103

Dejan Stanković je bez sumnje jedan od najboljih fudbalera koje je Srbija imala. O tome svedoči i broj mečeva koje je odigrao za reprezentaciju.

Stanković je prvi meč za reprezentaciju odigrao 1998. godine protiv Južne Koreje i već tada nagovestio veliki potencijal. U pobedi od 6-1, Stanković je potigao čak pet golova.

Ukupno, Stanković koji sada uspešno trenira Crvenu zvezdu, je nastupao 103 puta u dresu Srbije i postigao 15 golova. Takođe, bio je kapiten reprezentacije dugo godina.

Branislav Ivanović

Mečeva: 105

Branislav Ivanović je neprikosnoven na vrhu liste fudbalera sa najviše mečeva odigranih za reprezentaciju Srbije. Ivanović je između 2005. i 2018. godine igrao na 105 međunarodnih zvaničnih utakmica.

Ivanović, je takođe jedan od najdugovečnijih kapitena "Orlova". Kapitensku traku je nosio šest godina, između 2012. godine i 2018. godine.

Ivanović, koji sada igra za Vest Bromvič Albion u Premijer ligi, je mogao dostići i veći broj mečeva za Srbiju ali se pod čudnim okolnostima oprostio od "Orlova" nakon Svetskog prvenstva u Rusiji.


Srbija 0 : 2 Brazil
Švajcarska 2 : 2 Kostarika
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Brazil 3 2 1 0 7
2 Švajcarska 3 1 2 0 5
3 Srbija 3 1 0 2 3
4 Kostarika 3 0 1 2 1