XS
SM
MD
LG

Fantazi: Da li treba čuvati transfere i šta sa Sitijevcima ?

Foto: Manchester City

Prvo kolo Fantazija je iza nas. Slijedi drugo kolo koje donosi dva ključna pitanja ali polako.

U Fantaziju nema pravila u smislu da možete reći pred kolo super ću proći ako ima toliko i toliko bodova. Nekada možete imati 50 ali da budete zadovoljni jer je to ono kolo kada svi podbace. A nekada možete imati 75 i da ne budete zadovoljni. Takvo je bilo prvo kolo. Bukvalno, kolo je bilo takvo da je sve ispod 85-90 loš rezultat. Salah i Bruno ispoštovali, Benrama i Antonio dvocifreni, odbrana Liverpula donijela bodove a mnogi su je duplirali pogotovo radi Cimikasa. Kalvert i Rišarlison sjajni, čak i Ings donio bodove, odbrana Čelsija i faktički je sami Siti taj koji je podbacio. A opet, većina nas ima jednog ili ni jednog Sitijevca trenutno. 

Moj učinak u prvom kolu

Ja sam u prvom kolu imao 100 bodova. Salah mi je bio kapiten pa se može reći da nisam najbolje pogodio jer je Bruno donio više. Ali iskreno, nisam ni razmišljao o nekoj drugoj opciji sem Salaha. Generalno sam zadovoljan izuzev činjenice da je Toni odigrao užasan meč i ne samo radi toga što nije donio bodove nego zato što nije šutirao. A to je baš razočarenje ako je na suprotnoj strani odbrana Arsenala.

Što se tiče prvog kola, ima igrača koji su skrenuli na sebe pažnju. Denis je imao gol i asistenciju za Votford i najviše pokušaa iz kaznenog prostora. Međutim, veliko je pitanje kakav će status imati kada se oporavi King a već je spreman. Biće sjajno ako bude standardan jer košta pet miliona ali ga za sada ipak treba samo držati na ''radaru'' ali ne i ubacivati.

Pogba je imao četiri asistencije koliko je znao imati za cijelu sezonu. Međutim, znate i sami da sa njim nikad ne znate na čemu ste. Ako već idem sa drugim Junajtedovcem, definitivno sam i dalje za Grinvuda prije Pogbe iako vremenom možda neće biti toliko dobra opcija. Armstrong je dao gol na debiju za Sautempton. Košta šest miliona ali za sada je bolje čekati. 

Igrač koji je mene dosta oduševio u prvom kolu je Čaloba. Dao je gol i donio CS. Ukupno je imao 14 bodova. Košta pet miliona te je najjeftiniji od opcija u Čelsiju koje će igrati. Samo je pitanje koliko će biti standardan. Takođe, moje simptaije je pridobio i Mbeumo koji košta 5,5 miliona. Bio je najbolji igrač Brentforda te je najviše puta šutirao. Za četvrtu opciju u veznom redu ima boljih ali kao peti bi mogao biti dobro rešenje.

A sad da se okrenemo drugom kolu.

Ja nisam radio ni jedan transfer. Zadovoljan sam ekipom i odlučio sam čuvati transfer za naredna kola. Na kraju krajeva, ako neko ne bude igrao na klupi mi je Vebster koji je siguran a mogao bi donijeti i neke bodove. U suštini, barem u teoriji mi se ne isplati ići sa izmjenama.

Oko kapitena imam jedine prave dileme između Salaha i Brune. U teoriji, možda je Bruno bolja opcija jer Sautempton leži Junajtedu i mogli bi biti efikasni dok Barnli zna biti tvrd. Ipak, nekako mislim da će Mo biti baš motivisan jer će nakon ko zna koliko vremena igrati pred punim ''Enfildom'' a i Barnli me nije impresionirao u prvom kolu. Ta odluka oko kapitena će biti dugo vagana ali za sada bar 55% će Salah biti kapiten.

Moj tim za drugo kolo

A sada dolazimo do dva ključna pitanja pred ovo kolo.

Prvo, da li treba raditi transfere ili ih čuvati ? Generalizovati je nemoguće. Ali ako ste bar malo razmišljali na duže staze (bar za prva tri kola) kada ste pravili tim na početku, nemate potrebe ići sa transferima. Čak i taj ''free'' transfer je bolje sačuvati. Već sledeće kolo može biti nezgodno a i to što ćete sačuvati transfer, može vam pomoći i kod reprezentativne pauze pa da izbjegnete aktiviranje Vajld Karda tada i odložite tu rabotu za kasnije.

E sad, naravno ako vam je tim loš i ako niste zadovoljni, morate ići sa transferima. Ali opet, ako ih i radite, nemojte pretjerivati. Maksimalno uradite dva transfera ali i to baš baš ako je neophodno jer prerano je generalno da se ide u minus bilo kakav.

Drugo pitanje je šta sa Sitijevcima ? Ako imate nekog, držite ga i pravite se mrtvi. Ja ću tako uraditi sa Marezom. Može se desiti da daju i pet Noriču i da nas koji imamo jednog ili ni jednog Sitijevca to košta u ovom kolu. Ali dugoročno je bolje ne ludovati. Prvo i prvo, nemate predstavu šta će Pep uraditi i zato se transfer ne isplati. Naravno, može rizik upaliti ali ubacivanje bilo koga iz Sitija je sada rizik. Ako nekog imate, ostavite ga. I da, Gundogan je spreman dok je KDB upitan. Ali opet, previše je tu opcija da bi se pucali transferi.

Za kraj ćemo se dotaketi vjerovatno jedne od gorućih tema. Robo ili Cimikas ? Robertson je počeo trenirati ali 99% Cimikas kreće protiv Barnlija. Prvo, Robo nije dovoljno spreman a drugo, Cimikas je odigrao odlično prvo kolo i Klop bi bio lud da stavi nedovoljno spremnog Robertsona. A i isplati se rizikovati sa igračem od četiri miliona.

To bi bilo to. Prvo kolo i onoliki broj bodova će se teško ponoviti. Ali nadam se da nas čeka dobro kolo.