XS
SM
MD
LG

Najava EURA: Grupa A

Foto: The Magazine Sport

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje u petak. Kao i na prošlom EURU imaćemo 24 ekipe podijeljene u šest grupa. Ali ovo prvenstvo će ipak biti posebno s obzirm da će se igrati u nekoliko država. S obzirom da se EURO bliži, krenućemo sa najavom istog a krećeno od grupe A.

U grupi A nalaze se reprezentacije Italije, Turske, Švajcarske i Velsa. Domaćini grupe biće Italija i Azerbejdžan tako da će neke ekipe preći veoma dalek put tokom igranja grupne faze.

Favoriti grupe su Talijani. Ekipa Roberta Manćinija igra veoma dobar fudbal i dugo ne znaju za poraz. Najveća snaga Italije nisu pojedinci, iako imaju dosta sjajnih fudbalera. Najveća snaga Italije je dubina ekipe jer gotovo na svakoj poziciji imaju dva igrača podjednake kvalitete.

Imaju dva fantastična golmana u Siriguu i Donarumi. U odbrani imaju i iskusne igrače poput Bonućija i Kjelinija a imaju i mlađe igrače poput Emersona ili Spinacole. Tu je i mladi štoper Intera Bastoni mada je pitanje koliko će on prostora dobiti. Vezni red najviše zavisi od Žoržinja i Veratija a bitan posao kada igra odrađuje i Barela. Po krilima igraju Bernardeski i Kijeza a u napadačkom dijelu imaju nekoliko sjajnih opcija poput Imobilea, Insinjea i Belotija. 

Italija je pod Manćinijem dosta dobra na oba kraja terena. Efikasni su a u odbrani su dobri. Najčešće igraju u formaciji 4-2-3-1. Međutim, ta formacija nije statična nego se mijenja. Desni bek često ulazi na trećeg štopera a onda Spinacola/Emerson izlaze bar do polovine i igraju ving beka. U tim situacijama ili se jedan veznjak pomjeri na desnog ving beka ili se na tu poziciju spuste Bernardeski ili čak Insinje. 

Što se same Italije tiče, mnogi ih možda i ne shvataju dovoljno ozbiljno a itekako imaju potencijala. naravno, dosta je teško predvidjeti koliko stvarno mogu na prvenstvu ali bi u ovoj grupi trebali biti prvi. 

Ekipa koja bi mogla biti iznenađenje iz drugog plana, jeste ekipa Turske. Turska je ekipa kojaje prije svega defanzivno čvrsta i u cijelim kvalifikacijama primili su samo tri gola. Nešto lošija odbrana bila je u Ligi Nacija ali u suštini je odbrana vrlo dobra.

Turci su spoj mladosti i iskustva. Imaju Gunoka i Čakira koji se rotiraju na golu mada u poslednje vrijeme više brani Čakir. U odbrani su tu svi najbitniji igrači poput Kabaka, Sujunčua, Demirala, Ajhana Čelika kao i Merasa koji je izuzetno prodoran igrač. U veznom redu sve kreće od Hakana Čalhanoglua a bitni igrači su i Tofan, Kahveči i Dervišoglu. U napadu najviše se očekuje od Lilovog dvojca, Jilmaza i Jazićija a svakako i Unal te Under mogu dati dobre stvari ekipi. 

Turska je ekipa koja ima nekoliko različitih formacija. Najčešće igraju u formaciji 4-2-3-1 a ta formacija zna prelaziti u formacije 4-3-3 (rijetko) te formaciju 4-1-4-1. Hakan Čalhanoglu ima veliku slobodu u igri a Turska je veoma opasna iz prekida. Generalno, ekipa su koja ima najviše centaršuteva po utakmic od svih ekipa koje su na prvenstvu. Dijelom i radi prekida koje Čalhanoglu izvodi ali dijelom i radi prodora bekova i krila.

Turska igra zanimljiv fudbal i svakako da se ima šta vidjeti u njihovoj igri. Oni lako mogu biti i ekipa koja će prebaciti očekivanja ali i ekipa koja će dosta podbaciti. Na koju stranu će prevagnuti, ostaje da se vidi.

Ekipa koja će se sa njima boriti vjerovatno za drugo mjesto jeste Švajcarska. Ekipa koju sa klupe predvodi Vladimir Petković, godinama je na okupu i dosta su iskusna ekipa koja zavisi dosta od nekoliko pojedinaca.

Gol Švajcarske čuva Matias Zomer. U odbrani je tu nekoliko važnih igrača a Rikardo Rodrigez je jedan od ključnih u cijelij ekipi. Tu su i Akandži, Šer ali i igrači poput Lotombe i Mbabua koje smo mogli upoznati kroz duele sa našim klubovima u evropskim takmičenjima. U centralnom dijelu sredine terena, svakako da je najvažniji igrač Džaka a dobar dio posla rade i Sov, Zuber te Zakarija i Frojler kada igraju a mnogo bitan za igru u ofanzivi je i Šaćiri. U napadu je glavna zvijezda Seferović ali tu su i momci poput Embola i Gavranovića koji mogu uraditi dobre stvari za ekipu.

Formacija u kojoj igraju je 3-4-2-1 ili 3-4-1-2. Svakako se raspored jedino mijenja u ofanzivnom dijelu ekipe i zavisi od toga da li igra Embolo od starta ili ne. Ving bekovi su bitni za ekipu i u ofanzivnom i u defanzivnom dijelu. Pogotovo je Rodrigez prodoran dok u defanzivi prave duple blokove na lijevoj ili desnoj strani pomažući štoperima na svojoj strani. Za igru Švajcarske nogo je bitan Džaka. On je taj koji pomaže u prenosu lopte iz odbrane u napad ali i neko ko ima dobar pregled igre. Kakav god bio u klubu, u reprezentaciji je većinom dobar. Švajcarska nije ekipa koja stvara gomilu šansi i svoju igru temelji na čvrstoj odbrani. Međutim, dosta su brzi i opasni u kontrama.

Djeluje da će se boriti sa Turskom za direktan prolaz iz grupe a vidjećemo da li mogu uraditi i nešto više od toga.

Ekipa koja je sigurno najmanje kvalitetna u ovoj grupi jeste Vels. Vels je igrao polufinale na poslednjem prvenstvu Evrope ali sada je zaista iluzorno razmišljati u tom smjeru. Svaki bod koji osvoje biće im veliki uspjeh i to ne toliko radi same ekipe koliko radi igara.

Vels ima iskusne golmane poput Henesija i Vorda. U odbrani imaju kvalitetne igrače poput Mepama i Bena Dejvisa a tu je i Liverpulov Neko Vilijams. Ono što je u odbrani problem za Vels jeste to što Dejvis nije dovoljno spreman. U veznom redu imaju igrače poput Alena, koji je nedovoljno spreman, a naravno u ofanzivnom dijelu su tu Remzi, Bejl, Džejms te Kifer Mur.

Vels je ekipa koja igra u formaciji 4-2-1-3 a nekada i 4-3-3 te 4-2-3-1. Formacije u ofanzivnom dijelu prilagođavaju Aronu Remziju kako bi iskoristili puni njegov potencijal. On igra ofanzivnog veznog i dosta toga od njega zavisi. Međutim, Vels generalno igra veoma loš fudbal. Defanzivno jesu čvrsti ali u napadu su neefikasni i njihovi mečevi nisu baš gledljivi.

U ovoj grupi su najslabija ekipa gledajući sve a vidjećemo da li su sposobni prirediti nekakvo iznenađenje.


Švajcarska 3 : 1 Turska
Italija 1 : 0 Vels
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Italija 3 3 0 0 9
2 Vels 3 1 1 1 4
3 Švajcarska 3 1 1 1 4
4 Turska 3 0 0 3 0