XS
SM
MD
LG

Pobeda na Nunov način

Foto: Tottenham

Poslednjih nekoliko sezona Siti je retko kada otišao na gostovanje Totenhemu a da je bio veći favorit nego danas. Pa opet, ekipa Pepa Gvardiole nije došla do pobede. Čak štaviše, izgubili su.

Totenhem je ovu utakmicu dočekao u čudnoj situaciji. Kejn želi da ide, Siti je faktički jedina opcija ali i dalje situacija nije bila riješena. Jedino što se znalo jeste to da Kejn neće igrati ovaj meč. Takođe, ovo je bio debi Nuna Espirita Santa na klupi Totenhema. On je ranije sa Vulvsima znao namučiti Siti pa su navijači domaćih na tom podatku temeljili vjerovatno i jedinu dozu optimizma kada je ovaj meč u pitanju.

Totenhem je grafički izašao u formaciji 4-3-3 gdje je zapravo Son bio špic. Mada, ruku na srce formacija je varirala od situacije do situacije. Skip je na grafici bio u veznom redu ali pokrivao je dosta prostora između linija i često se ubacivao na trećeg štopera. Ofanzivni dio pored isturenog Sona činili su Moura, Bergvajn i Ali.  S tim da su Son i Bergvajn obično ostajali nešto više kad se Totenhem branio dok su se Ali i pogotovo Moura dosta vraćali nazad.

Siti je izašao u veoma ofanzivnom sastavu ali bez klasičnog napadača. Negdje se i očekivalo da će Tores biti starter i da će biti ta ''lažna'' devetka. Po krilima su igrali Marez i Sterling dok je Griliš takođe bio starter a tu je bio i Gundogan sa velikom slobodom što se kretanja tiče. Dosta se obacivao i odlično se kretao u prostoru. Ideja sa Feranom Toresom je bila dobra u teoriji. 

On kao lažna devetka bi se spuštao nazad dok bi se neko drugi ubacivao iz drugog plana i stvarao opasnost jer bi neko od štopera otišao za Feranom. Najčešće je to radio Gundogan ali radili su i drugi. Međutim, nije to funkcionisalo onako kako je Pep želio.

Nuno im je prepustio posjed u prvom poluvremenu ali Siti to nije mogao koristiti na pravi način jer se Totenhem branio u nekih 3-5-2 ili 5-3-2 zavisnosti od situacije a dvije defanzivne linije su stajale dosta kompaktno. Par puta su dočekali grešku Sitija ali ni oni nisu najbolje reagovali kada im se otvorila šansa. Tako je bilo kod pokušaja Sona u prvom poluvremenu jer je utisak da je taj pokušaj mogao biti i opasniji.

U nastavku, Nuno je iznenadio Pepa. Izašli su nešto agresivnije u nastavak te su a dosta igrača dolazili na suprotnu polovinu. Generalno, kada bi došli do lopte, domaći bi u većini situacija sa dosta igrača došli naprijed. Ta tranzicija podsjeća na tranziciju Vulvsa tako da se već u ovoj utakmici mogao vidjeti Nunov pečat. 

A onda je došao i taj pogodak Sona koji je na kraju donio i pobjedu Totenhemu. Nakon gola, Totenhem se povukao. Branili su se na momente i sa svih deset igrača iza lopte a u toj odbrani bi faktički same linije stajale jako usko i kompaktno. Pep je pokušao neke stvari promijeniti izmjenama pa je uveo i De Brujnea i Žesusa.

Ako se gledaju prilike, Siti ih jeste stvarao i jeste bio bolji rival u poslednjih pola sata. Međutim, Totenhem je koristio i najmanju šansu za kontru a najbolju šansu iz kontre je propustio Bertgvajn. Siti jeste imao nekoliko prilika ali nije to bio pravi Siti. Nisu mogli pronaći pravi ritam, nisu imali željeni protok lopte a Totenhemovi igrači su sjajno pokrivali prostor i sjajno se branili.

Na kraju je sve rezultiralo pobjedom  Totenhema. Velikom pobjedom sa nekoliko aspekata. Prije svega, ovo je na neki način pobjeda protiv Kejna koji toliko želi otići a realno nema gdje nego u Siti. Drugo, ovo je nevjerovatna injekcija samopouzdanja za nastavak sezone. 

Nunov rukopis.

Ova pobjeda je definitivno tipična Nunova pobjeda. Njegovi Vulvsi bili su poznati kao ekipa koja igra sjajno protiv jačih od sebe odnosno protiv velike šestorke. Kako je onda toliko puta dolazio do pobjede ? Pa baš kao što je to uradio danas.

Svjestan da mu fali napadačkog kvaliteta da parira rivalu, akcenat bi stavljao na odbrani. Ta odbrana se zasnivala na usko postavljenim linijama, odličnom pokrivanju prostora u defanzivi te velikoj kompaktnosti igrača. Kada bi dolazili do lopte, kretali bi u tranziciju i sa dosta igrača dolazili u završnicu.

To je radio u Vulvsima a to je uradio i danas. Bukvalno pobjedu je ostvario korstiće osnovne postulate koje zastupa kao trener. Postulate radi kojih je još jednom nadmudrio Pepa jer ovo nije prvi put. Dobijao ga je i sa Vulvsima a dobio ga je i danas.


Brentford 2 : 0 Arsenal
Manchester United 5 : 1 Leeds United
Burnley 1 : 2 Brighton & Hove Albion
Chelsea 3 : 0 Crystal Palace
Everton 3 : 1 Southampton
Leicester City 1 : 0 Wolverhampton Wanderers
Watford 3 : 2 Aston Villa
Norwich City 0 : 3 Liverpool
Newcastle United 2 : 4 West Ham United
Tottenham Hotspur 1 : 0 Manchester City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Manchester United 1 1 0 0 3
2 Liverpool 1 1 0 0 3
3 Chelsea 1 1 0 0 3
4 West Ham United 1 1 0 0 3
5 Everton 1 1 0 0 3
6 Brentford 1 1 0 0 3
7 Watford 1 1 0 0 3
8 Brighton & Hove Albion 1 1 0 0 3
9 Leicester City 1 1 0 0 3
10 Tottenham Hotspur 1 1 0 0 3
11 Aston Villa 1 0 0 1 0
12 Burnley 1 0 0 1 0
13 Wolverhampton Wanderers 1 0 0 1 0
14 Manchester City 1 0 0 1 0
15 Newcastle United 1 0 0 1 0
16 Southampton 1 0 0 1 0
17 Arsenal 1 0 0 1 0
18 Norwich City 1 0 0 1 0
19 Crystal Palace 1 0 0 1 0
20 Leeds United 1 0 0 1 0