XS
SM
MD
LG

Najava EURA: Grupa C

Foto: UEFA.com

Bliži se početak evropskog prvenstva u fudbalu. Do starta takmičenja ostala su još dva dana a mi nastavljamo sa najavama grupa za EURO. Red je da najavimo grupu C u kojoj će se naći Holandija, Ukrajina, Austrija i Sjeverna Makedonija.

Favoriti grupe su svakako Holanđani. Međutim, ni njima neće biti lako s obzirom na neke nedostatke. Prije svega, faliće im mnogo Virdžil Van Dajk koji je nedovoljno spreman i koji će preskočiti ovogodišnji EURO.

Takođe, otpao je i Silesen radi pozitivnog testa na koronu a od golmana svakako imaju dobre opcije u Stekelnburgu i Krulu. U odbrani su svi, izuzev Van Dajka, tu. Blind, Feltman, De Fraj, Damfris, Ake, De Liht. Svi oni se nalaze na spisku. U veznom redu, dosta toga će zavisiti od De Jonga i Klasena. Svakako vrijedi izdvojiti i igrače poput Vajnalduma, Van De Beka a tu je i Kvinsi Promes. Napad predvodi iskusni Luk De Jong a tu su i Depaj, Veghors ali i izuzetno talentovani Malen.

Holandija igra u formaciji 4-2-3-1 ali ta formacija zna prelaziti i na tri štopera kada se na lijevog štopera pomjeri Blind. Takođe, veznjaci Holandije imaju dosta posla i dosta pomažu u organizaciji napada tako što se spuštaju u zadnju liniju da bi došli do lopte. Taj dio igre De Jong je doveo do perfekcije i radi ga konstantno kroz karijeru. Takođe, zna se desiti i da centralni vezni budu štoperi a da štoperi pređu u vezni red. Feltman zna nekada povući loptu i pokušati iz daljine iznenaditi protivničkog golmana.

Koriste dosta krila i bekove i centaršut je važan segment u njihovoj igri. Na kraju krajeva, dobar dio golova tako postižu. E sada, za to im dosta fali Van Dajk. Ne samo za skok nakon prekida nego i iz drugih razloga. On je često znao sa dugim loptama pronaći bekove ili krila te im omogućiti dobru poziciju za centaršut. Ostali štoperi to ne radi dobro ali bi Holandija to mogla nadoknaditi tako što će se De Jong spustiti u zadnju liniju.

Holandija je dosta talentovana ekipa i imaju dosta uspješne driblinge. Kontrola lopte nije valjda nikada bila sporna. Međutim, Holandija zna upasti u zamku. Naime, nekada se pri iznošenju lopte znaju prekombinovati i sva ta dodavanja mogu biti prespora što olakšava posao njihovim protivnicima. Kada se brane, izlaze u srednji a nekada i visoki blok. Međutim, s obzirom da im tada bekovi izlaze visoko, mogu biti ranjivi protiv bržih protivnika jer se otvara veći prostor. Generalno tu štoperi moraju reagovati kako treba ali je i njima to problem sada kada nema Van Dajka.

Vidjećemo koliko Holandija može. Talentovani su, biće ih zanimljivo gledati ali imaju i mana. Međutim, s obzirom na grupu, dovoljno su kvalitetni da bi završili kao prvi.

Ukrajina je odradila sjajan posao u kvalifikacijama. U grupi sa Portugalom, bili su na kraju prvi i otišli su na EURO. Nepredvidivi su i ekipa su koja zna varirati od sjaja do očaja ali je grupa po njihovoj mjeri i sigurno imaju šta da kažu u njoj.

Iako Pjatov više nije prva opcija u klubu, vjerovatno će Ševčenko njemu dati povjerenje i vjerovatno će on biti prvi golman. U odbrani su tu faktički svi najbitniji igrači poput Matvijenka, Karavajeva, Sobola. Tu je i Zinčenko koji može igrati i u odbrani i u veznom redu. Od veznjaka tu su i Stepanenko, ali i igrači kao što su Ruslan Malinovski te Zubkov. U napadu su tu Jaremčuk, Jarmolenko, Tsigankov a tu je i Marlos.

Ukrajini će dosta faliti Konopljanka koji je standardan ali se povrijedio. Što se tiče njihove formacije, oni najčešće igraju u formaciji 4-3-3 ali se ona tokom samog meča mijenja i varira od situacije do situacije pa često prelazi i u 4-1-4-1 ali i 4-5-1. U poslednje vrijeme Ševčenko je probavao i 3-4-2-1 pa možda tako proba i na prvenstvu. Što se tiče Ukrajine, oni su specifični po tome što dosta golova postižu van 16 metara i imaju dosta igrača sa dobrim udarcem. Često se muče u organizaciji napada i napadi im idu sporo što je njihov najveći problem. To pokušavaju nadoknaditi različitim kretnjama igrača kao što je spuštanje Stepanenka u zadnju liniju da bi došao do lopte.

Kao što smo u najavi grupe A rekli za Tursku, isto vrijedi i za Ukrajinu. Mogu prebaciti očekivanja ali mogu i podbaciti dosta. Ipak, trebali bi proći grupu.

Reprezentacija koju vrijedi gledati je Austrija. Austrija je veoma zanimljiva i talentovana ekipa koja ima taktički dosta potkovanog selektora u Fodi a dosta igrača prošlo je Salzburgovu školu što je dodatni plus.

Pozicija golmana je ona gdje su oni često rotirali a na prvenstvu će prvi golman biti ili Šlager ili Pervan. U odbrani su svi bitni tu pa su na spisku tako i Dragović, Lainer, Ulner i Hintereger. U veznom redu nema Volfa ali su tu Alaba, kojeg selektor koristi kao lijevo krilo, Šlager, Laimer, Griliš i Baumgartlinger. U napadu su tu Sabitzer, Gregorič, Arnautović i Saša Kalajžić a moguće da i Lazaro dobije prostor iako nije standardan.

Austrija često mijenja formaciju. Najčešće je to nekih 4-2-3-1 ali se prilagođavaju u zavisnosti od protivnika. Igra im dosta zavisi od Alabe i akcije otvaraju tako što pkušavaju doturiti loptu do njega i rijedak je slučaj da štoperi šalju loptu u sredinu terena. Kada se brane, brane se u srednjem bloku gdje dozvoljavaju da protivnik kruži oko njihove zone a pokušavaju spriječiti ulazak u istu. Problem im je sporost štopera pa često lopte koje idu iza leđa štopera mogu da im stvore probleme.

Dosta zavise od dugih lopti koje pretežno šalju na Kalajžića koji dobija većinu duela. U tranziciji nisu najbolji s obzirom da se krila sporo priključuju napadu ali u polukontri su dosta opasni po protivnika. Malo im je problem što ne mogu uklopiti napad kako treba. Ako igraju Arnautović, Sabicer i Kalajžić, faktički igraju bez desnog krila. Zato ne treba iznenaditi ako se selektor odluči za formaciju 3-4-3 gdje bi sva trojica mogla adekvatno da se uklope.

Od Austrije se dosta očekivalo na prošlom prvenstvu i mnogi su mislili da iz drugog plana mogu da se izbore za dobar rezultat. Sada za početak žele proći grupu a to im neće biti lako. Imaju kvalitet ali je grupa nezgodna no svakako da su uz Ukrajince najkvalitetniji poslije Holandije.

Sjeverna Makedonija je debitant na velikom takmičenju. Makedonci su ispisali istoriju samim dolaskom na prvenstvo i kao potpuni autsajderi nemaju apsolutno nikakav pritisak.

Manje više svi bitni igrači su tu. Stole Dimitrievski čuva gol Makedonije. U zadnjoj liniji je nekoliko iskusnih igrača poput Darka Velkoskog, Stefana Ristovskog te Lidsovog Alioskog. U veznom redu je tu Dinamov Ademi, nekadašnji fudbaler Zvezde Avramovski a dosta zavise i od Bardija. Tu je i Elmas koji je možda i ključan čovjek reprezentacije a u napadačkom dijelu su tu Goran Pandev, Krste Velkoski kao i Ivan Tričkovski. Jedini veliki izostanak je izostanak Ilije Nesterovskog koji je pokidao ligamente prije dva mjeseca.

Što se Makedonaca tiče, oni se dosta muče kada moraju organizovati napad na postavljenu protivničku odbranu. Fali im ideje ali i kvaliteta pa to pokušavaju nadomjestiti forsiranjem dugih lopti. Zato je igra u tranziciji dosta važna jer su iz nje dosta opasniji kao i iz grešaka protivnika. U odbrani se brane u niskom bloku i dosta su zgusnuti u i oko kaznenog prostora te tako sprečavaju ulazak protivnika u završnu trećinu.

Generalno, u ovoj grupi su najslabija ekipa. Međutim, to je i njihova najveća prednost. Apsolutno niko ne očekuje ništa. Uspjeh je da su tu a svaki eventualni bod, samo je dodatni benefit.


Ukrajina 0 : 1 Austrija
Severna Makedonija 0 : 3 Holandija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Holandija 3 3 0 0 9
2 Austrija 3 2 0 1 6
3 Ukrajina 3 1 0 2 3
4 Severna Makedonija 3 0 0 3 0